Les brigades forestals de la Diputació col·laboren amb un projecte europeu per a previndre emissions de gasos d'efecte d'hivernacle
Els brigadistes de Divalterra fan treballs silvícoles especialitzats en una zona experimental situada a Andilla
Les brigades forestals de la Diputació de València han iniciat els treballs de col·laboració amb el programa REMAS, un projecte europeu centrat en els ecosistemes forestals que es regeneren després d'un incendi forestal, per a estudiar el comportament del carboni i les emissions de CO₂ en vegetació i sòls.
Per a això, els brigadistes de Divalterra estan actuant en una àrea pilot en La Navezuela (Andilla), en la qual estan realitzant tractaments selectius per a incrementar els reservorios de carboni en l'ecosistema després d'un incendi.
El projecte europeu, que compta amb altres tres ubicacions diferents a França, Portugal i España, ha triat esta zona ateses les característiques del sòl i la vegetació, com a exemple d'ecosistema forestal representatiu de pi blanc del sud-oest europeu.
L'àrea d'intervenció, que pertany a la Demarcació Forestal de Chelva, té una extensió aproximada de 162.580 hectàrees, i inclou la zona forestal afectada per l'incendi d'Andilla en 2012, on van cremar 20.945 hectàrees.
Estes parcel·les presenten una forta regeneració natural, per la qual cosa es realitzarà un clarege selectiu de pi blanc (Pinus halepensis) i un desbrossament que ajude al desenvolupament i creixement de l'arbratge, reduint la competència entre la vegetació.
Així mateix, es compararà l'evolució d'estes parcel·les amb altres cremades i no cremades on no es realitzen tractaments, amb la condició d'estudiar la recuperació dels reservorios de carboni després dels incendis.
REMAS és un projecte cofinançat pel Programa Interreg Sudoe a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) amb una ajuda FEDER d'1.349.733,07 € que s'emmarca en l'eix 4 “Lluita contra el canvi climàtic” (2019-2022).
Els seus objectius són: quantificar el risc d'emetre a l'atmosfera carboni contingut en els ecosistemes forestals per incendis forestals; proposar mesures de prevenció d'emissions i millorar la capacitat d'acumular carboni després d'un incendi; i incloure el risc d'emissions de CO₂ en les estratègies de planificació i plans de prevenció d'incendis a nivell transnacional.
En el programa participen la Universitat Politècnica de València (UPV), el Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE) de la Universitat de València, l'Associació de Municipis Forestals de la Comunitat Valenciana (AMUFOR) i la Diputació de València.