La Diputació i el CEEI impulsen iniciatives emprenedores en municipis rurals
El programa Emprendeaventura incidix en la posada en marxa de negocis i tècniques de gestió empresarial
La Diputació de València i el Centre Europeu d'Empreses Innovadores –CEEI- han obert ja el termini d'inscripció per al programa Emprendeaventura, que té com a objectiu promoure les iniciatives emprenedores en entorns rurals de la província de València.
Este programa de formació i assessorament online s'organitza a través de sessions de treball de 4 hores a partir del 14 de desembre i en format online, en les quals les persones emprenedores que s'inscriguen al programa disposaran d'una plataforma col·laborativa i eines per a compartir coneixements, inquietuds i enriquir el seu projecte.
Les set jornades de treball són principalment formatives i de capacitació, i s'establix també una huitena sessió en la qual es realitza una tutoria conjunta per a atendre les consultes i dubtes dels projectes participants.
L'objectiu de Emprendeaventura és capacitar a persones emprenedores en el procés de posada en marxa dels seus projectes de negoci i en la millora de les tècniques de gestió empresarial en el cas d'empreses de recent constitució, incidint en qüestions pròpies del llançament d'una empresa en l'àmbit rural.
En este programa col·labora el servei de Desenvolupament Local de Divalterra i els Grups d'Acció Local (GAL) de Túria-Calderona, Rurable, Som Rurals, Caroig-Xúquer i Gandia-Albufera, l'àmbit d'actuació de la qual inclou 160 municipis de caràcter rural i 4 pesquers.
Després de l'èxit de l'edició 2019 d'esta iniciativa, celebrada presencialment a Tuéjar, Utiel, Enguera i Beniflà, i que va permetre impulsar diversos projectes emprenedors dels sectors agroalimentari i serveis plantejats en zones rurals de la província, este 2020 la iniciativa se celebra online, amb la vocació d'acostar a tot el territori la possibilitat que les iniciatives emprenedores compten amb formació i assessorament per a la seua posada en marxa.
Emprenedoria en entorns rurals
Malgrat que el 90% de la població espanyola viu en el 30% del territori, i només un 10% habita en el 70% del territori restant, des de 2014 la taxa d'emprenedoria rural supera a la urbana, segons les últimes dades de l'informe GEM (Global Entrepreneurship Monitor).
Segons este estudi, la taxa mitjana d'activitat emprenedora rural és del 7,3%, davant el 5,5% de la taxa mitjana urbana. No obstant això, les economies dels territoris rurals s'han mostrat més sensibles als impactes negatius de la COVID19, per la qual cosa és necessari posar en marxa iniciatives per a promoure el desenvolupament empresarial en municipis poc poblats.
En este sentit, iniciatives com Emprendeaventura, impulsada per la delegació de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la Despoblació de la Diputació de València, o la col·laboració del Servei de Desenvolupament Local de Divalterra amb la Xarxa d'Agències de Desenvolupament Local i REDTEVAL, entitat que agrupa els cinc Grups d'Acció Local de la província, treballen en la línia de facilitar suport a les persones que aposten per posar en marxa el seu negoci en les àrees rurals, posant a la seua disposició les mateixes possibilitats de formació i assessorament de què disposen els qui promouen emprenedoria en zones urbanes.