elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El castell i les cireres protagonistas del cal·ligrama que recupera la parla dialectal

El castell i les cireres protagonistas del cal·ligrama que recupera la parla dialectal

    La silueta del castell de Serra i les cireres són l’element central del cal·ligrama que ja té preparat l’Ajuntament de Serra amb les 32 paraules més locals i genuïnes del municipi. Un projecte en el qual ha participat el veïnat aportant les paraules més pròpies del poble, així com els topònims més singulars i tradicionals.

    El projecte ha cartografiat la memòria lingüística del poble a través de 32 paraules o expressions amb l’objectiu de donar visibilitat al parlar dialectal de Serra perquè les noves generacions usen el valencià dels seus iaios, el reivindiquen i l’immortalitzen. Part del llistat arreplegat és el que forma part del cal·ligrama que s’integra en la silueta del Castell de Serra i un braç que sosté un penjoll de cireres.

    L’alcaldessa de Serra, Alicia Tusón ha valorat molt positivament un projecte pel qual “els serrans i les serranes sentim orgull de les paraules que hem heretat i que serveix per conservar i valor el parlar de la nostra localitat i servisca per a estimar més la llengua del poble.”

    Paraules com ara “quereïlla, aspàrics, rescolaora, revollons o clotxa” formen part d’un cal·ligrama que també inclou expressions com ara “està prunejant, som de rodeno, fer fibaç, aponnar-se, ariçonar, fer fixcar, pujar la rogeta o Maedéu.” Mots com “cuguet, balsó, basquinya i bancalet” estan al llistat al costat d'altres relacionades amb la gastronomia com “orelleta, cofins, olla amb carabassa o piberoig coguent.” També hi ha una àmplia representació toponímica de la localitat com “Portaceli, Tóxima, Ria, Rebalsadors o Deula.”

    En total s’han arreplegat més de 70 paraules o locucions pròpies que els veïns i veïnes han enviat per correu electrònic o de manera directa durant determinades celebracions com ara la Marató de Lectura celebrada a l’octubre. No totes les paraules s’han utilitzat per a elaborar el cal·ligrama. Algunes s’han descartat per no passar el filtre de ser genuïnament serranes, altres per motius lingüístics.

    Esta activitat de recerca de paraules, cançons, dites i la seua visibilització posterior s’emmarquen dins les accions del Pla de Normalització lingüística que ha dut endavant l’Ajuntament de Serra gràcies al suport de la Diputació de València. Una proposta que gestiona i assessora l’empresa Lola Terreta i que permetrà donar-li difusió a través de samarretes, bosses, llibretes o carpetes. De moment, el consistori disposa de llibretes que ha sufragat la Diputació de València dins del projecte.

    Pujar