elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació aprova subvencionar les excavacions de fosses comunes en la província

La Diputació aprova subvencionar les excavacions de fosses comunes en la província

    La Junta de Govern de la Diputació ha aprovat les bases i la convocatòria de subvencions per a la realització de projectes de recuperació de la Memòria Històrica en la província i les ajudes ascendeixen a 213.000 euros.

    Podran ser subvencionades les activitats d'indagació, localització, exhumació, identificació i trasllat, si escau, de les restes de les persones desaparegudes violentament durant la guerra civil i la repressió posterior; la instal·lació d'elements testimonials en reconeixement d'edificis, llocs i espais geogràfics vinculats a la memòria històrica; així com la retirada de símbols franquistes i la substitució de les denominacions de la guia municipal de carrers.

    La diputada delegada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, ha manifestat que “amb aquesta convocatòria de subvencions, la nova Diputació no solament compleix amb la Llei de Memòria Històrica, sinó que sobretot, fa els deures que les institucions tenien pendents des de fa massa temps”.

    En opinió de la diputada, “des d'un punt de vista democràtic, és intolerable que Espanya ostente la segona posició mundial en nombre de persones desaparegudes, solament per darrere de Camboya” i ha afegit que “sense memòria, no hi ha democràcia possible”.

    Aquestes subvencions estan destinades a Entitats Locals, Mancomunitats i associacions privades sense ànim de lucre de la província de València i seran compatibles amb les d'altres institucions que tinguen la mateixa finalitat, sempre que la seua suma no supere el cost de l'activitat subvencionada.

    Beques de recerca en matèria de memòria històrica
    La Junta de Govern de la Diputació ha aprovat també les bases i la convocatòria de tres beques de recerca en matèria de memòria històrica, amb una durada d'un any, amb l'objectiu d'afavorir la recerca dels fets esdevinguts durant la postguerra i assegurar la preservació i el coneixement de fonts directes relacionades amb aqueix període històric, especialment de les dipositades en arxius públics.

    A pesar que la proposta de temes d'estudi correspondrà als aspirants, hauran de circumscriure's al marc geogràfic de la província de València i al marc temporal i temàtic de la repressió i control social durant el franquisme.

    Els sol·licitants hauran de ser graduats en història o humanitats i presentar una memòria, que no ha de superar les cinc fulles, on es descriga el projecte de recerca.

    L'òrgan de valoració estarà conformat pel president de la Diputació o el diputat o diputada en qui delegue, per dos tècnics especialistes designats per la corporació, per un docent especialista triat per la Universitat de València, per un funcionari designat per la Junta de Personal i, finalment, pel Secretari de la Diputació o el funcionari en qui delegue, que exercirà les funcions de secretari.

    Pujar