La Diputació convoca les ajudes per a finançar els programes de serveis socials
La Diputació de València ha aprovat aquest matí en Junta de Govern la convocatòria d'ajudes per al sosteniment dels Serveis Socials Generals per a l'any 2018, les quals destinaran més de 5 milions d'euros als municipis menors de 10.000 habitants.
Aquesta convocatòria per a finançament dels programes de Serveis Socials se suma als 6.856.052 euros que la Diputació ha destinat ja per al reforçament del personal municipal de Serveis Socials i la formació d'equips professionals multidisciplinaris.
"Col·laborem amb la Generalitat i els ajuntaments en la construcció d'un nou model de serveis socials basat en la justícia social i els drets humans, que siga la quarta pota de l'Estat del Benestar", ha emfatitzat la titular de l'àrea d'Inclusió Social, Rosa Pérez Garijo. La diputada renova d'aquesta forma el "compromís" amb les entitats locals i els seus professionals per a, en les seues paraules, "garantir els drets socials, millorar la convivència i la qualitat de vida de totes les persones sense discriminació".
La convocatòria de 2018 compta amb un pressupost de 5.395.506, un 25% més que el passat any, l'objectiu de la qual és consolidar les inversions realitzades pel nou govern provincial. "La nostra prioritat és el reforç dels equips de base, ja que són un requisit imprescindible per a l'adequat tractament dels programes socials", ha destacat Pérez Garijo després de l'aprovació del programa.
En què es destina el pressupost
Amb la finalitat de propiciar una distribució homogènia en tot el territori, la Corporació provincial finançarà múltiples programes d'atenció social. Entre ells, el d'informació i assessorament sobre els drets i recursos socials existents, o la sensibilització de la ciutadania perquè participe en accions solidàries. Així mateix, la diputada ha recordat que "no podem oblidar els programes d'ajuda a domicili o emergència social, ja que hem d'assegurar la integritat de les famílies que manquen de mitjans econòmics suficients".
D'altra banda, l'àrea d'Inclusió Social destinarà una partida a les actuacions orientades a la prevenció de l'exclusió social, així com a la promoció de relacions de convivència i la no discriminació.
Criteris de finançament dels projectes
"La quantia destinada a cadascun dels programes està subjecta a una sèrie de criteris objectius", ha destacat la delegada d'Inclusió Social. A més del reforç dels equips socials de base, es tindrà en compte el pressupost dedicat als serveis socials –en relació amb el pressupost general–, l'avaluació dels programes en exercicis anteriors o les necessitats objectives de les entitats locals.
"Cada localitat té unes necessitats diferents, com per exemple la dispersió poblacional i les dificultats en les comunicacions, el retrocés demogràfic, l'envelliment o el risc d'exclusió", ha explicat Pérez Garijo.
El termini de presentació de sol·licituds serà de trenta dies naturals a partir de l'endemà al de la publicació en el Butlletí Oficial de la Província (BOP).