elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís qüestiona la substitució de la llum càlida per la llum blanca en l’enllumenat públic

Compromís qüestiona la substitució de la llum càlida per la llum blanca en l’enllumenat públic
  • El PP actua en contra de les recomanacions de sostenibilitat

MÉS FOTOS
Compromís qüestiona la substitució de la llum càlida per la llum blanca en l’enllumenat públic - (foto 2)
Compromís qüestiona la substitució de la llum càlida per la llum blanca en l’enllumenat públic - (foto 3)
Compromís qüestiona la substitució de la llum càlida per la llum blanca en l’enllumenat públic - (foto 4)
Compromís qüestiona la substitució de la llum càlida per la llum blanca en l’enllumenat públic - (foto 5)
Compromís qüestiona la substitució de la llum càlida per la llum blanca en l’enllumenat públic - (foto 6)
Compromís qüestiona la substitució de la llum càlida per la llum blanca en l’enllumenat públic - (foto 7)
Compromís qüestiona la substitució de la llum càlida per la llum blanca en l’enllumenat públic - (foto 8)

 

Des de Compromís es qüestiona el canvi de color de llum que està realitzant el govern de Trini Montañana en l’enllumenat públic. S’està substituint la llum càlida per llum blanca en contra dels criteris de sostenibilitat recomanats pels experts. Fins i tot, s’han canviant de nou els llums que ja havien sigut substituïts pel govern anterior, en diferents actuacions, amb la despesa supèrflua i el malbaratament de recursos que això ha comportat per a les arques municipals.

El Partit Popular de Meliana insisteix en les polítiques negacionistes del canvi climàtic en els detalls més quotidians. L’última de les decisions del govern de Trini Montañana ha sigut substituir la llum càlida per llum blanca en l’enllumenat públic de Meliana. Així, Xavi Martín, regidor de Compromís, recorda: “El govern anterior vam impulsar un pla de substitució i millora de l’enllumenat públic amb criteris d’eficiència, sostenibilitat i seguretat que, d’acord amb el criteri dels experts, estava suposant la implantació progressiva de la llum càlida, que ja s’havia instal·lat en uns 50 carrers i places del nucli urbà amb una inversió de més de 80.000 €”. S’hi va actuar al nucli històric i als barris de la Serra i Batalla, on es van substituir els llums led blancs i freds per llums grocs i càlids. En el cas del polígon industrial, es va substituir tot l’enllumenat de llums incandescents i més contaminants, que encara hi havia instal·lat, per llums grocs càlids, amb dos actuacions dins del pla de millora del polígon de la Closa impulsat per l’Institut Valencià de la Competitivitat Empresarial (IVACE), que precisament valorava l’eficiència energètica i la sostenibilitat. Anteriorment, en l’etapa anterior de govern municipal del Partit Popular, l’aleshores alcalde Pedro Cuesta va substituir tot els llums del poble dins del pla Rus de la Diputació de València, de bombetes led blanques, que van deixar el poble pràcticament a les fosques. Una situació que s’ha hagut d’anar revertint amb posterioritat i que continua encara.

Com indica l’edil: “Es va optar per la llum càlida pel fet que un nivell elevat de llum blanca freda pot causar efectes fisiològics en éssers humans i en animals i generen contaminació lumínica. A més, la llum blanca atrau molt més els insectes”. Així, els experts recomanen utilitzar per a l’enllumenat urbà llums amb temperatura de color entre 1.900 i 2.500 Kelvin, grocs i càlids, com els que s’estaven utilitzant pel govern anterior; enfront dels que està instal·lant ara el govern del Partit Popular de 4.000 Kelvin, blancs i freds. Concretament, aquests últim es recomanen per a carreteres complicades, que no és el cas dels carrers i les places d’un poble. Tota aquesta informació figura en diferents documents tècnics normatius i guies de referència, com ara la de l’Institut de la Diversificació i l’Estalvi Energètic (IDAE) del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic: ‘LED exterior. Guia pràctica, diseño y criterios’, elaborada dins del programa Horitzó2020.

Ara arriba l’estiu i el responsable valencianista expressa els seus dubtes: “No sabem què passarà quan els veïns i les veïnes de Meliana pugen les persianes i òbriguen les finestres perquè còrrega l’aire i els entre un excés de llum i d’insectes atrets per eixa mateixa llum blanca”. Tampoc té massa sentit aquesta explosió de llum blanca, ni és gens beneficiosa, per a garantir la biodiversitat de les zones verdes del nucli urbà ni de l’horta que envolta tot el poble. I, evidentment, no afavoreix de cap manera l’observació astronòmica del cel, de la nit.

Finalment, Martín denuncia: “El canvi s’ha realitzat sense cap informe tècnic que justifique per què no se segueixen ara les recomanacions d’eficiència, sostenibilitat i seguretat dels experts i de les guies especialitzades, tal com va dir en el ple de març el portaveu del Partit Popular i regidor de Medi Ambient, Pedro Cuesta, en reconèixer que ha sigut una decisió política. Per això des de Compromís demanem que es reconsidere aquesta decisió”. L’única referència tècnica és la que apareix en el plec de condicions de la licitació del canvi de llums, on s’indica que, de forma taxativa, el rang de temperatura de color dels llums serà de 4.000 Kelvin. Una licitació que ha suposat una despesa de 83.000 €, una part important de la qual s’ha destinat a canviar llums que havien sigut renovats recentment, amb la despesa supèrflua que això comporta per a les arques municipals.

Pujar