La Diputació invertix 17,5 milions d'euros en nous centres de dia i residències de huit municipis
L'àrea provincial de Benestar Social i la Conselleria de Polítiques Inclusives acorden les noves actuacions en serveis socials que amplien les inicialment aprovades en el Pla Convivint 2021-2025
La corporació transferirà directament l'ajuda als ajuntaments de Gandia, Torrent, l'Eliana, Albalat dels Sorells, Corbera, la Llosa de Ranes, Castelló de Rugat i Real perquè construïsquen els centres
La Diputació de València invertix altres 17,5 milions d'euros per a finançar nous centres de dia i residències per a persones amb diversitat funcional en huit municipis de la província. Amb la transferència d'estes ajudes als ajuntaments, que són els que projecten i executen les infraestructures, la Conselleria d'Igualtat i la Diputació amplien la subvenció per a noves places d'atenció social a la província més enllà de les incloses en el Pla Convivint 2021-2025, tal com van abordar en una reunió recent el president provincial, Toni Gaspar, i la vicepresidenta del Consell, Aitana Mas.
La reunió d'este dimarts entre la diputada de Benestar Social, Pilar Sarrión, i els responsables de la Conselleria de Polítiques Inclusives, representada pel secretari autonòmic de Planificació i Organització del Sistema, Xavier Uceda, i el director general d'Infraestructures de Serveis Socials, Enric Juan Alcocer, ha donat llum verda a la desena de projectes que seran finançats per la Diputació en esta espècie d'annex del Pla Convivint. Les noves actuacions se sumen a les 93 aprovades en municipis de la província en el marc d'este pla autonòmic dotat amb 561 milions d'euros, amb el suport inversor de les diputacions.
Nous projectes finançats
El llistat de projectes aprovats per la Conselleria inclou una desena de municipis valencians. En el cas dels nous centres de dia i diversitat funcional de Gandia, Torrent i l'Eliana i els centres de majors que preveuen construir Albalat dels Sorells, Corbera, la Llosa de Ranes i Castelló de Rugat, la Diputació transferirà les ajudes directament als ajuntaments després de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV), perquè estos puguen posar en marxa les obres sobre els solars o terrenys municipals que han disposat.
A més, Real ha oferit un immoble per al seu centre de majors, la primera fase del qual ha sigut finançada amb fons de la pròpia Diputació. En este cas, el consistori de la Ribera Alta rebrà 500.000 euros per a continuar l'obra, mentre que Castelló de Rugat a la Vall d'Albaida; la Llosa de Ranes a la Costera; Corbera a la Ribera Baixa; Albalat dels Sorells a l'Horta Nord; i l'Eliana al Camp de Túria tenen assignats dos milions d'euros de la corporació provincial per a portar avant els seus projectes.
En el cas de municipis amb major població, Torrent a l'Horta Sud disposarà de tres milions d'euros i Gandia, a la Safor, de quatre milions per a alçar els seus nous centres de dia i diversitat funcional, amb la possibilitat de cofinançament municipal. El llistat de noves actuacions subvencionades a la província el completen Alberic, que rebrà un milió d'euros dels pressupostos participatius de la Generalitat per al seu centre de dia; i Almàssera, que té assignats 200.000 euros del mateix fons per a la redacció del projecte del seu centre de majors.
Col·laboració institucional
La responsable provincial de Benestar, Pilar Sarrión, destaca la importància de la “col·laboració institucional que va permetre impulsar en el seu moment 93 infraestructures socials als nostres pobles, amb centenars de noves places d'atenció social, i que ara amplia la subvenció a altres deu municipis que també havien presentat els seus projectes”.
En paraules de Sarrión, “la posada en marxa de nous centres de dia i residències en municipis de totes les comarques demostra que està funcionant el model mixt en el qual els ajuntaments s'encarreguen dels terrenys, les diputacions financen la construcció dels centres i la Conselleria dota els mateixos tant de mobiliari com de personal per al seu posterior funcionament”.
Quant als criteris de selecció dels nous projectes subvencionats, la diputada ha explicat que s'ha tingut en compte que l'ajuntament en qüestió no estiguera inclòs en el Pla Convivint, el mapa de necessitats de cada zona del territori valencià i la cobertura de places de diversitat funcional. L'equitat territorial ha sigut un altre factor determinant, ja que cadascun dels huit projectes aprovats pertany a un departament de serveis socials diferent.