Confirmada la presència, un estiu més, del corriol camanegre a la platja de Rafalell i Vistabella
Durant els mesos de maig, juny i juliol voluntaris de Agró localitzen 17 exemplars d'esta espècie vulnerable en els termes municipals de Massamagrell i València
Entre 2018 i 2021, el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) va fer 21 nius a la platja de la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell (Horta Nord, València). Tan sols 3 pollastres d'esta espècie amenaçada en el nostre territori van aconseguir sobreviure. Els motius? La depredació per altres espècies i, especialment, les molèsties ocasionades per persones i mascotes. Enguany, malgrat no haver localitzat cap niu, sí s'ha detectat la presència de 17 individus de corriol camanegre i més de 13 de corriolet (Charadrius dubius) en esta zona litoral, gràcies al voluntariat impulsat des del Tancat de la Pipa per Acció Ecologista-Agró en col·laboració amb SEO/BirdLife, la Societat Valenciana d'Ornitologia i els Ajuntaments de Massamagrell i València.
Posar el nostre granet d'arena perquè el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), espècie catalogada com a vulnerable, torne a criar amb èxit a la platja de la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell (Horta Nord, València). Este és el repte de la campanya de conscienciació, vigilància i informació mediambiental que cada any convoca Acció Ecologista-Agró en col·laboració amb SEO/BirdLife, la SVO i els ajuntaments de Massamagrell i València.
Esta iniciativa, coordinada des del Tancat de la Pipa en el marc del conveni que SEO/BirdLife i AE-Agró, com a entitats que custodien esta àrea de reserva natural del PN de l'Albufera, mantenen amb l'ajuntament de València ha tingut lloc durant els mesos de maig, juny i juliol.
La campanya, concretament va arrancar el 17 de maig amb una jornada formativa, teoricopràctica, per a posar en valor la platja de la Marjal de Rafalell i Vistabella com a ecosistema litoral i llar del corriol camanegre. Des d'eixe dia i fins a finals de juliol, els voluntaris s'han presentat en zona litoral situada entre València i Massamagrell cada divendres a la vesprada i cada dissabte i diumenge al matí.
La seua tasca, a més d'identificar exemplars i possibles nius de Charadrius alexandrinus, ha consistit a conscienciar a veïns i turistes de la funció protectora de les dunes per a esta i altres aus. També en informar sobre la importància de no sobrepassar les talanqueres que delimiten l'ecosistema i de portar als gossos lligats, tal com indiquen els cartells, amb l'objectiu d'evitar l'impacte que sobre la supervivència del corriol té el trànsit de persones o les seues mascotes en la zona delimitada.
La resposta obtinguda per part dels usuaris d'esta platja al llarg dels mesos que ha durat el voluntariat ha sigut molt positiva. D'igual manera que els resultats, ja que malgrat no haver trobat nius, en esta edició s'ha constatat un any més la presència de l'espècie en el cordó dunar de Rafalell i Vistabella. En total s'han aconseguit localitzar 17 corriols camanegres i més de 13 corriolets, estant alguns d'estos últims fora de la zona barrada. A pesar que els corriols camanegres observats durant el voluntariat han aparegut després de la seua època de nidificació, no es perd l'esperança que algun any recuperen esta platja com a zona de cria, encara que per a això hem de fer un esforç major a protegir la delicada zona entre les dunes i la platja, lloc on habitualment realitza el niu esta espècie protegida.
Finalment, destacar el compromís i la implicació dels voluntaris, els qui addicionalment, d'una banda, han comunicat possibles incidències relacionades amb l'ús inadequat de l'espai. Així va succeir el 20 de juliol quan després d'observar tendes de campanyes instal·lades entre les dunes i la platja van avisar al Servei Devesa-Albufera. I, per una altra, han elaborat un document de suport visual per a facilitar el desenvolupament de les seues tasques, a més d'haver proposat per a futures temporades la creació d'un protocol d'actuació en cas de detectar nius fora de les talanqueres, que des d’AE-Agró estudiarem juntament amb el Servei Devesa-Albufera i la Demarcació de Costes.