elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació de València aprova els pressupostos per a 2024 que atenen els reptes dels municipis

La Diputació de València aprova els pressupostos per a 2024 que atenen els reptes dels municipis
  • Els comptes, amb 598 milions d'euros i increments en Carreteres, Serveis Socials i Desenvolupament Rural, tira avant amb els vots a favor del PP, Ens Uneix i Vox

MÉS FOTOS
La Diputació de València aprova els pressupostos per a 2024 que atenen els reptes dels municipis - (foto 2)
La Diputació de València aprova els pressupostos per a 2024 que atenen els reptes dels municipis - (foto 3)

La Diputació de València ja té pressupost per a 2024. El ple extraordinari de desembre ha donat llum verda a uns comptes “realistes” que ascendeixen a 598 milions d'euros i recullen els nous reptes dels municipis. El primer document econòmic del govern de Vicent Mompó permetrà impulsar el major pla d'inversions de la història de la corporació, amb un creixement exponencial i progressiu en els pròxims dos anys per a cobrir les necessitats d'un Pla Obert d’Inversions que destinarà 350 milions per als pobles, al llarg d'una legislatura que preveu completar-se en estabilitat financera.

El president Mompó ha mostrat la seua satisfacció per l'aprovació d'un pressupost que ha tirat avant amb els vots a favor del PP, Ens Uneix i Vox, i que es traduirà en “progrés per als 266 municipis i les tres entitats locals menors de la província”. “Aquests comptes permetran als pobles i ciutats dur a terme els seus projectes amb moltes més facilitats, a causa de l'obsessió que tenim per millorar els nivells d'execució dels anteriors plans inversors, que estaven en un 30%”, ha assenyalat Mompó, qui ha lamentat “la demagògia i la crispació” del PSPV i Compromís, que han votat en contra.

El màxim responsable provincial ha reflexionat sobre l'actitud dels portaveus de l'oposició: “Això no va de nosaltres i dels nostres egos, sinó de municipis i persones; de pobles xicotets amb grans necessitats; de xiquets i col·lectius vulnerables en situació d'exclusió social; d'aquells que alcen la persiana del seu negoci a les sis del matí i a final de mes no cobren el que mereixen”, ha puntualitzat Mompó fixant la vista en el portaveu socialista Carlos Fernández Bielsa. “Aquesta institució no és ni del PP ni del PSOE, ni de cap partit. Per què han de suportar tant de soroll els veïns i veïnes dels nostres pobles?”, ha afegit el president.

Vicent Mompó ha insistit en la proposta “realista” d'uns comptes que també conviden a “somiar en gran i construir província, sense necessitat d'engreixar-les amb un crèdit bancari de més de 60 milions, només per a presumir del pressupost més alt en els 210 anys d'història de la Diputació”. Després d'agrair el treball realitzat per la diputada d'Hisenda, Laura Sáez, i tots els funcionaris de la casa, Mompó ha tornat a demanar respecte a l'oposició i molt especialment a aquells que “amb els seus insults i amenaces van degradar la imatge d'aquesta institució i encara no han demanat perdó per això”. “No té sentit que parlen de besamans i que cadascun, en els despatxos, demanen les seues pròpies nominatives per als seus, per al que els interessa”, ha afegit Mompó.

El president ha acabat la seua intervenció demanant als portaveus de l'oposició un reinicialitze: “Com més prompte millor assumisquen que la ciutadania ha preferit apostar per altres projectes, abans podran començar a construir i exercir la seua responsabilitat. Ens paguen un sou públic per a treballar per l'interés comú, no pels interessos personals, amb l'honestedat amb la qual ho fan la major part d'alcaldes i alcaldesses”. I un últim missatge de Mompó per a qüestionar la “demagògia” del representant socialista: “Vostés han donat subvencions a totes i cadascuna de les entitats a les quals ara critiquen que subvencione aquest govern. Per favor, respecten a les persones i col·lectius que realitzen labors socials, per damunt de colors i interessos polítics”.

Un pressupost sostenible i progressiu

La diputada d'Hisenda, Laura Sáez, ha exposat les línies mestres d'uns comptes que “creen en les potencialitats de la província i en el rol de lideratge que ha de jugar aquesta corporació en la vertebració territorial, l'impuls econòmic i la cohesió social dels nostres pobles”. Sáez no amaga “l'aposta per un pressupost basat en les necessitats actuals i sense recórrer a préstecs bancaris que engreixen les xifres per a buscar titulars en premsa; un pressupost que, amb una previsió macroeconòmica i tenint en compte les novetats fiscals, creixerà exponencialment els pròxims dos anys per a poder executar el major pla d'inversions de la història de la Diputació”.

