elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació impulsa la conservació i protecció dels ecosistemes dunars

La Diputació impulsa la conservació i protecció dels ecosistemes dunars
    MÉS FOTOS
    La Diputació impulsa la conservació i protecció dels ecosistemes dunars - (foto 2)

    L'àrea de Medi Ambient de la Diputació de València desenvolupa una campanya de divulgació i sensibilització sobre la importància dels sistemes dunars de la costa valenciana, així com distints projectes de recuperació de dunes. La corporació provincial, a més del seu programa de neteja i manteniment de les platges també fomenta la protecció d'aquests importants ecosistemes litorals de la mà de l'Institut d'Ecologia Litoral.

    La vicepresidenta de la corporació, Maria Josep Amigó, ha indicat que "des de la Diputació treballem per tal de conservar els sistemes dunars de les nostres platges, perquè són importantíssims, ja que hem detectat que allà on hi ha un d'aquests sistemes dunars en bon estat, tot el conjunt de la platja està més protegit davant dels temporals". "Per això —ha continuat— duguem a terme la regeneració d'aquells sistemes que es troben en pitjors condicions".

    El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha explicat per la seua banda que aquesta labor que es realitza des de l'àrea de Medi Ambient de la corporació provincial "incideix en la importància dels cordons dunars, perquè estem en una zona on hi ha molt poca franja de sorra, i per això també estem potenciant el dipòsit d'arena en estos cordons dunars, que alhora són barreres naturals que protegeixen contra els temporals d'hivern".

    Aquesta iniciativa s'inclou a la campanya de conscienciació 'Per unes platges sostenibles' i posa de rellevància que aquests ecosistemes constitueixen espais molt fràgils amb un gran valor paisatgístic. L'òptima conservació del sistema dunar participa, junt amb els sistemes litorals adjacents, en la protecció de la platja davant l'impacte dels temporals marítims. En cas contrari, la sorra d'un sistema dunar alterat no només es mobilitza puntualment durant els temporals, sinó que permet el seu impacte terra endins.

    El conjunt d'aquestes actuacions es varen iniciar en 2016. Des d'aleshores, des de l'Àrea de Medi Ambient s'ha realitzat un important esforç per a l'adequada gestió de l'espai dunar, l'elaboració de diferents estudis tècnics i el desenvolupament de noves metodologies per al tractament d'aquest ecosistema.

    Restauració ecològica de les dunes costaneres

    Els sistemes dunars costaners han estat un els ecosistemes més alterats a causa de la creixent pressió humana sobre els espais litorals. Aquests constitueixen hàbitats sensibles a la freqüentació, a les gestions no planificades i el trepig excessiu que es produeix durant la temporada de bany, i que desencadena en processos erosius al llarg del període estival.

    Per les seues característiques dinàmiques de substrat sorrenc en moviment, es troben a més, molt afectats per les activitats relacionades amb el manteniment de les platges, com ara la prestació de serveis, la neteja mecànica o la retirada de matèria orgànica. Uns riscos que des de l'àrea de Medi Ambient s'han minimitzat establint un perímetre de seguretat en relació a l'àrea de neteja mecànica de les platges.

    Les dunes costaneres són també la primera defensa enfront dels temporals, a més de la reserva d'arena de les platges perquè, després d'aquests fenòmens, el mar pren l'arena que necessita per mantindre el perfil de la platja. Al llarg dels anys, la pressió urbanística sobre el litoral ha suposat la desaparició de gran part d'esta reserva, la qual cosa posa en perill el manteniment i conservació de les platges.

    Per tal de recuperar i restaurar els sistemes dunars en perill, des de l'àrea de Medi Ambient s'ha procedit a estabilitzar el substrat mobilitzat per la falta de vegetació. Amb aquestes mesures de fixació, s'atura el moviment de la sorra i es permet el creixement de la vegetació. A més, aquestes millores també inclouen la delimitació amb cordons per tal d'evitar el trepig excessiu de les dunes, una de les principals causes de la seua degradació.

    Pujar