El Consorci Provincial de Bombers adapta la seua formació a la situació de pandèmia
La formació en línia i semipresencial ha marcat les activitats formatives del 2020
El Consorci Provincial de Bombers de València ha realitzat una important evolució cap a la formació en línia i semi presencial durant el 2020, una rellevant transformació motivada per les limitacions a la formació presencial originades per la pandèmia.
Cal recordar que la formació presencial ordinària sí que es va poder mantindre els primers mesos de l’any, abans de la declaració de l’Estat d’Alarma, amb cursos presencials com els de salvament i desenrunament, rescat en estructures col·lapsades, rescat en muntanya i llocs confinats per al GERA, equipaments de nova adquisició i ferramentes d’excarceració Weber.
L’Estat d’Alarma va interrompre la continuïtat de la formació, que es va poder recuperar una vegada iniciada la desescalada i de manera adaptada a la nova situació. Des del Consorci destaquen que “la distància social i evitar aglomeracions ha obligat a modificar les característiques de la formació, donant pas primer, a la formació en línia i, posteriorment, a tornar a la formació presencial però sempre amb mesures preventives”.
Així, enguany “s’ha posat en marxa, per primera vegada, la formació digital, a través de la plataforma de formació de la Diputació de València”. A través d’esta plataforma s’ha impartit el curs de la borsa de Coordinadors Forestals i el curs de formació per a Bombers de la borsa de treball temporal, on 59 alumnes van rebre, formació teòrica de forma en línia (35 hores), i després, altres 215 hores de pràctiques presencials per a completar les 250 hores habituals en este curs. Es tracta d’una experiència inèdita i que ha suposat un important esforç logístic, ja que s’han fet tres edicions simultànies del curs i totes elles amb les mesures de prevenció de la COVID-19.
A més actualment s’està duent a terme una formació, parcialment en línia per als integrants de la borsa d’Oficials. Esta formació compta amb 9 alumnes, consta de 80 hores en total i finalitzarà el 9 de desembre. Entre les pròximes activitats figuren també dos cursos que començaran el 30 de novembre: un de microexplosius destinat a la UREC i un altre per a la posada en marxa de 3 BNP de nova adquisició. Per la seua banda, a principis de gener començarà el curs d’ancoratges destinat al GERA.
També s’hi està actualitzant la borsa de formadors interns del CPBV, que és un procés laboriós, amb més de 200 sol·licituds presentades i que, a hores d’ara, està a punt d’acabar.
Pel que es refereix a la formació i entrenament diari en parcs, des de l’1 de gener, s’han dut a terme més de 3.000 activitats teòriques i pràctiques entre personal professional i voluntari, desenvolupades pel personal durant les seues jornades de guàrdia.
D’altra banda, la limitació a 6 les persones dins el mateix recinte ha impedit continuar normalment amb altres aspectes de la programació prevista, com els cursos de Risc Químic, Obertures d’emergència i Conducció segura. No obstant això, s’està treballant en un esquema de formació alternatiu, a impartir en parcs durant les hores de guàrdia, que versen sobre temàtica variada i la implementació d’una plataforma de formació en línia pròpia del Consorci.
El Consorci Provincial de Bombers ha donat compte de totes estes iniciatives en la reunió de la comissió de formació realitzada per videoconferència este dimecres. Allí s’hi han repassat tant les activitats realitzades com les propostes formatives per a l’any vinent que inclouen, entre d’altres, formacions en matèria de ciberseguretat.