La responsable d'Hisenda s'ha detingut en el principal programa inversor de la corporació, un Pla Obert d’Inversions que comptarà amb tres convocatòries anuals perquè els ajuntaments presenten els seus projectes “sense precipitar-se i sense presses”, i que anirà augmentant la dotació anual recollida en el pressupost en funció del volum de projectes a subvencionar que presenten els consistoris, amb la intenció de “facilitar la tramitació i ajudar als municipis al fet que les obres projectades s'executen i eixos diners no retorne a la Diputació sinó que es quede als pobles”.

Aquesta planificació “coherent, previsora i sense artificis” ha servit d'exemple a Laura Sáez per a presentar uns comptes “ambiciosos i prudents al mateix temps, perquè no sols serviran per a impulsar un pla inversor històric sinó que el faran en el marc de les previsions econòmiques i financeres i incloent les noves demandes i necessitats dels pobles, millorant l'eficàcia i l'eficiència de la gestió”.

Principals partides

La diputada d'Hisenda ha fet un repàs de les principals partides del pressupost de la Diputació de València per a 2024. Al costat del Pla Obert d’Inversions, que s'anirà pressupostant progressivament al llarg dels pròxims quatre anys fins a aconseguir els 350 milions d'euros destinats a municipis i mancomunitats, “es mantenen els 40 milions d'inici per al Fons de Cooperació, que es podran incrementar durant l'exercici a través del romanent”, i s'assignen 180 milions a Benestar Social, dels quals 140 es transfereixen directament a l'Hospital General, amb un increment de 2,3 milions per a Serveis Socials.

Altres grans línies d'inversió són les de Medi Ambient, amb 92,5 milions d'euros que inclouen els 8 milions addicionals dels quals disposarà el Consorci de Bombers per a assumir el cost del servei en els municipis de menys de 20.000 habitants; la de Carreteres, amb 64 milions i un increment de 3,7 milions per a fer front al programa de Camins d'Interés Territorial; la de Cultura, amb una assignació de 20,4 milions d'euros; i la de Fons Europeus, Administració Electrònica i Innovació, amb 18,4 milions, entre ells 1.250.000 euros per a la digitalització del Cicle Integral de l'Aigua.

Entre les novetats, destaquen igualment els 2,5 milions destinats a la recuperació del patrimoni cultural i historicoartístic de la província; els dos milions del Pla de Trinquets que respon a la intenció del govern provincial de defensar les tradicions i senyals d'identitat, cas de la pilota valenciana; l'1.200.000 euros per a assessorar i ajudar als municipis en l'obtenció de fons europeus; el milió d'euros per a fer front a la despoblació a les comarques d'interior; i els 600.000 euros dirigits a la reforma i conservació de casernes de la Guàrdia Civil en municipis valencians.

En l'apartat de noves necessitats s'emmarca també el projecte d'oficines comarcals amb el qual el govern de Mompó vol acostar la institució als ajuntaments i els ciutadans. La iniciativa, que lidera la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, al capdavant de Cooperació, disposarà en 2024 de 2,6 milions d'euros per a posar en marxa la xarxa d'espais provincials en les diferents comarques, que conjuminaran el servei de gestió tributària amb l'atenció d'enginyers, arquitectes i tècnics d'Administració general.

Quant a la resta d'àrees, Educació gestionarà una partida de 8,3 milions d'euros; Esports disposarà de 8 milions; Turisme 7,6 milions, amb una línia de subvenció per a projectes enfocats a municipis en risc de despoblació; Assistència Jurídica i Tècnica 5,7 milions; Teatres 2,6 milions; i Igualtat i Memòria Democràtica 3 milions en conjunt, amb un increment de 300.000 euros en les ajudes als municipis que integren la Xarxa provincial que treballa per a fer front a les violències exercides contra les dones.

En resum, i en paraules de Laura Sáez, “el pressupost que hui se sotmet a votació ha sigut elaborat amb una perspectiva global i una visió de conjunt, però donant resposta a problemes concrets que poden ser una preocupació per als municipis”.

