elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació promou actuacions de restauració i manteniment de l’ecosistema dunar

La Diputació promou actuacions de restauració i manteniment de l’ecosistema dunar
    MÉS FOTOS
    La Diputació promou actuacions de restauració i manteniment de l’ecosistema dunar  - (foto 2)
    La Diputació promou actuacions de restauració i manteniment de l’ecosistema dunar  - (foto 3)
    La Diputació promou actuacions de restauració i manteniment de l’ecosistema dunar  - (foto 4)
    La Diputació promou actuacions de restauració i manteniment de l’ecosistema dunar  - (foto 5)
    La Diputació promou actuacions de restauració i manteniment de l’ecosistema dunar  - (foto 6)

    Des de l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de València s'estan portant a terme actuacions molt concretes encaminades a la gestió i conservació integral de les platges dels municipis valencians, amb atenció preferent a la restauració i manteniment dels ecosistemes dunars de la costa. L'òptima conservació del sistema dunar participa, junt amb els sistemes litorals adjacents, en la protecció de la platja davant l'impacte dels temporals marítims. En cas contrari, la sorra d'un sistema dunar alterat no només es mobilitza puntualment durant els temporals, sinó que permet el seu impacte terra endins.

    El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha assenyalat que dintre de la campanya de neteja de platges que realitza el seu departament «no només ens centrem en la retirada de la brutícia present en la sorra, sinó que apliquem valors integrals en el tractament del nostre litoral». En aquest sentit, Bort ha explicat que actualment s'està realitzant un tractament de les dunes «acord amb un ecosistema idiosincràtic de la configuració del nostre litoral i de les nostres costes, que alhora, actua com a reservori de sorra per tal d'evitar la seua retirada durant els temporals marítims». Una metodologia amb la qual «afavorim la pervivència i creixement d'aquesta flora tan característica de la sorra. Allà on es conserven les dunes, l'erosió de la platja resulta molt menor», ha remarcat el diputat.

    El conjunt d'aquestes actuacions es varen iniciar en 2016. Des d'aleshores, des de l'Àrea de Medi Ambient es ve realitzant un important esforç circumscrit a la gestió de l'espai dunar, l'elaboració de diferents estudis tècnics i el desenvolupament de noves metodologies per al tractament d'aquest ecosistema.

    Els sistemes dunars costaners han estat un els ecosistemes més alterats a causa de la creixent pressió humana sobre els espais litorals. Aquests constitueixen hàbitats sensibles a la freqüentació, a les gestions no planificades i el trepig excessiu que es produeix durant la temporada de bany, i que desencadena en processos erosius al llarg del període estival. Per les seues característiques dinàmiques de substrat sorrenc en moviment, es troben a més, molt afectats per les activitats relacionades amb el manteniment de les platges, com ara la prestació de serveis, la neteja mecànica o la retirada de matèria orgànica. Uns riscos que des de l'Àrea de Medi Ambient s'han minimitzat establint un perímetre de seguretat en relació a l'àrea de neteja mecànica de les platges.

    Recuperar sorra i vegetació associada

    El principi de la restauració dunar radica en la recuperació de la sorra i la vegetació associada a aquest ecosistema. Amb aquest propòsit, des de l'àrea que dirigeix Josep Bort s'ha procedit a la implementació de mesures que permeten estabilitzar el substrat mobilitzat per la faltade vegetació que el fixe, que aturen la sorra ique permeten el creixement de la vegetació, la qual no pot proliferar sobre un substrat sorrencnu, mòbil i molt inestable. Alhora,s'ha procedit a la col·locació de cordons que eviten el seu trepig,per tal de salvar una de les principals causes de degradació.

    Les dunes litorals acullen també nombroses espècies de flora i fauna associada que es troben amenaçades i que necessiten programes específics de conservació i gestió. Tots aquests hàbitats i espècies depenen d'un funcionament geomorfològic i ecològic del sistema dunar.

    Beneficis socials

    Més enllà de la seua importància en el context de la conservació de la biodiversitat associada, els sistemes dunars aporten altres serveis ecosistèmics associats a la seua explotació i recreació, adquirint un elevat valor ambiental com a producte de serveis.

    En relació a aquest aspecte, el coordinador de Platges de la Diputació de València, Salvador Izquierdo,ha exposat que al llarg dels darrers temporals marítims que han afectat el litoral valencià «hem pogut comprovar com en aquelles zones que compten amb dunes, s'ha consolidat la platja, s'ha incrementat la quota de sorra i s'han pal·liat els efectes climatològics adversos, en contraposició amb aquelles platges on s'ha optat per habilitar passejos marítims i la construcció d'edificis propers al litoral».

    En aquest sentit, Izquierdo ha advocat per la necessitat de «protegir la duna, potenciar-la i tractar de regenerar-la». De fet, el tècnic ha indicat que des de l'àrea en la qual treballa «estem intentant recuperar algunes dunes que poc a poc s'han anat creant, fer créixer vegetació dunar i, finalment, disposar de dunes que actuen com a element protector del passeig marítim i els edificis construïts a les primeres línies de platja», ha subratllat.

    Pujar