elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació aprova el llistat de projectes comarcals del Pla SOM dotat amb 34 milions d'euros

La Diputació aprova el llistat de projectes comarcals del Pla SOM dotat amb 34 milions d'euros
    MÉS FOTOS
    La Diputació aprova el llistat de projectes comarcals del Pla SOM dotat amb 34 milions d'euros - (foto 2)

    Al fil de la trobada celebrada aquest cap de setmana en el Racó d'Ademús, en el qual l'executiva del Consell ha abordat, entre altres temes, com frenar la despoblació dels pobles d'interior, la Diputació de València segueix lluitant contra aquesta problemàtica a través del nou Pla de Serveis i Obres Municipals (SOM). Gràcies a aquest programa, la Corporació provincial injectarà la suma de 34 milions en les comarques valencianes, dels quals 20 milions estan destinats als municipis menors de 5.000 habitants.

    Per a l'equip de govern de la Diputació una de les claus ha sigut "no deixar a ningú en el camí": comarques com Els Serrans, el Racó d'Ademús, la Foia de Bunyol o la plana Utiel-Requena, amb un índex de població de 25 habitants per quilòmetre quadrat, poden plantejar-se "fer front a la despoblació i consolidar-se com a nuclis urbans", com indicava el president, Jorge Rodríguez, en una recent visita a aquestes comarques.

    Pel que fa a l'aprovació del llistat de projectes del SOM, Jorge Rodríguez ha destacat que aquest pla "demostra la responsabilitat dels municipis i la potent maquinària per a traure en molt poc temps els projectes locals, la qual cosa evidencia el potencial del municipalisme".

    Per la seua banda, la vicepresidenta, Mª Josep Amigó, ha indicat que "la Diputació fa un esforç molt gran per a mantindre l'autonomia financera dels nostres pobles, perquè qui millor que els nostres alcaldes per a conèixer necessitats del seu municipi".

    Els municipis decideixen en què invertir

    Després de 20 anys, les ajudes han passat de 17 milions a duplicar la seua partida en la nova legislatura, a més d'agilitar tràmits i acurtar terminis. Així, els consistoris seran els qui decidisquen en què destinar la inversió, segons una fórmula de repartiment en funció de diversos percentatges.

    Alguns dels projectes aprovats en aquest nou SOM consistiran en la millora i adequació de zones urbanes, l'asfaltat de carrers, l'adquisició de mobiliari urbà, la rehabilitació de les instal·lacions esportives i la renovació de l'enllumenat elèctric i la xarxa de proveïment d'aigua potable, entre altres actuacions.

    SOM per a grans ciutats

    La Diputació de València ha implementat el nou pla SOM també per a grans ciutats, dotat amb 1,5 milions d'euros, que atendrà les necessitats d'inversió dels municipis amb un cens superior als 50.000 habitants, com són Gandia, Torrent, Paterna, Sagunt i les diferents pedanies de la ciutat de València.

    Rodríguez, ha incidit en que "amb aquestes transferències incondicionadas es dóna resposta a una reivindicació històrica del municipalisme i consolidem l'aposta per a reforçar l'autonomia dels alcaldes i alcaldesses a l'hora de destinar les ajudes a les prioritats dels seus municipis". En aquest sentit, els grans ajuntaments podran decidir a què destinen els diners del SOM, les aportacions del qual són incondicionades, per a inversió, despesa corrent o ambdues, igual que ocorre amb el Fons de Cooperació Municipal.

    En una línia molt semblant s'ha expressat la vicepresidenta, Maria Josep Amigó, qui ha destacat que mitjançant l'activació d'aquest mecanisme "volem compensar la infrafinanciació dels valencians i les valencianes". I per a açò, "des de la corporació provincial treballem per a fomentar la inversió i reduir la despesa corrent dels consistoris, així com millorar la qualitat dels serveis públics essencials, objectius que ens permeten avançar cap a l'autonomia municipal en compliment dels principis arreplegats en el Pacte del Botànic", ha indicat.

    D'acord amb aquest nou SOM per a grans municipis, Gandia percebrà una partida de 393.000 euros, Torrent rebrà 417.000 euros, Paterna serà beneficiària de 350.000 euros i Sagunt de 338.000 euros. A més, es destinaran altres 500.000 euros d'inversió per a les diferents pedanies de la ciutat de València. Els consistoris seran els encarregats de decidir a què destinen la inversió, segons una fórmula de repartiment en funció de diversos percentatges.

    La major quantitat és d'un 34 per cent de valor marginal, quantia fixa a la qual tenen dret tots els municipis. També s'han tingut en compte les característiques de la població, destinant un 30 per cent de l'ajuda en funció del nombre d'habitants i un 10 per cent de la superfície del terme municipal. A més, s'han pres en consideració criteris socials com la taxa de desocupació o el fet d'estar adherit al Pacte d'Alcaldies, un projecte basat a escometre actuacions en contra del canvi climàtic.

    Pujar