Bicorp i el Museu de Prehistòria qüestionen els estereotips sobre el paper de la dona en les societats prehistòriques
Coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Dona, l'Ecomuseu de Bicorp ha inaugurat la mostra Les Dones en la Prehistòria, la qual es podrà visitar fins el proper 28 de maig. Una exposició itinerant produïda pel Museu de Prehistòria de València, dependent de l'àrea de Cultura de la Diputació de València, la qual posa en valor el paper de les dones en les societats prehistòriques.
L'acte de presentació ha comptat amb la presència del diputat de Cultura, Xavier Rius; l'alcaldessa de Bicorp, Josefina García; a més del conservador del Museu de Prehistòria de València, Carles Ferrer. També han assistit diferents alcaldes, alcaldesses i regidors dels municipis de la comarca de la Canal de Navarrés.
Xavier Rius va confessat sentir-se «especialment satisfet» per la seua visita a la Canal de Navarrés, «una comarca que aprecie i visite freqüentment». Així mateix, amb l'arribada de Les Dones en la Prehistòria a Bicorp «s'allarga la vida d'una exposició que va nàixer 11 anys enrere amb una vocació didàctica, i que en l'actualitat ha esdevingut una proposta expositiva més que adient per a commemorar el Dia Internacional de la Dona». Des de la seua inauguració, l'any 2006, Les Dones en la Prehistòria no ha deixat de recórrer diferents pobles i ciutats d'arreu de l'Estat. De fet, l'interès d'aquesta mostra resulta indubtable, com ho demostren les 132.623 persones que l'han visitada en les 69 seus on ha estat exposada.
El responsable de l'àrea de Cultura ha defensat la necessitat «de parlar i pensar en clau femenina. Aquesta exposició ret tribut a l'important paper de la dona des dels inicis de la vida en societat», ha explicat Xavier Rius. «Aborda el paper de la dona com a transmissora de la cultura i el coneixement, a més de revisar els rols de gènere del passat, com ara la coneguda figura de la 'recol·lectora de la mel', part activa de les economies domèstiques», ha posat com a exemple el diputat.
Per la seua part, l'alcaldessa de Bicorp, Josefina García, s'ha fet ressò d'unes paraules escrites per una veïna del municipi de 106 anys, a través de les quals s'ha reivindicat el paper de les dones treballadores i la lluita per la igualtat de gènere.
De les primeres societats a l'Edat del Bronze
Emmarcada entre les primeres societats caçadores-recol·lectores-pescadores i l'Edat del Bronze, la mostra Les Dones en la Prehistòria apropa el visitant a determinats aspectes de la vida diària, tot donant a les dones el protagonisme que sens dubte hi tingueren. Els espais domèstics, la importància de la dona per tal de garantir la supervivència del grup, l'atenció, el manteniment i la transmissió de coneixements i valors; així com les figures femenines del Paleolític i del Neolític i l'art rupestre llevantí.
Entre els objectes que es poden trobar en l'exposició destaquen les rèpliques de figuretes paleolítiques, collarets, objectes de pedra tallada, agulles de cosir d'os, recipients de ceràmica o la maqueta d'un teler, entre d'altres.
Així mateix, l'Ecomuseu ha programat, en paral·lel a l'exposició, una visita al conegut com Abrigo de Lucio, per tal de conèixer en viu la imatge de les donetes que s'han escollit com a icona del cartell d'aquesta mostra, a més de promoure la visita a Les Dones en la Prehistòria entre les escoles i associacions cíviques i culturals de la comarca.
Bicorp és una localitat rural on hi ha menys possibilitats d'obrir i sensibilitzar a la població en matèria de gènere. Així que les dones de l'Ecomuseu s'han plantejat un objectiu polièdric: trencar amb els estereotips femenins des de la vesant cultural, de gènere, i social.
En definitiva, amb aquesta exposició es vol donar visibilitat a les dones, que en tantes èpoques han estat amagades per la història i, des de la investigació arqueològica, contribuir a conèixer quin va estar el paper que jugaren en el passat.