elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació finança un projecte educatiu per a persones amb diversitat funcional a Guatemala

La Diputació finança un projecte educatiu per a persones amb diversitat funcional a Guatemala

    La Diputació de València, a través del programa provincial d'ajudes dirigides a organitzacions No Governamentals per a la Cooperació Internacional, ha mostrat el seu recolzament al projecte educatiu per a persones amb dificultats auditives desenvolupat per l'ONG Escoles Solidàries, que té per objecte la provisió de recursos didàctics i educatius, així com la formació de docents en l'àmbit de l'educació inclusiva a la regió d'Ixcán, a Guatemala. Així ho han comunicat els diputats de Cooperació Municipal i Benestar Social, Emili Altur i Mercedes Berenguer, durant la reunió que ha mantingut amb diferents representants d'aquest col·lectiu.

    Segons ha explicat el mateix Altur, la trobada ha servit «per conèixer majors detalls d'aquest programa formatiu», a més de mostrar «el recolzament de la corporació provincial a aquesta iniciativa», que s'ha concretat a través de la «provisió de materials i recursos didàctics, i l'intercanvi d'experiències docents a través dels centres adscrits a la Diputació de València que treballen l'atenció a persones amb diversitat funcional», ha explicat el diputat.

    La responsable de l'àrea de Benestar Social, Mercedes Berenguer, ha mostrat «el màxim respecte a les persones que en aquests moments estan vivint una situació molt semblant a la patida per la nostra societat anys enrere». És per això, ha refermat la intenció de la Diputació en «mostrar la nostra solidaritat compartint la nostra experiència i els coneixements dels nostres docents amb les persones que viuen més enllà de les nostres fronteres». Mercedes Berenguer també ha valorat «el gran treball» que estan realitzant els docents guatemalencs, «especialment en un entorn molt complex, sense pressupost i amb una complicada mobilitat que dificulta l'atenció formativa als xiquets i xiquetes de la regió», ha indicat.

    Per la seua part, Elisabeth González, una de les docents guatemalenques participants en el programa, ha explicat que es tracta d'un projecte «d'intercanvi d'experiències i d'educació inclusiva», que està permetent a dos docents «adquirir els coneixements necessaris en matèria de formació inclusiva» per a posteriorment «transmetre aquestes nocions als nostres companys d'Ixcán». Així mateix, González ha indicat que el programa també contempla «la presència futura de mestres valencians en la mateixa regió per compartir experiències personals en el camp formatiu de l'educació inclusiva», ha apuntat.

    En concret, els dos docents vinguts de Guatemala romandran en València durant un període de dos mesos. Durant aquesta estada rebran formació envers l'educació inclusiva a través de professionals de centres educatius de la mateixa Conselleria d'Educació, la unitat tècnica de l'Institut Valencià d'Audiofonologia (IVAF) i el col·legi CEIP-IVAF-Lluis Fortich, dependent de la Diputació de València.

    Escoles Solidàries

    Escoles Solidàries és una ONG que vol contribuir, mitjançant l'educació, a la construcció d'un món més humà des de la convicció de que l'educació és un dret fonamental de totes les persones i un factor clau en la conquesta dels Drets Humans, la consolidació de la democràcia i el progrés humà i social, alhora que constitueix una via insubstituïble per a que totes i cadascuna de les persones puguen assolir la responsabilitat del desenvolupament integral i unes relacions de respecte i equitat entre tots els pobles.

    Des d'aquest col·lectiu al llarg dels darrers anys s'han destinat recursos per a que més d'un centenar de xiquetes i xiquets de Guatemala pogueren estudiar Educació Secundària, s'ha ajudat a construir col·legis, cuines i horts escolars, latrines sanitàries, equipament de Biblioteques, mobiliari i materials per als centres escolars; a més de col·laborar en l'atenció a l'alumnat d'infantil i amb l'alumnat de NEE, propiciant la formació del professorat en exercici, la creació de l'Escola de diplomats específics de Magisteri, amb la col·laboració de la UVEG, del Ministeri d'Educació guatemalenc i de la Universitat Nacional de Guatemala en la realització dels diagnòstics escaients i en suport a aquests col·lectius i les seues famílies i la sensibilització social envers els seus drets.

    Pujar