Compromís canalitzarà les demandes dels productors de caqui: sense control ni preus mínims no hi haurà rendibilitat del cultiu
Carles Mulet ha visitat la cooperativa de Carlet i els projectes d'investigació oberts en la lluita contra el cotonet
El portaveu de Compromís i membre de la Comissió d’Agricultura del Senat, Carles Mulet, acompanyat de l’alcaldessa de Carlet, Maria Josep Ortega, ha visitat la cooperativa Sant Bernat i ha arreplegat la inquietud dels productors de caqui davant la caiguda de rendibilitat del cultiu arran de la prohibició de l’ús de determinats productes en el camp com els metilclorpirifos, el que els obliga a multiplicar els tractaments en aquest cultiu. “La necessitat d’utilitzar tractaments de control en un cultiu que abans no els necessitava, ha encès les alarmes per la disminució en la rendibilitat d’un cultiu com el caqui que, com uns altres, no compta amb mecanismes en la cadena alimentària per a marcar un preu mínim per davall del qual resulta inviable”, han explicat a Mulet, que plantejarà al ministeri mesures a diversos nivells per a tractar d’ajudar als qui estan fent tot el que poden per produir amb el mínim residu i que passen per “intensificar els controls en ports de la fruita que s’importa cargadita de pesticides l’ús dels quals està prohibit a Europa, l’establiment de controls en els contractes i preus de la fruita, mesures extraordinàries per a lluitar contra el cotonet i la mosca blanca”, ha assenyalat el senador.
La cooperativa Sant Bernat ha iniciat un programa per a tractar de criar insectes amb els quals reduir, mitjançant lluita biològica, la presència del anagyrus pseudococci (longispinus) en el camp, sense haver d’utilitzar costosos productes químics. La coalició valencianista va presentar esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat per a dotar de fons addicionals el finançament d’insectaris i adquisició de parasitoides depredadors, però van ser rebutjades per les forces del Govern i els seus socis.
Maria Josep Ortega ha agraït el treball de la cooperativa, amb la qual un 85% de les llars de Carlet mantenen alguna vinculació. “Cultius com el caqui, taronja o fruita d’os donen menjar a moltes famílies d’aquest poble. Per això és tan important el treball de lluita sostenible i ecològica empresa contra el cotonet i necessitem el suport de totes les institucions per a mantenir la qualitat de la fruita”, ha indicat.
Els productors van explicar a la delegació de Compromís la necessitat de replantejar-se els efectes de prohibir determinats tractaments. “On abans s’entrava una vegada en el camp, ara ens obliga a realitzar fins a set o vuit tractaments. Entrem més a arruixar des del minut un, amb els consegüents costos i contaminació”, han assenyalat.
La campanya del caqui es prolonga entre els mesos de setembre a desembre. La producció d’estiu arriba des de països com el Perú. La cooperativa de Carlet genera 13 milions anuals en sous i dona treball a entre 150 i 180 persones, majoritàriament dones, principalment recolzats pel cultiu estrela de la localitat dels últims 20 anys: el caqui. Aquest cultiu ha alterat el paisatge i funcionament de la cooperativa en els últims anys i ha generat ingressos a milers de famílies de la comarca, en haver pogut desestacionalizar la fruita amb os d’estiu. Malgrat això, en dos anys s’han arrancat més de 300 hectàrees de fruita d’os per la seua poca rendibilitat a conseqüència dels seus costos, ja que precisa molta mà d’obra i pels actuals preus, de manera que el volum comercialitzat cau cada any.