El debat de pressupostos

La vicepresidenta primera i portaveu de Ens Uneix, Natàlia Enguix, ha defensat “un pressupost transversal, vertebrador i igualitari”, en el qual ha destacat l'increment de 62 milions en la partida del Pla Obert d’Inversions. “Presentem aquest pla sis mesos abans que l'últim programa inversor de l'anterior govern, els terminis del qual ampliarem perquè es puga executar fins a l'últim euro i els municipis no perden subvencions”, ha afegit Enguix.

La vicepresidenta i responsable d'Igualtat, ha lamentat “la falsedat com a argument i estratègia per part de la senyora Gimeno i sobretot el senyor Bielsa a l'hora d'utilitzar el sofriment de les dones per a fer una política bruta”. I ha deixat clar que “els ajuntaments rebran més diners per a fer front a la violència contra les dones, i no sols això, sinó que ens hem reunit amb les associacions feministes que no es presentaven a les convocatòries perquè no cobraven quan devien, explicant-los com han de presentar les sol·licituds”. “De cada 10 euros pressupostats per l'anterior govern en matèria d'Igualtat arribaven només tres al seu destí”, ha conclòs Enguix.

Per part seua, el portaveu socialista, Carlos Fernández Bielsa, ha assegurat que va tendir la mà al govern provincial “sempre que no es deixara portar per les imposicions de la ultradreta a l'hora d'elaborar el pressupost”. Bielsa ha justificat el vot en contra dels 12 diputats del seu grup en què “no podem donar suport a uns comptes que són les que ha volgut Vox, i que suposen una claudicació i una humiliació per als ajuntaments, per això presentem fins a 28 esmenes per a evitar la discriminació”.

En la mateixa línia que Bielsa s'ha expressat la portaveu de Compromís, Dolors Gimeno, qui ha exposat el seu rebuig a “un pressupost negacionista que oblida la lluita contra el canvi climàtic i tracta d'agradar a l'extrema dreta”. Gimeno ha aprofundit en la seua crítica als primers comptes de l'executiu del PP i Ens Uneix, amb la presentació de 15 esmenes a un pressupost que, al seu parer, “retalla les partides per al Fons de Cooperació i la inversió als ajuntaments, incloses les del pla Reacciona”. La responsable de Compromís vaticina que els consistoris “hauran de demanar crèdits a causa d'aquests comptes conservadors”.

En la seua intervenció, el representant de Vox, Sergio Pastor, ha defensat el seu suport a un pressupost que “tracta de solucionar problemes i no quedar-se en les polítiques de pancarta”. Pastor ha destacat “la capacitat negociadora i el treball de la diputada Laura Sáez, així com el caràcter realista d'un pressupost que se centra en executar les millores que necessiten els municipis”. Per al portaveu de Vox, “és un exemple de democràcia asseure a negociar a dos grups que ningú vol que ens entenguem, mentre uns altres utilitzen els mitjans per a forçar i fer valdre les seues postures”. I ha acabat responent al “mur” alçat contra el seu partit pel portaveu socialista: “Si hui en aquest ple oferírem els nostres dos vots al senyor Bielsa per a fer una moció de censura al president, segur que els acceptaria”.

“Esmenes il·legals”

En el torn de rèplica, Laura Sáez ha centrat la seua intervenció a donar resposta a les crítiques del portaveu socialista. “Menys postureo, senyor Bielsa, i no confonga els seus desitjos amb la realitat. La realitat del pressupost de la Diputació és la d'una inversió històrica i que s'executarà en els municipis; l'ajuda als pobles que més el necessiten sense sectarismes; i la continuïtat en matèria d'Igualtat, lluitant i aportant més recursos per a protegir les dones que pateixen violència”. “El seu argumentari està escrit des del 14 de juliol, el dia en què no va poder ser president d'aquesta institució”, ha replicat Sáez, qui ha assenyalat que les esmenes presentades pel senyor Bielsa “no s'ajusten a la normativa i en molts casos són il·legals, ja que no es pot cobrir despesa corrent amb préstecs bancaris”. “Vosté no està capacitat per a gestionar aquesta institució, senyor Bielsa”, ha rematat la titular d'Hisenda.

La titular provincial d'Hisenda ha arremés contra el “discurs fake” de Bielsa i ha lamentat que tracte de “demonitzar determinades subvencions a entitats que ajuden a dones i xiquets en situació d'exclusió social”. Laura Sáez ha repassat una per una les diferents subvencions a provida i la Casa Bressol Sant Isabel concedides pels governs de coalició del PSPV i Compromis, algunes d'elles des de la pròpia Diputació, així com les ajudes a entitats religioses com Càritas, el Centre d’Acolliment Sant Francesc d’Assís, la Fundació Mare de Déu dels Innocents i Desamparats o Sant Joan de Déu València, “ara repudiades en pretendre associar-les amb les ideologies de dretes”.

