La campanya "12 Lemes" de la Mancomunitat se centra en novembre en l'alcohol
El 15 de novembre es celebra el Dia Mundial Sense Alcohol.
La Mancomunitat Camp de Túria, a través del departament de Benestar Social i des de l’Unitat de Prevenció Comunitaria de Conductes Adictives (UPCCA), continua amb la seua campanya de 12 mesos, 12 lemes.
Este mes de novembre, aprofitant la celebració del Dia Mundial Sense Alcohol, des de l’UPCCA Camp de Túria volem fer especial èmfasi en les conductes adquirides i normalitzades des de la infància amb respecte al consum d’alcohol.
És habitual que es consumisca alcohol enfront dels menors, en situacions aparentment inofensives. En les festes de la localitat, en un menjar familiar, en una boda o un bateig, en les festes de Nadal, en cap d'any, en eixir a sopar, veient un partit de futbol… Així, a poc a poc i de manera progressiva, anem transmetent el valor que l'alcohol és una part indispensable de qualsevol celebració, sinònim de passar una bona estona amb família i amics.
Esta percepció de l'alcohol a nivell social ens pot portar a pensar que és una bona manera de desinhibir-nos i passar-ho millor. No obstant això, l'alcohol actua en el nostre cervell afectant la nostra presa de decisions i autocontrol, afavorint la impulsivitat. Eixa impulsivitat pot portar a assumir conductes de risc que no s'assumirien estant abstinent.
Malgrat això, moltes vegades justifiquem la problemàtica associada al consum d'alcohol amb expressions com “és que no sap beure”, com si depenguera de la persona com l'alcohol afecta al seu organisme. Si fora així, algú triaria caure's perquè ha perdut l'equilibri? O vomitar, o trobar-se fatal l'endemà?
Si fora tan fàcil, tots coneixeríem el nostre límit i l'alcohol mai aconseguiria desestabilitzar-nos. Però no ho és. Els límits no són tan clars com creem. Els consumidors d'alcohol estan en risc d'acabar tenint problemes derivats del consum i fins i tot una addicció.
Sabem que el fet que una societat normalitze el consum d'alcohol posa en risc la salut de la població i, especialment, la de les persones menors d'edat. Sabem que fins i tot un consum ocasional pot convertir-se en un consum problemàtic. Com societat és la nostra funció protegir les persones menors d'edat de manera efectiva o continuar apel·lant al discurs que l'alcohol només genera problemes si no es consumix amb “responsabilitat”? I si analitzem eixes campanyes que apel·len al consum “responsable”, definixen on estan els límits? Poden certificar que una persona que consumisca seguint eixos límits mai tindrà problemes per consumir?
Anem amb compte amb el que assumim com a “normal”. Cuidem el llegat que deixem a les noves generacions. Promoguem una vida més saludable, on el model de diversió durant el temps d'oci no depenga del consum de substàncies que poden danyar la nostra salut.