La Diputació presenta una recerca a la Ribera Alta per a impulsar el nou model de Serveis Socials
Aconseguir uns Serveis Socials que realment s'adapten a les necessitats de les persones i es perceben com un dret essencial al nivell de l'educació o la sanitat ha sigut un dels objectius prioritaris d'aquests últims anys de gestió de la Diputació de València. Una meta que gràcies a la recent aprovació de la Llei de Serveis Socials Inclusius està cada dia més prop de convertir-se en una realitat per als milers d'usuaris d'aquests serveis.
Sobre la base d'aquest objectiu de millora de la qualitat en els serveis socials, la corporació provincial, juntament amb la Conselleria de Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana, la Universitat de València, l'ajuntament d'Alzira i la mancomunitat de la Ribera Alta ha impulsat l'informe 'Línia de base dels serveis socials dels ajuntaments i mancomunitats de la Ribera Alta'. Una investigació acadèmica coordinada per la investigadora de l'Institut interuniversitari de Desenvolupament Local, Lucía Martínez, que ha analitzat les actuacions, programes i prestacions que ofereixen els Serveis Socials d'aquesta comarca per a poder desenvolupar noves directrius tècniques i polítiques.
La diputada de Serveis Socials, Rosa Pérez Garijo, ha posat l'accent que l'única manera de posar en pràctica el nou model és "mitjançant investigacions que ens informen d'on cal incidir i com és la millor manera de fer-ho", ha assegurat Garijo. Per la seua part, el delegat del Consell per al Model Social Valencià, Xavier Uceda, ha manifestat la seua "plena satisfacció" amb la col·laboració entre institucions i la millor manera per a aconseguir l'objectiu comú d'uns serveis socials al nivell de drets fonamentals.
Cap a un model més eficaç i humà
La recerca presentada en el Casino d'Algemesí, comença a analitzar dades a partir de l'any 2017 i indica certes manques del sistema de Serveis Socials que pretenen corregir-se amb la posada en marxa d'aquesta nova llei, després de dècades d'una gestió sense dades objectives sobre els quals aplicar unes polítiques concretes. El document llança certs aspectes en els quals el nou model de Serveis Socials de la Diputació preveu esmenar sota la nova legislació.
La coordinadora de la investigació ha afirmat que s'han de dur a terme accions com potenciar serveis com el Servei d'Assistència Domiciliària; no actuar sobre la base de la inèrcia per les convocatòria d'ajudes existents; i es necessiten millors infraestructures d'atenció social, així com una major planificació estratègica polític-tècnica, entre altres aspectes.
En l'informe també s'ha detectat una situació millorable en l'àrea de recursos humans quant a l'estabilitat laboral del personal, en la seua majoria dones, que compten amb la formació adequada, però tan sols un xicotet percentatge correspon a places fixes.
Gràcies a aquesta investigació, juntament amb la nova normativa aprovada recentment en matèria de Serveis Socials, aquest dret fonamental podrà aconseguir unes millors cotes de qualitat ja que es podrà legislar sobre la base de criteris objectius.