En matèria d'Igualtat, la representant de l'executiu provincial ha demanat defensar-la “amb fets, com està fent la companya Natàlia Enguix optimitzant un pressupost que l'anterior govern no va saber executar en cap dels exercicis, i no amb la demagògia dels qui creen tindre el monopoli de la Igualtat i els bons sentiments, però que amb les seues lleis han provocat que més d'un miler d'agressors sexuals vegen reduïdes les seues penes i que 126 hagen sigut excarcerats”. “Senyor Bielsa, no intente traslladar a aquesta corporació la política de murs de Pedro Sánchez i no sembre la discòrdia”, ha conclòs Sáez.

Laura Sáez ha finalitzat la seua intervenció defensant el que en el seu moment van exposar els seus antecessors, Toni Gaspar i Vicent Mascarell, en recordar que el pressupost “és un document viu i obert a millores, ja que les realitats i les necessitats són canviants”.

El pressupost segons el PSPV-PSOE

El grup socialista de la Diputació de València, que compta amb 12 diputats, ha votat aquest matí en contra de l'aprovació del pressupost de la institució per a 2024 en constatar que els comptes presentats per PP i Ens Uneix confirmen de manera clara un gir ideològic de la institució cap a l'extrema dreta després de huit anys de polítiques progressistes.

El pressupost ha tirat avant amb els vots de PP, Vox i Ens Uneix després que el portaveu de la formació de la dreta radical sol·licitara un recés després d'exigir en la seua intervenció que la diputada de Ens Uneix eliminara les referències a la violència masclista. La imposició ha fet efecte. Després del recés, Vox ha donat suport al pressupost de PP i Ens Uneix.

Els comptes recullen nombroses partides que tenen un biaix ultraconservador per a buscar el suport de Vox, sense els vots del qual el pressupost no podia tirar avant, i penalitzen la cultura, la igualtat, la diversitat, la cooperació, la memòria democràtica o a les universitats públiques o sindicats que no són del grat de l'actual govern secundat per Vox ha assenyalat el portaveu, Carlos Fernández Bielsa.

Bielsa també ha denunciat el sectarisme de la Diputació que elimina ajudes a municipis socialistes per a beneficiar als governats per Ens Uneix ja que Ontinyent s'emporta dos milions en ajudes directes. “No obstant això el que s'emporta la principal tallada dels comptes perquè imposa la seua ideologia és Vox ja que la filosofia de les seues polítiques impregna tot el pressupost”, assenyala el portaveu.

“Garanteix el favoritisme i el clientelisme”, assegura Bielsa en referència a l'augment de les ajudes nominatives que pot atorgar el president de la Diputació i que passa de 970.000 euros a quatre milions d'euros.

Els socialistes no critiquen que Ontinyent reba inversions sinó la discriminació “lamentable i inaudita” que es produeix cap a la resta d'ajuntaments, especialment els governats pels socialistes, afig Bielsa.

Una discriminació que és especialment notòria cap als alcaldes socialistes que alhora són diputats, com els de Xàtiva, Cullera o Mislata, i cap a altres ciutats també governades pels socialistes, com Gandia o Sagunt, que veuen eliminades subvencions.

En canvi el que sale més beneficiat és l'Ajuntament de València que rep diferents assignacions directes que en els pressupostos anteriors no apareixien.

Els socialistes lamenten que els comptes penalitzen la cultura, la igualtat, la diversitat, la cooperació, la memòria democràtica o a les universitats públiques mentre beneficien a la caça, els bous, els cavalls o a les associacions de pares i mares de col·legis catòlics i s'obliden d'entitats com la Gonzalo Anaya o de la pròpia Universitat de València a la retallen un 65% les ajudes. Fins i tot col·lectius com a Lambda, Creu Roja, el sindicat Va unir Llauradora, el Fons Valencià per la Solidaritat, Acnur o la Unió de Consumidors veuen retallades les seues ajudes.

A més, el pressupost es redueix en el pitjor moment, quan per exemple augmenten els fons de la Generalitat o de l'Ajuntament de València i just quan a la Diputació li arriba més diners de les transferències del Govern d'Espanya. “És inaudit”, lamenta Bielsa.

Pujar