La Diputació de València aprova per unanimitat augmentar les ajudes per a municipis en risc de despoblació
El punt relacionat amb les modificacions a la Relació de Llocs de Treball (RPT) de la institució ha generat debat entre els diputats
El ple d'octubre de la Diputació de València ha aprovat per unanimitat l'increment de l'aportació al Fons contra el Despoblament a la província, que aquest any serà de 1.653.885 euros, que sumats a 1.515.885 euros de la Generalitat superen els tres milions d'euros que es repartiran els 65 pobles valencians qualificats com a risc de despoblació.
Aquesta línia d‟inversió és l‟apèndix del Fons de Cooperació Municipal que arriba als 266 municipis de la província i també és de caràcter incondicionat, com ha explicat el responsable de Desenvolupament Rural i Polítiques contra el Despoblament, Ramiro Rivera, al diputat popular Juan Ramón Adsuara, que ha considerat oportuna "una justificació de les ajudes en compliment dels objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030".
En paraules del diputat de Desenvolupament Rural, “l'important d'aquestes ajudes és l'impuls de l'economia local als municipis més petits, i no tindria gaire sentit que no fossin els alcaldes i alcaldesses els que decidissin el destí de les inversions com passa amb el Pla d'Inversions i el Fons de Cooperació, que respecten aquesta autonomia municipal”. Rivera ha destacat igualment que la novetat d'aquest any és una aportació addicional de 140.000 euros per als 24 municipis de la província que no superen els 300 habitants.
D'acord amb la proposta efectuada per la delegació de Desenvolupament Rural i Polítiques contra el Despoblament, que incrementa un 50% els ajuts als municipis amb menys de 300 habitants, es planteja una dotació extraordinària de 7.500 euros per a cadascun dels tres municipis menors de 100 habitants: Sempere, Pobla de San Miguel i Carrícola.
A més, amb l'objectiu d'aproximar l'import total a percebre per aquests municipis petits al dels de major població, s'incrementarà en 5.500 euros l'assignació a cadascun dels 21 municipis d'entre 101 i 300 habitants, que són Llocnou de la Corona , Estubeny, Cases Altes, Vallanca, Castellonet de la Conquesta, Torrella, Vallès, Bufali, Pinet, Aielo de Rugat, Cases Baixes, Segart, Rugat, Benagéber, Benissuera, Beniatjar, La Yesa, Terrateig, Almiserà, La Granja de la Costera i Bellús.
El Decret 182/2018 del Consell estableix que per ser inclòs al Fons contra la Despoblació els municipis han de tenir menys de 300 habitants, aspecte que els incorpora automàticament, o bé complir diversos indicadors en matèries com a densitat de població, taxa de creixement demogràfic, taxa de creixement vegetatiu, índex d'envelliment, índex de dependència i taxa migratòria. En funció dels indicadors esmentats, el Fons aportarà entre 19.000 i 120.000 euros a cadascun dels ajuntaments.
Dona rural i provisió de llocs
En el marc del Dia Internacional de les Dones Rurals que es commemora aquest mes, també hi va haver acord gairebé unànime en el suport incondicional a aquestes dones mitjançant una moció conjunta signada pels portaveus del PSPV, Compromís, PP, Ciutadans, La Vall ens Uneix i el diputat no adscrit. En la línia del que va acordar la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, els diferents grups a la Diputació reconeixen “el paper essencial de les dones per assentar la població i lluitar contra l'envelliment als nostres pobles”, alhora que reivindiquen mesures encaminades a "garantir oportunitats laborals i de conciliació i incrementar la presència de les dones en llocs de presa de decisions a l'economia del medi rural".
Hi va haver més debat en relació amb el punt novè de l'ordre del dia, que tractava les modificacions en la Relació de Llocs de Treball (RPT) de la institució, en concret la provisió dels llocs vacants a Assessoria Jurídica a causa de les jubilacions. En aquest sentit, Ciutadans i el PP han qüestionat que aquestes places s'obrin a altres administracions, mentre que la diputada de Personal, Pilar Molina, ha explicat que la mesura “és excepcional, ja que es dóna en el vuit per cent dels casos, i tracta de trobar el personal més adequat i competent per cobrir una plaça quan no és a la casa”.
Des de Ciutadans han insistit que “tots els sindicats per unanimitat estan en contra”.
Davant la insistència de l'oposició a defensar la promoció del personal propi i recordar al president que s'enduria al ple una única RPT a l'any, el mateix Toni Gaspar ha instat els responsables de Ciutadans i el PP a “saber com ha funcionat i com funciona la casa, que avui dia és amb les normes i la llei a la mà”.
Gaspar ha admès que “tot és millorable i més quan parlem de persones”, però n'ha defensat la gestió com a impulsor del pla estratègic de Recursos Humans que ultima la institució i que regularà aquests processos. Mentrestant, ha lamentat que se segueixi fent "política espectacle" d´un "fet tan lògic com és prevenir la provisió de la plaça d´una persona que es jubila, i fer-ho sense vetos: si el de dins té més talè guanyarà el de dins, i si ha de venir de fora, que vingui el millor”, ha postil·lat el president.
En el punt del ple relatiu a la proposta de desestimació del recurs de Reposició contra l'acord del Ple de la Diputació de Valècia que va aprovar l'assumpció per la Diputació de les funcions de Divalterra SA per a la seva gestió directa per la pròpia administració provincial, des del grup de Ciutadans, han avançat el seu vot en contra ja que han reclamat a l'equip de Govern que no van comptar amb la documentació necessària abans de la celebració del dit ple i que presentaran un recurs davant del Jutjat Contenciós Administratiu.
El diputat Carlos Fernández Bielsa, ha indicat que "el secretari de la corporació ha donat total claredat a aquest assumpte i cal rebutjar el recurs", a més ha afegit que "els treballadors estan molt contents amb la decisió de la corporació". Pel que fa a la falta de documentació, el diputat ha aclarit que "estava a la secretaria, per tant no hi ha hagut cap prejudici ni indefensió cap a vostès".
La Senyera de Blasco Ibáñez
A l'anecdotari de la sessió plenària destaca la presència de la Senyera de Blasco Ibáñez, que ocupa la part central del saló de plens des de la vigília del 9 d'octubre. El que no va canviar és l'obertura del ple, que com és habitual al president Gaspar es va iniciar amb l'anhel d'aconseguir una societat on les dones se sentin lliures d'agressions, el crit de ràbia contra els assassins de les 36 dones víctimes de la violència de gènere des de començament d'any i el record d'Erika, la darrera.
Després van venir les dacions de comptes, les ampliacions de delegacions tributàries de diferents municipis i el debat de les mocions presentades pels grups, entre les quals la de l'estudi d'una plataforma pública de gestió digital per a l'activitat administrativa de la Diputació i els ens locals; la creació d‟un fons de contingència extraordinari per a la reposició d‟infraestructures de primera necessitat; l‟aplicació d‟una reducció al recàrrec provincial de l‟IAE; o la concessió dajuts contra la pobresa energètica.