La Diputació registra un rècord de sol·licituds per a projectes de cooperació al desenvolupament després d'incrementar el pressupost
La corporació provincial prioritza la sobirania alimentària, la salut, l'educació i l'apoderament de la dona com a eixos principals dels projectes subvencionats. S'han presentat un total de 77 sol·licituds
La Diputació de València ha incrementat la seua partida per a subvencionar projectes de cooperació i educació al desenvolupament, tant en l'àmbit internacional com en campanyes de sensibilització a la província, registrant un rècord de sol·licituds. En xifres, la delegació de Cooperació Internacional que dirigix la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, ha rebut 77 sol·licituds en la convocatòria a la qual s'han pogut presentar les ONG’s pel procediment de concurrència competitiva.
Després de la reunió del Consell Assessor de Cooperació Internacional i tenint en compte la puntuació dels projectes presentats, l'òrgan presidit per Natàlia Enguix proposarà el finançament de 40 projectes, que rebran una inversió global d'un milió i mig d'euros. D'esta partida, 1.250.000 euros es repartiran entre els 21 projectes amb major puntuació en la convocatòria de Cooperació Internacional al Desenvolupament, de les 47 sol·licituds presentades; i els altres 250.000 euros entre els 19 projectes millor valorats en la convocatòria de Sensibilització, de les 30 iniciatives presentades.
Natàlia Enguix ha destacat “la transparència d'un procés d'avaluació del qual hem donat compte als responsables de la Coordinadora Valenciana d'ONGD’s i a tots els grups polítics que formen part de la Diputació i que integren el Consell Assessor”. Este procés avaluador que ha definit els 40 projectes que seran subvencionats per la corporació en la present convocatòria “ha sigut realitzat per una empresa externa, que des de la neutralitat ha analitzat cadascun dels projectes i els ha puntuat tenint en compte els criteris objectius que prioritza la Diputació”, ha explicat Enguix.
La mateixa Enguix ha exposat els eixos sobre els quals treballa la corporació provincial en matèria de cooperació internacional, que són bàsicament “la sobirania alimentària, la salut, l'educació i l'apoderament de les dones, al costat de les ajudes que hem incrementat a les agències de l'ONU per a fer front a l'emergència humanitària en zones de conflicte”. “El doble objectiu és facilitar els recursos bàsics a les persones que més patixen les conseqüències de les guerres i millorar la qualitat de vida dels col·lectius més vulnerables als països en vies de desenvolupament”, afig la vicepresidenta.
Llatinoamèrica, Àfrica i l'Índia
El president de la Coordinadora Valenciana d’ONGD’s, Enrique Asensi, posa en valor “el paper que juga la cooperació valenciana per a fomentar el bon viure als països empobrits, com solen dir les persones a les quals arriba la nostra ajuda”. Asensi assenyala que la Diputació de València “es distingix des de fa anys per incrementar progressivament el pressupost per a cooperació internacional al desenvolupament i per a altres activitats a la província, una sensibilitat que ens complau”.
El responsable de la Coordinadora d'ONG’s, igual que la resta de col·lectius que formen el teixit cooperatiu valencià, té accés al resultat d'eixe procés avaluador que enguany ha analitzat projectes a realitzar en 24 països. Els més sol·licitats per a portar a cap estes iniciatives han sigut Bolívia, El Salvador, Guatemala, Colòmbia, l'Equador, Níger i l'Índia. Per àmbit d'actuació, el 26% dels projectes presentats tenen a veure amb l'educació; el 19% amb la sobirania alimentària; el 17% amb l'apoderament de les dones; el 15% amb la salut; i l'11% amb la millora d'infraestructures d'aigua i sanejament.
La vicepresidenta Enguix detalla que l'estimació de la població beneficiària de les ajudes supera les 50.000 persones, “de les quals 27.400 són dones i 20.700 homes”. En opinió de la responsable de Cooperació Internacional, “és un indicador important sobre l'efecte i l'abast que tenen les convocatòries de cooperació al desenvolupament de la Diputació”.
El pressupost màxim de finançament dels projectes de cooperació en tercers països és de 60.000 euros, mentre que en la convocatòria de sensibilització el màxim és de 10.000 euros per projecte realitzat per les ONG’s i, com a novetat, s'introduïx la modalitat per a coordinadores d'ONG’s i fons de cooperació, amb un màxim de 50.000 euros per projecte.
A això cal sumar els 50.000 euros que rep UNRWA, l'agència de l'ONU per als refugiats de Palestina a Orient Mitjà; i els 50.000 euros d'ACNUR, l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats. La delegació que dirigix Enguix va incrementar enguany un 25% les ajudes a les agències de Nacions Unides.