Diputació i Avaesen analitzen les potencialitats de les experiències 'smart cities' amb representants municipals i empresarials
La Diputació de València ha albergat la celebració del think tank 'smart cities' de l'Associació Valenciana d'Empreses del Sector de l'Energia (AVAESEN), de la qual la corporació provincial en forma part. Aquesta trobada, que se celebra amb caràcter mensual, ha reunit a prop de mig centenar de representants d'empreses i tècnics municipals, els quals constitueixen un grup de treball que opera per dinamitzar una xarxa d'empreses, ajuntaments, diputacions, universitats i instituts tecnològics al voltant de les 'smart cities'. Aquest col·lectiu treballa per proposar solucions integrals i models d'eficiència en matèria d'innovació social, energia, medi ambient, habitabilitat i mobilitat urbana als municipis, adaptant-se a les necessitats i demandes específiques formulades per part de les institucions públiques en el marc de les 'ciutats intel·ligents'.
El diputat de Modernització i Desenvolupament de l'Administració Electrònica, Ivan Martí, ha estat l'encarregat de donar la benvinguda als participants en la trobada, a més de reiterar «la importància d'impulsar projectes col·laboratius entre l'administració provincial i el sector privat amb la clara finalitat de que les potencialitats i la facilitat d'accés als serveis que permeten les noves tecnologies estiguen a l'abast de la ciutadania en el seu conjunt, independentment del seu lloc de residència», ha indicat.
La reunió també ha servit per presentar el conveni de col·laboració en 'smart cities' subscrit per part de la mateixa Diputació de València amb Avaesen, que té com a objectiu fer de les localitats valencianes 'ciutats intel·ligents'. Un fet que afavorirà que les poblacions «siguen capaces d'aconseguir una major eficiència, oferir millors serveis a la ciutadania, estalviar costos, disminuir emissions contaminants i impulsar tot tipus d'iniciatives socials, culturals i mediambientals. Potencialitats, totes elles, que faciliten la gestió dels municipis i l'accés de la ciutadania a uns millors serveis, informació, i disposar de canals de comunicació més ràpids i àgils amb els consistoris», ha subratllat Ivan Martí.
Durant la seua intervenció, el responsable de l'Àrea de Modernització ha destacat que des de la Diputació «hem dissenyat tot un pla de treball per tal de posar en marxa les funcionalitats de les 'smart cities' al major nombre d'Ajuntaments. El que volem és que serveis que fins ara només estan a l'abast de les grans ciutats, també puguen resultar accessibles per als municipis més menuts», constituint d'aquesta manera, «tota una regió 'smart' al nostre territori», ha emfatitzat Ivan Martí.
Regió 'smart'
Amb el nou pla de 'ciutats intel·ligents' que la Diputació de València preveu començar a desenvolupar en el curt i mitjà termini, s'amplia la transversalitat d'aquest projecte a l'àmbit geogràfic, ja que l'objectiu és que les experiències 'smart' puguen arribar a les localitats d'arreu de la demarcació de València que així ho sol·liciten.
En aquest sentit, la plataforma permetrà als municipis valencians implementar millores tecnològiques, a partir de les necessitats i prioritats dels municipis, en àmbits tan diversos com la mobilitat, la gestió ambiental, el turisme, la salut o l'educació, amb solucions que passen per la detecció d'incendis o els sensors de tràfic, entre d'altres.