Diferents missatges amb un únic significat: no a la violència masclista
Divendres de matí, les activitats amb motiu del Dia Internacional contra la Violència de Gènere van tindre lloc a l'IES les Rodanes; mentre que, de vesprada, la Casa de la Cultura va acollir l'acte institucional
A Vilamarxant, els actes centrals amb motiu del Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones van tindre lloc este divendres, amb missatges llançats per diferents col·lectius. Les portes de l'IES les Rodanes s'obriren, de matí, a tota la ciutadania per mostrar l'aportació dels seus alumnes per ajudar a conscienciar contra esta xacra social.
Ho van fer amb diferents representacions que animaven a la reflexió. En primer lloc, van fer palès la lluita psicològica que es dona en una situació violenta de parella, quan l'agressor demana perdó i la víctima, moltes vegades, accedeix a atorgar-li'l. Després, els i les joves van mostrar diferents exemples de micromasclisme, a través d'acudits que tots hem escoltat i que atempten contra la dignitat de les dones. Finalment, van pronunciar diferents paraules per valorar el paper de les dones en la societat.
Lliurament de premis
L'activitat continuava de vesprada a la Casa de la Cultura, en un acte organitzat per la Regidoria de Benestar Social i Polítiques d'Igualtat. Allí es van vore i escoltar diferents reflexions al voltant de la violència masclista. En primer lloc, es va fer una xicoteta explicació sobre perquè es commemora este dia, en record de l'assassinat de les germanes Mirabal -activistes polítiques-, el 25 de novembre de 1960, a la República Dominicana.
Després, es van lliurar els premis dels dos concursos organitzats per la Regidoria de Benestar Social i Polítiques d'Igualtat de l'Ajuntament de Vilamarxant. En el concurs de cartells amb motiu de la commemoració del 25 de novembre, el treball guanyador va ser el disseny 'Posem la veu per volar', elaborat per Adrián Quiles, amb 150 euros de premi. La menció honorífica va ser per a l'obra 'Cordemans', de Sergi Ramada, amb 100 euros de premi.
Pel que fa al concurs 'Carta a una persona maltractadora', en la categoria A (de 16 a 18 anys) es va acordar, per unanimitat del jurat, guardonar 'ex aequo' a les dos participants. Així, les cartes guanyadores van ser 'Rafael', de Paula Sánchez Bertolo, estudiant de l'IES les Rodanes; i 'Ni una más', de Victoria Piñero Pérez, també de l'IES les Rodanes. En este cas, els 100 euros de premi es repartiran entre les dos guardonades.
En la categoria B, el treball més votat va ser 'A ti', de Paula Andrea Monrabal Cutanda, del Colegio San Francisco y Santo Domingo. També es va fer un reconeixement especial als dos treballs finalistes, 'Piensa antes de actuar', de Lucía Castillo Marco (Colegio San Francisco y Santo Domingo); i '¿Por qué?, de Lucía Pino González (Colegio San Francisco y Santo Domingo). En este concurs, els premis no es reparteixen en metàl·lic, sinó que es donarà un xec a les premiades perquè consumisquen als comerços locals.
El jurat, en els dos casos, va estar format per membres de la Comissió 'Vilamarxant pels Drets Humans' que es van reunir, dilluns passat, per emetre les seues valoracions.
Conscienciació, música i manifest institucional
La resta de la vesprada va estar dedicada a la reflexió. Primer amb la col·laboració de l'alumnat de l'IES les Rodanes, que van traslladar a la Casa de la Cultura les representacions que havien fet de matí al centre.
La Casa de Joventut també va fer la seua aportació amb un curtmetratge de conscienciació per al públic més jove, dirigit per Adrián Quiles i representat per membres del Grup de Teatre.
La música també va ser un mitjà per expressar sentiments de rebuig i de necessitat de fomentar valors com la igualtat i el respecte. Ho van fer les intèrprets Maria Josep Cebrián i Anna Civera, qui van interpretar dos peces amb un instrument, temps enrere, reservat a la pràctica masculina com és la flauta.
L'última part de l'esdeveniment va estar centrada en la lectura d'un manifest institucional per part de membres de totes les formacions polítiques amb representació al consistori. En ell, es recorda que encara resta molta feina a fer tot i que enguany s'ha arribat a acords polítics que han de tindre el seu trasllat a la realitat social, amb el naixement del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i del Pacte Estatal.
Amb tot, en el manifest es recorda que "els Ajuntaments i les Diputacions provincials, en ser les Administracions més properes a la ciutadania, són els governs que han de donar una resposta més ràpida i eficaç a aquesta xacra social". Per això, continua, "l'Ajuntament de Vilamarxant vol reafirmar el seu compromís amb la lluita contra la violència masclista i les desigualtats que la perpetuen i es compromet a facilitar, a través dels mitjans dels quals disposa, tot tipus de campanyes dirigides a la prevenció, orientació i conscienciació de les desigualtats entre dones i homes i de la violència masclista". També es convida als ciutadans i ciutadanes a consultar i, si ho consideren oportú, adherir-se al Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista".
Els últims minuts de l'acte, com es va acordar a la Comissió 'Vilamarxant pels Drets Humans', van ser d'un sentit record a les víctimes de la violència masclista. Els i les assistents van eixir a les portes de la Casa de la Cultura i van encendre veles en memòria de les dones assassinades per les seues arelles o exparelles, mentre guardaren un respectuós minut de silenci.
A més, la Casa de Joventut va celebrar el seu sopar mensual contra la violència de gènere.
Teatre de conscienciació
Els actes, dins d'esta setmana de condemna a la violència contra les dones, finalitzaren ahir amb la representació de l'obra teatral 'Passos lleugers', de 'CRIT+ Companyia de Teatre'. En ella, tres actrius i dos actors van fer una lectura dramatitzada a partir de situacions reals de violència masclista, que han sigut documentades per l'ONG Amnistia Internacional en diferents països del món.