elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació premia l'art col·laboratiu del col·lectiu Hilando vidas i la seua visió femenina del món

La Diputació premia l'art col·laboratiu del col·lectiu Hilando vidas i la seua visió femenina del món
  • El projecte ‘Sororidad Serranía’ rep el Celia Amorós 2019 per la seua dignificació de la dona rural i el seu caràcter reivindicatiu en defensa de la Igualtat i en contra de l'explotació sexual

  • Més de 500 dones serranes, compromeses i valentes treballen en una gran instal·lació amb milers de metres de llana amb la qual teixiran les façanes d'edificis públics de València el 8 de març de 2020

MÉS FOTOS
La Diputació premia l'art col·laboratiu del col·lectiu Hilando vidas i la seua visió femenina del món - (foto 2)
La Diputació premia l'art col·laboratiu del col·lectiu Hilando vidas i la seua visió femenina del món - (foto 3)

En un estret carrer d'Alcublas, una espessa coberta de llana cobreix l'asfalt. Està teixida per desenes de dones de totes les edats; dones serranes, treballadores, compromeses i valentes. La peça porta per nom ‘violència de gènere’ i és un treball coral que s'emmarca en el projecte d'art col·laboratiu de l'Associació Hilando Vidas, premi Celia Amorós 2019 en reconeixement a la seua lluita contra la violència masclista.

María és una de les teixidores. Té 90 anys i explica la peça als visitants. La coberta arranca amb llana negra esguitada amb puntadas roges, en al·lusió a la foscor d'un drama que ha tenyit de sang la història de més d'un miler de dones assassinades des de 2003 al nostre país. Segons avança, la lona es torna grisa i acaba en un verd esperança, la de les dones que patixen algun tipus de violència.

Este és només un dels treballs de les 650 dones dels Serrans que formen part de Filant Vides i que actualment treballen en el projecte ‘Sororidad Serranía’, un neologisme que apunta a la solidaritat entre dones en un context de discriminació sexual. I això és precisament el que defensen amb la seua costura artística, la Igualtat real entre homes i dones i la maternitat, enfront de la condemna més absoluta dels abusos sexuals.

S'expressen amb les seues agulles i cabdells de llana, amb els quals han vestit tot tipus de façanes, tant en els seus municipis com en llocs icònics de grans ciutats. Segons explica la responsable del projecte i professora de Belles arts a la Universitat de València, María José Cabanes, “tractem d'homenatjar les mares i iaies que van teixir la xarxa en la qual nosaltres ens donem suport”.

Origen i repte

El col·lectiu Hilando Vidas va nàixer en 2015 a Alcublas, on les dones volien fer una cosa diferent i reivindicativa per a decorar els carrers del municipi. Unides per la seua afició a fer punt, van decorar les parets amb hexàgons de llana de colors que incloïen missatges igualitaris en el seu interior. Va ser el germen d'un moviment associatiu que hui inclou a tots els municipis dels Serrans i que compta amb el suport d'institucions, ajuntaments i ens privats de la comarca.

L'últim repte de Hilando Vidas, flamant guanyador del Celia Amorós en l'apartat de millor projecte en la lluita contra la violència de gènere, porta per nom ‘Sororidad Serranía’ i pretén crear una gran instal·lació artística a València de cara al 8 de març de 2020. Tornant als seus orígens, les dones tixen milers de metres de llana en forma d'hexàgons amb els quals pretenen cobrir les façanes de diversos edificis públics de la ciutat. Cada hexàgon és com una bresca d'abelles que simbolitza el treball en equip, l'única fórmula possible per a fer front al drama de la desigualtat i la violència masclista.

Pujar