La Diputació invertirà 200.000 euros en el Consorci Ribera – Valldigna per a la modernització del sistema de recollida i gestió selectiva de residus
La Diputació de València, a través de l'Àrea de Medi Ambient, invertirà 200.000 euros en el Consorci Ribera – Valldigna (V4) per a sufragar actuacions de modernització en la recollida i la gestió selectiva dels residus. Aquesta inversió s'emmarca dintre del Pla de Millora d'Ecoparcs, el qual compta amb una dotació global d'1.200.000 euros, i es desenvoluparà mitjançant la col·laboració establerta entre la Corporació provincial i la Generalitat. Aquest programa ha estat presentat per la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó; el diputat de Medi Ambient, Josep Bort; i l'alcalde de Guadassuar, Salvador Montañana, en un acte celebrat a la Planta de Tractament de Residus d'aquesta localitat de la Ribera Alta.
Maria Josep Amigó ha incidit en que aquest projecte «dóna continuïtat a la línia de col·laboració interinstitucional encetada per part de la Diputació de València i el Consell, amb l'objectiu d'impulsar iniciatives conjuntes que milloren la gestió i l'eficàcia de les polítiques públiques».
Els usos que va a poder realitzar cada Consorci amb les aportacions del Pla de Millora d'Ecoparcs resulten molt diversos i cada organisme podrà escollir entre aquells que més s'ajusten a les seues necessitats. No obstant això, la vicepresidenta ha avançat que les principals actuacions «aniran relacionades amb la informatització de les xarxes d'ecoparcs, que permetran, entre altres qüestions, la implantació d'equips que incentiven econòmicament a la ciutadania en la recollida selectiva de residus».
També es podran fer servir aquests recursos per millorar els processos de gestió i tractament dels residus, adquirir equipament o terrenys –tant pel que fa a les plantes de tractament com als ecoparcs–, o per a la millora dels accessos. «Un conjunt d'accions orientades, totes elles, a seguir caminant cap a la sostenibilitat ambiental arreu del nostre territori», ha emfatitzat la vicepresidenta.
Qui més recicla, menys paga
El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha destacat que mitjançant la presentació d'aquest Pla «aconseguim donar un impuls inversor perquè les infraestructures oferisquen una millor resposta a les necessitats de la ciutadania i davant la preservació del medi ambient».
Josep Bort ha detallat que el repartiment dels recursos que aporta la Diputació a aquest Pla de Millora d'Ecoparcs es distribuirà entre els cinc Consorcis de Residus que operen a les comarques de València «atenent a criteris estrictament objectius». En concret, aquests paràmetres seran el volum de població a la qual presten servei; la participació de la Diputació de València en el Consorci; l'òptima gestió dels residus mitjançant la comptabilització del rebuig a l'abocador; la col·laboració o no amb altres Consorcis; i la disponibilitat d'infraestructures com a símptoma de bona gestió.
Aquest procés de modernització i digitalització del servei de tractament i recollida dels residus sòlids urbans «permetrà documentar el volum i la freqüència amb què cada usuari recicla, introduint bonificacions fiscals i reduccions en les taxes abonades per la ciutadania en funció de la seua contribució al reciclatge. Qui més recicle, menys pagarà», ha apuntat Josep Bort.
El responsable de l'Àrea de Medi Ambient, també ha detallat que entre els beneficis directes que percebrà la ciutadania «es troba la reducció del cost d'amortització de les infraestructures, com també el cost resultant de la gestió i el tractament dels residus que apareix reflectit en la taxa». Així mateix, «en la mesura que el sistema de recollida de residus siga més eficient i selectiva, permetrà reduir la despesa derivada del transport dels residus als abocadors», ha conclòs Bort.
Per la seua part, l'alcalde de Guadassuar, Salvador Montañana, ha recordat que la Planta de Tractament de Residus d'aquesta localitat «compleix el seu primer aniversari», alhora que ha explicat que el Consorci Ribera – Valldigna «ha prioritzat, fins ara, destinar els recursos existents a la dotació d'aquesta infraestructura». No obstant, Montañana ha avançat que el següent pas «serà treballar en el procés d'informatització de recollida i gestió selectiva dels residus i, més en concret, en la informatització dels 26 ecoparcs i un addicional mòbil que gestiona actualment el Consorci».
En aquest sentit, l'alcalde de Guadassuar ha agraït el fet de disposar «d'aquesta nova ajuda econòmica, la qual ens permetrà donar un pas més en la gestió dels residus sòlids urbans i afrontar el repte de la informatització dels ecoparcs», ha subratllat.
52 localitats adherides
El Consorci de Residus Ribera – Valldigna presta serveis de tractament de residus sòlids urbans i gestió d'ecoparcs a un total de 52 localitats. Entre aquestes, es troben els municipis d'Albalat de la Ribera, Alberic, Alcàntera de Xúquer, Alfarp, Algemesí, Alginet, Almussafes, Alzira, Antella, Barx, Beneixida, Benicull de Xúquer, Benifaió, Benifairó de la Valldigna, Benimodo, Benimuslem, Càrcer, Carcaixent, Carlet, Catadau, Corbera, Cotes, Cullera, El Perelló, Favara, Fortaleny, Gavarda, Guadassuar, l'Alcúdia, L'Ènova, la Pobla Llarga, Llaurí, Llombai, Manuel, Massalavés, Montroi, Montserrat, Polinyà del Xúquer, Rafelguaraf, Real de Montroi, Riola, Sant Joanet, Sellent, Senyera, Simat de la Valldigna, Sollana, Sueca, Sumacàrcer, Tavernes de la Valldigna, Tous, Turís i Villanueva de Castellón.