Diputació i ajuntament realitzen un estudi per a millorar la seguretat vial a Alfarrasí
La Diputació de València està duent a terme un estudi de seguretat vial a Alfarrasí amb l'objectiu d'elaborar un pla d'accions en matèria d'ordenació del tràfic, aparcament i accessibilitat per a millorar la mobilitat tant de vehicles com de vianants i ciclistes dins del casc urbà i fer-ho des d'un punt de vista sostenible. Després de Rocafort, aquesta serà la segona actuació del nou servei de Mobilitat i Vialitat Local engegat recentment per l'Àrea d'Assessorament Municipal, que dirigeix la diputada Conxa García.
Tal com explica, Federico Vidal, alcalde d'Alfarrasí, el municipi presenta diversos problemes en matèria de seguretat vial, d'un costat per l'existència d'una carretera amb una alta densitat de circulació que travessa el casc urbà i per l'altre per l'ús creixent del vehicle per part dels veïns i veïnes. "A açò s'afig un disseny urbà poc accessible, caracteritzat per voreres molt estretes, i en el qual es detecta una falta de places d'aparcament especialment per a persones amb mobilitat reduïda", explica Vidal. Per açò, el primer edil està convençut que "és necessari realitzar un replantejament complet del municipi que prioritze a les persones per sobre dels vehicles".
Per a aconseguir-ho, Francisco Selma, Cap del Servei Servei de Camins i Obres Viàries de la Diputació de València, detalla que l'estudi de Seguretat Vial Urbana que ara s'inicia haurà de plantejar l'equilibri entre les necessitats de mobilitat i les d'accessibilitat de la població, afavorint la protecció del Medi ambient, la seguretat vial, la disminució del soroll i el control de la velocitat màxima.
"Es tracta de repartir espais en la via pública, guanyant-los para vianants i ciclistes enfront dels vehicles, i tot açò impulsant el desenvolupament econòmic i la inclusió social", puntualitza Selma. I és que com recorda la diputada Conxa García, "avui dia existeix una problemàtica real en els municipis en matèria de mobilitat urbana que ens obliga a donar respostes que permeten assegurar i millorar la seguretat vial". Per a açò, afirma, "és necessari plantejar una reestructuració del tràfic rodat, regular-ho, implantar mesures de reducció de velocitat en aquelles àrees dels municipis que són més sensibles, com l'entorn de parcs, col·legis i altres serveis bàsics, crear camins escolars protegits i en general desenvolupar mesures que contribuïsquen a millorar el benestar i la seguretat dels veïns i veïnes".
Desenvolupament de l'Estudi
La primera fase d'aquest estudi consistirà en la presa de dades sobre el terreny, treball que serà realitzat per una consultora externa que serà la que realitzarà els mesuraments d'aforaments, aparcaments, densitats de tràfic, capacitat de les interseccions i altra informació bàsica necessària per a determinar les necessitats reals de la població i la forma en què ara estan resoltes. Una anàlisi i diagnòstic a partir del com es proposaran al consistori les línies d'actuació a seguir.
En el cas concret d'Alfarrasí, Francisco Selma avança que aquestes hauran de girar entorn de tres eixos fonamentals: disminució del tràfic en la travessia de la CV-620, dependent de la Generalitat Valenciana; realització d'actuacions de calmat de tràfic, com a implantació de zones 30 i redisseny del viari, i planificació i gestió de la mobilitat a peu i amb bicicleta, mitjançant la reserva d'espais i l'eliminació de barreres arquitectòniques. Federico Vidal, per la seua banda, assegura que una vegada es presente el pla d'actuació, que serà sotmès també a un procés de consulta i participació, el consistori programarà les inversions que siguen necessàries per a aconseguir el que ell qualifica d'un "Alfarrasí del segle XXI".
El pressupost de realització de l'estudi ascendeix a 11.760 euros, dels quals l'Ajuntament d'Alfarrasí haurà d'aportar el 60%. No obstant açò, aquest pressupost fa únicament referencia a l'import del treball realitzat per la consultora externa per a la recollida d'informació bàsica, doncs el gruix de l'informe es realitza íntegrament pels serveis de la Diputació de València sense que el consistori haja d'aportar cap quantitat addicional.
El Servei de Mobilitat i Vialitat Local
El Servei de Mobilitat i Vialitat Local ha sigut creat per la Diputació de València amb l'objectiu de col·laborar amb els ajuntaments valencians en el redisseny dels seus cascos urbans per a adaptar-los cap a una major seguretat vial i una mobilitat sostenible. En aquest sentit, des del servei s'ofereix la realització de plans locals de seguretat vial, plans de mobilitat urbana, accions de calmat de tràfic, disseny de zones 30 i plans de vies ciclistes municipals, així com orientació en la programació d'aquelles actuacions d'enginyeria i disseny viari que resulten d'aquests plans.
No obstant açò, el Servei de Mobilitat i Vialitat Local no es quedarà únicament en l'aspecte urbà i també s'encarregarà d'assessorar als ajuntaments xicotets en la gestió de les seues xarxes de camins rurals, impulsant la realització de catàlegs de camins municipals i d'ordenances que regulen tant el seu ús com la realització d'obres en els mateixos.
La Diputada d'Assessorament i Assistència a Municipis, Conxa García, afirma que "amb aquest nou servei volem recolzar als municipis mitjans i xicotets que volen millorar la mobilitat, accessibilitat i seguretat vial en els seus municipis, i generar entorns urbans més sostenibles, proporcionant-los els mitjans necessaris per a poder planificar actuacions i inversions que contribuïsquen al compliment d'aqueixos objectius".
Malgrat tractar-se d'un servei de recent creació, són ja varis els municipis que s'han adherit a ell i la xifra va en augment. Així, a més de Rocafort, on s'ha començat a treballar ara en la fase de consulta i participació en la qual també s'ha implicat a les poblacions veïnes, i Alfarrasí, està previst dur a terme un Estudi de Mobilitat Urbana a Albal, un Estudi de Tràfic en la Població a Alginet i un Pla d'Ordenació de Tràfic a Petrés, així com redactar els Planes de Seguretat Vial de Rafelbunyol i Faura.