elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació commemora el 25N amb un missatge directe per a frenar el maltractament: ‘El silenci et fa còmplice’

La Diputació commemora el 25N amb un missatge directe per a frenar el maltractament: ‘El silenci et fa còmplice’
  • El president Gaspar, la diputada d'Igualtat, Eli García, i els portaveus del PSPV, PP, Compromís i Ciudadanos participen en l'acte oficial del 25N en la corporació provincial

MÉS FOTOS
La Diputació commemora el 25N amb un missatge directe per a frenar el maltractament: ‘El silenci et fa còmplice’ - (foto 2)

La Diputació de València s'ha sumat este dimecres a la commemoració del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones amb la presentació de la campanya ‘El silenci et fa còmplice’, un missatge directe de sensibilització que la corporació provincial difondrà a través d'un audiovisual en xarxes socials. Abans, la institució provincial ha participat en els tres minuts de silenci convocats per la Generalitat per a reflexionar sobre esta injustícia estructural i social.

L'acte oficial per a celebrar el 25N ha comptat amb la presència del president de la Diputació, Toni Gaspar, la diputada d'Igualtat, Eli García, la vicepresidenta Mª Josep Amigó, el vicepresident Carlos Fernández Bielsa i les i els portaveus del PSPV, Pilar Sarrión; Partit Popular, Vicent Mompó; Compromís, en el nom del qual ha participat Dolors Gimeno; i Ciudadanos, amb Rocío Gil al capdavant.

El text llegit per responsables de l'executiu provincial i els portaveus de la resta de grups polítics alerta sobre la cruesa d'unes dades desoladores que des de 2003 deixen 1.071 dones assassinades a Espanya a les mans de les seues parelles o exparelles, 38 d'elles en el que portem d'any, a data 30 d'octubre. Enfront d'esta xacra social que des de 2013 s'ha cobrat la vida de 37 menors, la Diputació reitera el seu suport a totes les víctimes, directes i indirectes, i insistix en visibilitzar als maltractadors, contra els quals resulta determinant la implicació social.

A més de la tolerància zero cap al maltractador, els responsables de la institució provincial prioritzen la coeducació com a eina de primera necessitat en el sistema educatiu estatal i la prevenció convertida en “política prioritària i transversal” de qualsevol ens o administració pública.

Prèviament a l’acte oficial, l'Associació de Dones Separades i Divorciades del País Valencià ha visitat la Diputació en la matinal del 25N per a entregar a la diputada d'Igualtat, Eli García, un document subscrit per 13 col·lectius en el qual es recullen les reivindicacions de la lluita feminista, com la d'equiparar la prestació de les dones víctimes de violència de gènere al salari mínim interprofessional o retirar la pàtria potestat i les visites als maltractadors en el moment en què s'interpose la denúncia.

Acord plenari

La moció aprovada en el ple del passat 17 de novembre, secundada també per la Vall ens Uneix, inclou diferents acords, cas de la petició al Govern central que desenvolupe la legislació necessària per a incloure totes les violències contra les dones reconegudes en el Conveni d'Istanbul. El document també insta la Conselleria i el Ministeri de Justícia i el Consell General del Poder Judicial al fet que intensifiquen les tasques de formació dels membres de la Judicatura i que revisen els protocols d'actuació.

Una altra de les preocupacions es deriva de les altes taxes d'ocupació temporal de les dones, que incidix en un perillós augment de la bretxa de gènere; i de la mateixa forma es planteja corregir la càrrega que suposa per a les dones el confinament selectiu en l'àmbit escolar a conseqüència de la pandèmia, les restriccions domiciliàries de la qual han incrementat encara més els nivells de violència.

Des de la Diputació no sols s'apel·la a la responsabilitat de l'administració autonòmica i estatal per a sumar forces en la lluita contra la violència masclista, una lluita en la qual la corporació provincial assumix els seus propis compromisos, com ratificar el Pacte d'Estat contra la violència de gènere, en el qual “cal continuar avançant i transferint els fons assignats”.

La Igualtat com a eix de gestió

L'aposta per la Igualtat ve creixent de manera sistemàtica en la Diputació des de 2015. El primer pas va ser crear una àrea específica en matèria d'Igualtat, de la qual han brollat esdeveniments com el Feminari o els Premis Celia Amorós, i molt especialment una Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere que compta ja amb més de 100 ajuntaments de la província adherits. Tots ells compartixen projectes i experiències, amb ajuda de l'ens provincial, per a donar la millor resposta davant la barbàrie.

La repulsa de la Diputació de València contra el maltractament i els maltractadors es posa de manifest a l'inici del ple de cada mes en la institució provincial, amb el crit de ràbia del president Gaspar contra els miserables assassins que posen fi a les vides de les seues parelles o exparelles.

Canviar el fosc escenari d'esta xacra social passa per la prevenció, la coeducació, la tolerància zero cap a l'agressor, la formació de jutges i cossos de seguretat i la contundència legislativa, però també per la sensibilitat social i la implicació de totes i tots en un entorn en el qual no cap el silenci i, per descomptat, la perspectiva de gènere en totes i cadascuna de les gestions que es realitzen cada dia en la institució.

Pujar