elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació de València i la FEMP oferiran formació als ajuntaments sobre normativa de benestar animal

La Diputació de València i la FEMP oferiran formació als ajuntaments sobre normativa de benestar animal
  • La Federació Espanyola Municipis i Províncies impulsarà cursos en línia per als tècnics municipals, els quals se sumaran a les accions formatives previstes per la Diputació per a definir estratègies i pressupostos per al compliment de les lleis vigents

Amb l'objectiu de facilitar als ajuntaments el compliment de la normativa vigent sobre benestar animal, el diputat provincial de Medi Ambient, Avelino Mascarell, i la Directora General d'Igualtat i Polítiques Locals de la FEMP, Cristina Montalvá, han mantingut una reunió de treball a Madrid per a coordinar possibles accions formatives dirigides a tècnics municipals.

Durant la trobada, el diputat Mascarell va traslladar a Cristina Montalvá, “la necessitat d'oferir als ajuntaments una solució formativa, homogènia i amb enfocament pràctic, la qual permeta als pobles adaptar-se a les exigències normatives com més prompte millor, almenys quant a protocols d'actuació, directrius de calendarització d'actuacions i formalització de convenis”.

Durant la trobada, es van abordar les claus dels textos normatius vigents -la llei nacional 7/2023 i l'autonòmica 2/2023-, les quals van fixar per als consistoris noves obligacions en relació a la protecció dels animals, atorgant un termini de dos anys per a l'adaptació a la norma.

Així, Mascarell explica que “mentres des de la Conselleria es treballa per a regular la corresponent formació obligatòria reglada, existix una enorme quantitat d'obligacions que han d'implementar-se per cada ajuntament, amb un cost d'execució i de recursos humans propis i externs enorme, que està dificultant el compliment”.

“Això fa -continua el diputat- que els alcaldes contacten amb la Diputació perquè no saben per on començar, ja que queden uns mesos perquè es complisquen els dos anys de l'entrada en vigor de la normativa. Necessiten models de documents que portar als seus plens, adaptant-los a les especificitats de cada municipi. Necessiten que els seus tècnics tinguen un full de ruta i, per descomptat, cuidar als animals dels seus municipis degudament”.

Coordinació d'accions formatives

Cristina Montalvá, qui a més de Directora General d'Igualtat i Polítiques Locals és també responsable de Medi Ambient de la FEMP, va expressar a Mascarell el seu “compromís amb els pobles valencians i l'empatia de la Federació amb la situació” i va traslladar a Mascarell les claus dels processos d'elaboració de cursos que la FEMP ja havia iniciat en coordinació amb el Ministeri i les convocatòries del qual previsiblement eixiran en els pròxims mesos: “intentarem ser àgils i pràctics per a fer simple el complex, i eficient el confús; perquè som conscients del nerviosisme dels alcaldes, ja que ens ho traslladen en les reunions”.

Esta oferta formativa se sumarà, tal com explica el propi diputat, als cursos que la Diputació de València oferirà als ajuntaments a través de la seua àrea de Formació, dirigida pel diputat Ricardo Gabaldón.

Així mateix, el diputat de Medi Ambient va sol·licitar que “la FEMP trasllade al Ministeri competent la necessitat de posar en marxa una línia d'atenció dirigida tant a regidors com a tècnics municipals”.

“Del que es tracta -conclou Mascarell- és d'atendre les necessitats reals dels ajuntaments, perquè la partida pressupostària auxiliar que va dedicar el Govern del Botànic per a 2023 només permetia atendre inversions per part dels pobles, però no cobria servicis d'assistència legal, ni d'assistència veterinària, ni formació; cosa que va provocar que no s'executara”; i lamenta que “s'haja regulat sense control, sense l'altura tècnica i la previsió financera degudes, ni tan sols el vistiplau de la comunitat veterinària”.

Pujar