Diputació i sindicats acorden la reestructuració de Personal per a facilitar el camí cap a una Agència Tributària Valenciana única
L'Àrea de Personal de la Diputació de València, dirigida pel diputat Pepe Ruiz, ha aconseguit un acord unànime amb les organitzacions sindicals –UGT, CCOO i CSIF-, per a reestructurar el Servei de Gestió Tributària de la Corporació provincial, seguint el model dissenyat pel departament de Gestió Tributària de l'àrea que dirigeix el diputat d'Hisenda, Toni Gaspar. Aquest servei, el SGT, millorarà l'atenció als 286 ens locals que han delegat la gestió recaptatòria dels seus ingressos en la institució provincial.
En aquest sentit, Gaspar ha destacat que amb aquesta reestructuració se cerca "racionalitzar i professionalitzar un servei que ha passat de gestionar 1.700.000 rebuts a 3.000.000 en molt poc temps", alhora que "avancem en el full de ruta per a facilitar la creació d'una Agència Tributària Valenciana en la qual puguen confluir totes les administracions, tant l'autonòmica com les provincials, amb la finalitat de disposar d'un servei compartit i eficaç, en la línia de la col·laboració institucional en la qual es mou el Govern de Jorge Rodríguez".
El diputat d'Hisenda ha insistit en la importància de l'acord amb tots els sindicats en una reestructuració que "va a millorar l'atenció als ciutadans i facilitarà els tràmits dels ajuntaments en aquesta gestió tributària que realitzem des de la Diputació". Al gener de 2016, per iniciativa del propi diputat d'Hisenda, es va elaborar un Pla d'actuació 2016-2019, del que es va donar difusió i participació a tot el SGT. El pla plasmava la voluntat de la Diputació de "millorar i modernitzar el servei per aconseguir una gestió eficaç i orientada al contribuent". El document establia la necessitat de dotar de recursos humans suficients al servei per atendre les necessitats dels ajuntaments, les delegacions dels quals han augmentat en els últims anys.
La reorganització del servei i la implantació de nous mitjans tècnics van a permetre la modernització no solament del SGT sinó també dels municipis ja que es va aconseguir acostar el servei als ajuntaments en particular als més xicotets. El nou model de gestió permetrà, també, aproximar més els serveis als ciutadans, a través d'una major descentralització de les oficines territorials oferint una major rapidesa d'atenció i resposta als contribuents aconseguint així ser una administració tributària que es preocupe no solament dels ingressos dels ajuntaments sinó també de facilitar als ciutadans dels seus municipis el compliment de les seues obligacions tributàries.
El Servei de Gestió Tributària de la Diputació de València compta actualment amb 147 treballadors, 66 en les oficines centrals del Carrer del Mar i 81 en les oficines territorials distribuïdes per la província. El SGT té oficines pròpies a Chiva, Utiel-Ayora, Llíria, Xàtiva, Gandia i Valencia-Sagunt, i seus compartides amb ajuntaments a Moncada, Gandia, Albaida, Bétera i Vilamarxant.
Nova estructura
Els canvis dissenyats pels tècnics del Servei de Gestió Tributària plantegen una estructura amb sis seccions, dues d'elles de nova creació. D'aquesta forma, es mantenen les seccions de Gestió Tributària i Recaptació Voluntària, es transformen les de Recaptació Executiva i Gestió Econòmica i es creen les de Gestió d'Expedients Tributaris i Assistència Jurídica Tributària.
La reestructuració acordada no afectarà a una plantilla que es veurà incrementada en 12 oficials de Gestió Tributària, que s'incorporaran en l'Oferta Pública d'Ocupació de 2016. Al mateix temps, cal destacar la internalització del servei d'atenció telefònica 'Diputació en Directe', amb una borsa de treball en procés de 50 auxiliars d'informació que milloraran l'atenció directa als ciutadans en matèria tributària.