elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Diputació i Ajuntament d’Ademús treballen perquè el jaciment de La Celadilla forme part de la Ruta dels Ibers

Diputació i Ajuntament d’Ademús treballen perquè el jaciment de La Celadilla forme part de la Ruta dels Ibers
  • El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha mantingut una reunió amb l’alcalde d’aquesta localitat, Ángel Andrés, i arqueòlegs especialitzats per a abordar les qüestions tècniques del projecte

MÉS FOTOS
Diputació i Ajuntament d’Ademús treballen perquè el jaciment de La Celadilla forme part de la Ruta dels Ibers - (foto 2)
Diputació i Ajuntament d’Ademús treballen perquè el jaciment de La Celadilla forme part de la Ruta dels Ibers - (foto 3)

L'Àrea de Cultura de la Diputació de València i l'Ajuntament d'Ademús treballen de forma conjunta perquè el jaciment de La Celadilla puga integrar-se dintre de la Ruta dels Ibers. Així s'ha acordat durant la reunió que han mantingut el diputat de Cultura, Xavier Rius, amb l'alcalde d'Ademús, Ángel Andrés, i responsables de l'assentament per a abordar les qüestions tècniques d'un projecte orientat a la consolidació, posada en valor i difusió dels jaciments arqueològics visitables d'època ibèrica a les comarques de València. Actualment, ja en formen part la Bastida de les Alcusses de Moixent, el Tossal de Sant Miquel i el Castellet de Bernabé de Llíria, el Puntal dels Llops d'Olocau, Kelin de Caudete de las Fuentes, la Seña de Villar del Arzobispo, el Castellar de Meca d'Aiora, el Molón de Camporrobles i el Tos Pelat de Moncada.

Xavier Rius ha incidit en l'interès que representa el jaciment de La Celadilla per a la Diputació, ressenyant que es tracta «d'un valuós assentament, per ser l'únic del nostre territori que conserva restes humanes d'època ibera». D'aquesta manera, amb els treballs en curs, Ademús podria integrar-se en breu al seguit de jaciments ibers que reben recolzament de l'Àrea de Cultura i del Museu de Prehistòria de València. També ha destacat «l'enorme projecció cultural que es desprèn de la Ruta dels Ibers, amb activitats didàctiques obertes al públic bona part de l'any», ha indicat.

Per la seua part, l'alcalde de la localitat d'Ademús, Ángel Andrés, ha destacat «el treball de conscienciació que estem portant a terme des del Consistori per a difondre i posar en valor la riquesa cultural i arqueològica que representa aquest jaciment, tant per al nostre municipi com també per a conèixer i apropar-nos a les formes de vida dels nostres avantpassats», ha subratllat.

Restes humanes a conseqüència d'un incendi

El poblat ibèric de La Celadilla es localitza en Ademús, sobre un turó fora del nucli urbà. La seua ubicació permet un control visual destacat sobre la confluència dels rius Bohilgues i Túria al seu pas per aquesta zona. El jaciment s'excava des de l'any 2009, sota la direcció dels arqueòlegs Daniel Giner i Laia Creus, amb suport financer de l'Ajuntament d'Ademús i la Fundació Pere Compte de la Comunitat Valenciana. La iniciativa es fonamenta en el desenvolupament d'infraestructures culturals locals com a dinamitzadores del desenvolupament social, econòmic i cultural de la comarca.

El jaciment va estar ocupat entre els segles V i IV a.C. i té una extensió de mitja hectàrea. A la zona en excavació s'ha documentat una potent muralla i una torre, així com diverses habitacions amb estructures d'emmagatzematge i transformació de productes agraris al costat d'un carrer. L'estat de conservació de les restes és òptim.

L'interès d'aquest jaciment és especial pel que fa als objectes, complets majoritàriament, i a l'arquitectura de terra amb la qual es varen fer alçats o equipaments domèstics, que es conserven en gran part in situ. Atès que el poblat va estar abandonat després d'un incendi es conserven, en bon estat, restes carbonitzades de les estructures de fusta del poblat.

L'interès científic del jaciment és indubtable. No només aporta informació arqueològica sobre el període ibèric a la comarca del Racó d'Ademús, sinó que ofereix dades extraordinàries a causa del bon estat de conservació de les restes i la troballa de restes humanes de diversos individus. Aquestes restes humanes són de persones adultes que varen morir durant l'incendi i abandonament final del poblat. Aquest fet és totalment inusual, i fa que La Celadilla siga un jaciment excepcional per a l'arqueologia del període ibèric i, en general, de l'Edat del Ferro.

En l'actualitat s'estan duent a terme anàlisis d'alimentació en aquestes restes humanes i hi ha un projecte d'investigació per emprendre l'anàlisi de l'ADN antic.

Diverses fases

El projecte d'intervenció arqueològica i posada en valor social del jaciment contempla diverses fases, algunes ja executades, amb actuacions encaminades a la protecció, excavació, estudi, consolidació, museïtzació i difusió d'aquest assentament iber.

Així, des de l'any 2009 s'ha procedit a la protecció del jaciment i excavació d'una extensió propera als 500 metres quadrats, a més del posterior estudi i investigació de les troballes. Des de 2011 se celebren, amb caràcter anual, unes jornades de portes obertes durant la campanya d'excavació per a afavorir la difusió dels treballs entre el públic general, incloent col·loquis divulgatius i tallers didàctics.

A més, durant el passat exercici 2016 es varen exposar, per primera vegada, un total de 18 peces originals restaurades en el marc d'una mostra temporal sobre el jaciment de La Celadilla que comptà amb la col·laboració del Museu de Prehistòria de València, dependent de l'Àrea de Cultura de la Diputació.

Pujar