elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació de València i Aras de los Olmos impulsen la creació d'un Centre d'Innovació Territorial (CIT) amb suport del Ministeri

La Diputació de València i Aras de los Olmos impulsen la creació d'un Centre d'Innovació Territorial (CIT) amb suport del Ministeri

    L'àrea de Desenvolupament Rural de la Diputació de València promourà la creació en Aras de los Olmos d'un Centre d'Innovació Territorial (CIT) integrat en la xarxa coordinada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, per a impulsar accions orientades al desenvolupament dels municipis rurals de la província de València.

    Amb eixe objectiu, el diputat de Desenvolupament Rural, Avelino Mascarell, i l'alcalde d'Aras de los Olmos, Rafael Giménez, han mantingut una reunió de treball amb Francesc Boya, secretari general del Repte Demogràfic, en la qual s'han abordat les claus d'estos centres, així com els criteris del Ministeri per a la seua distribució territorial.

    Una de les conclusions de l’encontre ha sigut la voluntat de les dos parts, Ministeri i Diputació, d'establir un marc de col·laboració per a avançar en la possibilitat d'instal·lar en este municipi de la Serranía el que seria primer CIT situat en la Comunitat Valenciana. Això es traduiria, tal com explica Avelino Mascarell, “en un conveni de cofinançament entre el Ministeri i la Diputació, que es complementaria amb un altre entre la institució provincial i l'ajuntament d’Aras, amb l'objectiu de poder subscriure'l en el pròxim exercici”.

    El diputat explica que “els centres d'innovació territorial estan totalment alineats amb les àrees d'acció en les quals treballa la Diputació en matèria de desenvolupament rural” i especifica que “la participació de la Diputació en el CIT permetrà una major projecció en el temps, i que les iniciatives que es desenvolupen allí es puguen beneficiar d'altres projectes que ja estan en funcionament com la mentoria rural, l'atracció de famílies europees a través del programa Rural Life o les iniciatives autonòmiques de col·locació professional.”

    “La lluita contra la despoblació és una carrera de llarga distància -afig Avelino Mascarell-. Totes les administracions hem de ser conscients que els reptes de l'Espanya buidada han d'abordar-se de manera transversal i confrontar-se amb estratègies a mitjà i llarg termini. No es tracta de subvencionar a fons perdut, sinó de reaccionar a la necessitat immediata de pobles i persones però descobrint, facilitant i treballant en projectes viables i sostenibles, capaços d'autofinançar-se en un període raonable.”

    RuralTEC com a punt de partida

    L'ajuntament d'Aras de los Olmos forma part, junt amb la ‘Fundación El Olmo’, del Consorci RuralTEC, concebut per a la posada en marxa d'un espai d'innovació rural que impulse el seu entorn, amb atenció a les concretes infraestructures, productes, servicis, i altres recursos i medis naturals, humans i logístics de què disposen.

    “El projecte RuralTEC -indica Avelino Mascarell- compta ja amb un equip tècnic que coneix a fons les diferents línies d'acció que podrien partir del CIT, la qual cosa suposa un actiu més per a la candidatura perquè permetria potenciar les seues activitats centrant-se en l'entorn rural de tota la província”.

    Centres CIT per tota Espanya

    Els Centres d'Innovació Territorial (CIT) es plantegen com a motors per a la dinamització, innovació i emprenedoria en clau rural, fomentant el desenvolupament socioeconòmic local i la col·laboració entre actors públics i privats.

    Estes infraestructures se situen en zones rurals que afronten els reptes de despoblació, no sols propiciant arrelament a través dels emprenedors que desenvolupen allí els seus projectes, sinó també generant atracció perquè eixes idees cristal·litzen en el propi entorn, dinamitzant tot l'àrea d'influència del CIT.

    La seua estratègia s'incardina en tres grans eixos: potenciar les oportunitats de desenvolupament, incentivar la intel·ligència col·lectiva i facilitar la cooperació en les comunitats locals. Este ecosistema de co-creació aspira a convertir-se en l'impuls de projectes ambiciosos, capaços de reforçar la cohesió social i territorial atesa l'especial idiosincràsia del territori.

    Actualment formen part de la Xarxa CIT 10 centres a Astúries, Badajoz, Càceres, Conca, Guadalajara, Jaén, Lleó, Lleida, Sòria i Terol, coordinats des del node principal situat en Cubillos de Sil (Lleó) i amb la participació de diputacions provincials i altres entitats de promoció del desenvolupament rural.

    Pujar