elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació se suma a l'any de la seda amb el privilegi de Ferran el Catòlic

La Diputació se suma a l'any de la seda amb el privilegi de Ferran el Catòlic
    MÉS FOTOS
    La Diputació se suma a l'any de la seda amb el privilegi de Ferran el Catòlic - (foto 2)
    La Diputació se suma a l'any de la seda amb el privilegi de Ferran el Catòlic - (foto 3)
    La Diputació se suma a l'any de la seda amb el privilegi de Ferran el Catòlic - (foto 4)

    L'històric document presentat aquest divendres pel president de la Diputació, Jorge Rodríguez, en la clausura del congrés 'Les rutes de la seda a Espanya i Portugal' és el privilegi real que conté les ordenances més antigues del Gremi de Velluters de València. Està datat en 1479 i forma part dels fons de l'Arxiu General i Fotogràfic de la Diputació, que conté més de 6.000 joies documentals.

    "Aquest document adquireix una dimensió especial l'any en què València és capital de la seda i que es compleix el cinquè centenari de la mort de Ferran II d'Aragó, el rei que va confirmar les primeres ordenances de el 'Gremi de Velluters'", ha explicat Rodríguez durant la clausura del congrés organitzat per la Universitat, amb la col·laboració del Consell. El privilegi és "una de les més de 6.000 joies documentals que guarda l'Arxiu Provincial, al costat de butlles, testaments, llicències i compravendes dels últims huit segles". En paraules del president, "la idea de la Diputació és que aquesta riquesa històrica i patrimonial amb la qual compta la institució arribe als ciutadans, que la descobrisquen i la gaudisquen". La Corporació treballa en la difusió d'aqueix patrimoni històric, sense deixar passar l'oportunitat de sumar-se amb els seus fons a fites com l'Any Pinazo, en el qual va mostrar els dibuixos de l'artista en la seua etapa com becat de la Diputació, o aquest any de la seda, en el qual descobreix a la societat aquest privilegi d'incalculable valor històric.

    La Diputació de València i el Col·legi de l'Art Major de la Seda treballen en el desenvolupament d'un conveni que permetrà exhibir de forma permanent en el Museu de la Seda un facsímil amb la imatge del document de l'Arxiu Provincial. El privilegi, de gran valor i bellesa, confirma les ordenances redactades en 1477 per 56 mestres 'velluters', 12 d'ells genoveses, i eleva l'ofici a art.

    Les ordenances de 1479 regulaven aspectes com les trames de teixits que estaven prohibides, el nombre de telers màxim permès o les formes d'accés a mestre, entre uns altres. En aquell temps aquest privilegi era de vital importància en una València amb un centre urbà de gran influència i activitat mercantil, amb la indústria sedera com a centre d'aqueixa esplendor econòmica. Aquest auge comercial va portar a la construcció de la famosa Llotja de la Seda, la primera pedra de la qual es va col·locar el 7 de novembre de 1482.

    Recuperar el protagonisme de la seda

    En un any en què València s'està bolcant a recuperar el seu protagonisme històric entorn de l'art de la seda, aquest document de la Diputació serà transcrit i traduït en una publicació del professor d'Història Medieval Germán Navarro, que presenta un estudi crític sobre el privilegi del rei Ferran II d'Aragó. Una fita més d'un calendari que va començar en 2015 quan Espanya va passar a ser membre del Programa de la Ruta de la Seda de l'Organització Mundial de Turisme. A partir d'aqueix moment s'han succeït els esdeveniments en els quals València ha començat a recuperar el seu lloc entre les mítiques ciutats de la Ruta de la Seda. Al juny d'enguany València va ser seu de la Segona Trobada Internacional del Programa UNESCO Ruta de la Seda, i aqueix mateix mes reobria les seues portes el Col·legi de l'Art Major de la Seda, monument històric-artístic nacional, convertit en museu. També enguany se celebra el XX aniversari de la declaració de la Llotja com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.

    Pujar