La Diputació col·labora amb Godelleta en la restauració de la Torre Àrab i el seu entorn
L'ajuntament, que s'ha fet amb la propietat del monument, xifra en prop de 800.000 euros el cost de la rehabilitació tant de la Torre com del seu entorn
L'Àrea d'Assessorament Municipal que dirigeix Conxa Garcia prestarà assistència tècnica al consistori en la redacció dels projectes d'intervenció arqueològica i restauració
L'Ajuntament de Godelleta va a dur a terme un ambiciós projecte de restauració de la Torre Àrab i el seu entorn, de manera que es garantisca la conservació i manteniment d'aquesta "icona municipal", tal com ho defineix el seu alcalde, Rafa Fora, i es possibilite el seu ús i gaudi per part de veïns i visitants de la localitat. En aquesta tasca, el consistori comptarà amb l'ajuda de diverses administracions, entre elles, la Diputació de València, que ja ha aprovat la prestació d'assistència tècnica en la redacció dels projectes de restauració i d'intervenció arqueològica.
La Torre Àrab de Godelleta, que data de 1280 i va ser declarada Bé d'Interès Cultural en els anys 80, és un dels elements més representatius de la comarca de la Hoya de Buñol. No obstant açò, en l'actualitat es troba en un avançat estat de deterioració fins al punt que, segons comenta Rafa Fora, "presenta un risc imminent de derrocament". Davant aquesta situació, el consistori va decidir fa uns mesos adquirir la propietat de l'immoble, que estava en mans privades, i traure avant un projecte de rehabilitació tant de la Torre com del seu entorn. L'alcalde de Godelleta assegura que tant l'ajuntament com la gent del poble tenien clar que l'ajuntament havia de fer alguna cosa per a garantir la conservació de la Torre però considera que "no tenia sentit que es destinaren els diners de tots els veïns a un ben que estava en mans privades, així que contactarem amb el propietari i acordarem la seua adquisició per un preu de 10.000 euros".
"Ara –afig el primer edil– la torre forma part del patrimoni municipal i ja podem iniciar la seua rehabilitació". Un projecte el cost del qual Rafa Fora xifra en prop de 800.000 euros i para el finançament dels quals compten ja amb diverses ajudes compromeses. La primera d'elles ha arribat de Xarxa Elèctrica Espanyola, entitat que està construint una subestació en el municipi i amb la qual el consistori ha subscrit un conveni per valor de 225.000 euros.
També la Generalitat Valenciana, a través de la Direcció General de Patrimoni, s'ha compromès a aportar 50.000 euros i, per la seua banda, la Diputació de València, a través de l'Àrea d'Assessorament Municipal que dirigeix Conxa Garcia, va a prestar assistència tècnica en la redacció dels projectes tant de restauració com d'intervenció arqueològica. Així mateix, Rafa Fora té previst sol·licitar a la institució provincial una ajuda econòmica addicional dins de la línia de rehabilitació del patrimoni i intentarà també aconseguir el suport del Ministeri de Foment a través del 1% Cultural. Per la seua banda, l'Ajuntament de Godelleta va a destinar dins del seu propi pressupost una partida de 70.000 euros per a la compra dels habitatges adjacents al monument, en l'entorn del qual es va a habilitar una plaça sobre la qual s'erigirà la Torre. "L'objectiu és crear un gran espai per al gaudi de la gent de Godelleta i dels visitants, on volem construir també una balconada mirador i on la Torre Islàmica siga l'element principal, de manera que es done a aquesta icona municipal el valor que realment té", ha explicat l'alcalde.