elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació publica les accions del projecte Ciutats lectores en els municipis valencians

La Diputació publica les accions del projecte Ciutats lectores en els municipis valencians
  • ‘Fem xarxa, teixim complicitats’ recopila les accions dutes a terme durant les huit edicions de la iniciativa organitzada per l'àrea de Cultura i la Fundació Full

  • Gràcies al projecte s'ha creat una xarxa col·laborativa entre diversos pobles i ciutats lectores, com són Alberic, Utiel, Bocairent, L'Alcúdia, Marines, El Puig, Paiporta i Xeraco

La Diputació de València ha presentat la publicació ‘Fem xarxa, teixim complicitats’, una compilació de diverses accions per al foment lector desenvolupades en el marc de col·laboració entre la Fundació Full i l'àrea de Cultura de la corporació provincial.

En l'acte, realitzat en el saló Alfons el Magnànim de la Beneficiència, han intervingut el diputat de Cultura, Xavier Rius, i el president de la Fundació Full, Jesús Figuerola. A més s'ha desenvolupat una xarrada amb els representants de les ciutats participants en el programa, en la qual han pogut traslladar els avanços aconseguits en la promoció dels hàbits lectors.

El projecte Ciutats lectores servix d'acompanyament a ciutats i pobles, i cada municipi establix el seu propi pla d'acció, ajustat a una rúbrica o avaluació preliminar. El programa aspira a tres objectius bàsics: promoure els hàbits lectors del municipi i augmentar l'interés per la cultura; promoure la participació ciutadana, establint complicitats i sinergies amb la població; i finalment, dinamitzar activament els municipis.

El projecte va arrancar amb la primera adscripció del poble d'Utiel a principis de 2017. Segons Manuela Gallega, representant de les biblioteques municipals d'Utiel, va ser un moment emocionant en detectar la disponibilitat de l'Ajuntament a sumar-se a la promoció dels hàbits lectors. A continuació, l'alcalde i membre del Consell de lectura de Bocairent, Xavier Molina, va repassar també la trajectòria del seu municipi, adherit des d'un principi a la transformació dels models de lectura amb la col·laboració de la majoria del teixit social de Bocairent.

Enric Campos, bibliotecari de Paiporta, va voler incidir en la visió transversal del projecte, afirmant que "Ciutats lectores ha fet possible un objectiu idíl·lic, que s'ha recolzat en les persones". Miquel Puig, de l'Alcúdia, va parlar de l'adequació i contextualització del projecte a la realitat de Paiporta, amb persones de diferents estaments socials que han pogut confluir en un mateix projecte.

A Marines, Carmen Escrihuela, directora del col·legi públic i membre del Consell lector, va assenyalar que “la nostra realitat és la d'una població xicoteta, la qual cosa permet que les propostes siguen molt més horitzontals i participatives. Hem posat en marxa iniciatives molt divertides, com poder fer ressenyes de llibres en el bàndol municipal, entre altres accions”.

Conxa Garcia, de El Puig, va poder explicar com una aposta tan arriscada s'ha convertit en un model d'èxit per al municipi, permetent les trobades d'intercanvi entre tècnics i participants. Miguel Hernández, tècnic de biblioteques d'Alberic va parlar de la visió transversal del projecte, i de com els models de foment de la lectura han arribat a diversos espectres d'edat amb l'assessorament dels especialistes de Full.

Amb tot, les experiències s'han demostrat molt positives en l'estímul dels hàbits lectors de ciutats mitjanes i pobles xicotets, permetent cert optimisme en la recuperació de públic lector i en la promoció del llibre.

Pujar