La Diputació de València ret homenatge a dones destacades de la música i la cultura
El president de la corporació provincial, Toni Gaspar, i l’alcalde de Castelló de Rugat, Antonio Esquinas, fan arribar a totes les bandes de la província el pasdoble ‘Carmen Alborch’
La Diputació de València i l’Ajuntament de Castelló de Rugat, en la seua voluntat de reconèixer aquelles dones valencianes que han destacat al món de la cultura i la música, han decidit fer arribar les partitures del pasdoble ‘Carmen Alborch’ a totes les societats musicals de la província de València. El president de la corporació provincial, Toni Gaspar, i l’alcalde d’este municipi de la Vall d’Albaida, Antonio Esquinas, com a municipi que ha editat l’obra esmentada, van coincidir en destacar que el millor homenatge que se li pot fer a una dona com Carmen Alborch és que les bandes valencianes puguen interpretar un pasdoble amb el seu nom.
Carmen Alborch Bataller, nascuda a Castelló de Rugat i filla predilecta d’este municipi va ser una política, escriptora i professora universitària valenciana. Va treballar com a professora titular de dret mercantil i més tard va aconseguir convertir-se en la degana de la Facultat de Dret. La seua estima per la Cultura la portà a ser directora general de Cultura de la Generalitat Valenciana i directora de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) i, fins i tot, ministra del Gobierno de España.
L'any 2018 va rebre l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana en el marc de la celebració del 9 d’Octubre.
Com reconeixen des de la institució, no en totes les èpoques les institucions han estat a l’altura de les circumstàncies, i prova d’això és que en els jurats de certàmens i premis de la pròpia Diputació de València, o en les partitures editades, la presència de dones havia estat prou insignificant.
Com es recorda des del Servei de Cultura, “des de la Diputació de València portem un temps tractant de visualitzar a moltes valencianes que han destacat al camp de la cultura i la música, eixe és el cas de tota la programació dedicada a Amparo Iturbi, no sols a José Iturbi, o els cursos de direcció i composició musical adreçats a dones dirigit per la professora del Reial Conservatori de Música Superior de Madrid, Mercedes Padilla, o l’edició de la Suite de les Sèquies composada i poemada per huit compositores valencianes”.
La Suite de les Sèquies
D’una altra banda, amb motiu del 8 de març, la Diputació de València ha editat la ‘Suite de les Sèquies’, un CD amb 8 composicions de 8 compositores valencianes i 8 poesies de 8 poetesses valencianes per a les 8 sèquies sota la jurisdicció del Tribunal de les Aigües. Un treball artístic on les úniques protagonistes són les nostres poetes i compositores. La gravació, enregistrada el 8 de març de l’any passat, i ara editada, respon a una col·laboració entre la FSMCV i la Diputació de València.