El Colpbol, l'esport inclusiu que ha traspassat fronteres amb el projecte EU-Colpbol Erasmus +
Ahir es van presentar els resultats del projecte d’un esport que ha aconseguit conquistar Europa en incorporar la inclusió i la perspectiva de gènere
Els ajuntaments de Foios i Albalat dels Sorells s'han unit per a donar suport al projecte EU-Colpol Erasmus +. Finançat amb fons europeus, aquest esport innovador, creat pel veí de Foios i professor d'Educació Física, Juanjo Bendicho, ha aconseguit traspassar fronteres per trencar les barreres esportives per a les persones amb discapacitat. I és que aquest esport inclusiu, mixt i apte per a totes les edats, que ja s'ha consolidat a nivell nacional, està en plena expansió per Europa.
"Ha sigut un procés de 25 anys fins a arribar ací – explica el seu creador Juanjo Bendicho – Jo estaba de professor d'Educació Física en un col·legi d'Albalat dels Sorells i m'adonava que, en els esports tradicionals, malgrat ser esports col·lectius, tenien moltes limitacions. En primer lloc, no incorporen la perspectiva de gènere, és a dir, els equips es divideixen en xiques i xics; però tampoc afavoreixen el treball en equip i molt menys la inclusió de les persones amb diversitat funcional o intel·lectual".
Aquest va ser el motor que li va impulsar per a crear el Colpbol, un vertader esport d'equip en el qual tots els jugadors i jugadores són imprescindibles per a aconseguir l'objectiu final: el gol en la porteria contrària. Això sí, té un reglament molt més senzill, la pilota es colpeja amb les mans; i la gran diferència és que poden jugar, en un mateix equip, persones de diferents edats, diferent gènere i amb discapacitat o sense.
Després de consolidar-se a Espanya, ara el Colpbol salta a Europa amb un projecte que té com a finalitat donar a conéixer aquest esport, afermar la seua pràctica als països europeus i, especialment, millorar la qualitat de vida de les persones amb diversitat funcional o intel·lectual, "que se senten útils, que milloren la seua autoestima i també la seua condició física", remarca Bendicho.
Així, en l'acte de presentació, al qual van assistir els alcaldes d’Albalat dels Sorells, Nicolau Josep Claramunt i de Foios, Sergi Ruiz, així com professionals de l’esport i col·lectius de persones amb diversitat, es va presentar el projecte EU-Colpbol Erasmus +. Tant Juanjo Bendicho, com David Soler, tècnic de COPAVA, van donar a conéixer les regles de joc i els tres paquets formatius amb recursos específics per a entrenadors i professors i per a les persones amb discapacitat i els seus acompanyants. Eines que els permetran posar en pràctica i gaudir d'aquest esport. L'acte acabava amb una demostració d'una partida de colpbol.
D'un esport escolar a un esport internacional
"Quan vaig veure el gran acolliment que tenia el colpbol entre el meu alumnat, va decidir comentar-li'l a altres companys de professió, i començàrem a fer tornejos escolars", conta Juanjo Bendicho. A poc a poc, aquest esport va començar a créixer fins a tal punt que la Conselleria d'Educació va incorporar formacions de colpbol al professorat d'Educació Física.
"Sens dubte, l'impuls d'aquest esport fora de la Comunitat Valenciana va ser, en 2011, quan el Ministeri d'Educació ens va concedir un premi nacional per innovació educativa. A partir d'eixe moment, diferents comunitats autònomes es van interessar per aplicar-lo en els centres educatius i, en 2017, creàrem el Campionat d'Espanya de Colpbol".
Una trajectòria més que consolidada que, a més, ha arribat a països com Finlàndia, Polònia, l'Argentina o Haití. En 2020, arrancava aquest projecte europeu que ja s'ha donat a conéixer en quatre països: Romania, Grècia, Xipre i Lituània i que, segur, continuarà expandint-se.