Compromís proposa iniciar un procés participatiu per impulsar el Porrat de Sant Antoni de Castelló de Rugat
La proposta inclou un referèndum participatiu que decidisca entre buscar alternatives que no incloguen el sorteig d’animals vius o la continuïtat del sorteig del “porquet”
Compromís per Castelló de Rugat ha registrat una moció davant el plenari per iniciar un procés participatiu que done peu a la recollida de propostes, sobre com la ciutadania de la localitat vol que siga en els pròxims anys el Porrat de Sant Antoni. Segons la pròpia moció aquest procés s’encarregaria de donar veu als veïns i veïnes per elaborar un informe que inclouria aspectes positius i aspectes a millorar de l’anterior edició, amb la finalitat d’impulsar la tradicional festivitat de la localitat.
Compromís per Castelló de Rugat en la moció presentada afirma l’existència d’un debat obert entre els veïns i veïnes sobre el rumb que hauria d’agafar el Porrat de Sant Antoni. És per això, consideren que “el millor és escoltar la ciutadania, i entre totes i tots buscar el millor per al nostre poble”.
La proposta de Compromís, a més, inclou un referèndum que decidisca sobre la possibilitat de buscar alternatives a la rifa del porquet de Sant Antoni. La proposta es produeix després que PACMA denunciara en xarxes socials les condicions de l’animal, així com anunciara l’estudi per a la presentació d’una denúncia.
Pel que fa al sorteig del porquet, segons Damián Martínez, portaveu local de Compromís afirma: “La societat avança i amb ella també han d’avançar les tradicions. Tot i això, una cosa no lleva l’altra, l’avanç social no és excloent de la tradició. Des del meu punt de vista, aquesta rifa tenia un especial sentit en l’antiguitat, on les cases estaven adaptades per acollir animals de granja, com també era més comuna l’elaboració pròpia de productes carnis. Però actualment, la realitat és ben distinta, arribant fins i tot a poder ser un problema seriós per a la persona a la qual li toca, ja que les cases actuals no estan degudament adaptades per poder mantenir animals de granja. Una de les alternatives per exemple podria ser una cistella amb menjar tradicional. Però no es tracta d’imposar-se uns a altres, ja que ningú tenim la veritat absoluta i per això considerem que el millor és escoltar el debat, ja existent, en el nostre poble i decidir-ho democràticament entre totes i tots.”