Els amants de la tòfona tenen una cita l'últim cap de setmana de gener en este bonic poble de València
El bonic poble situat a la comarca de la Regió muntanyenca de València, Andilla, acollirà la V edició de la Fira Valenciana de la Tòfona (FIVATRUF) organitzada per l'Ajuntament d'Andilla en el recinte firal de La Pobleta el dissabte 27 i diumenge 28 de gener.
Esta trobada, que es consolida en la seua cinquena edició, pretén posar en valor el cultiu de la tòfona negra –tuber melanosporum- a la província de València i a Andilla, on compta amb una dilatada trajectòria de més de 50 anys.
La fira, que albergarà un total de 14 estands de productors i expositors de Terol, Lleó, València i Castelló comptarà amb una demostració de caça de tòfona negra amb gossos tofoners a càrrec del truficultor Ernesto Enguídanos . Així com la I edició del Concurs Popular de Tapes Trufadas en el qual els participants inscrits portaran preparada de casa la seua tapa, i l'objectiu de la qual és incentivar l'ús de tòfona entre els veïns de la zona.
FIVATRUF comptarà també amb un showcooking i tast del plat guanyador del VI Concurs Gastronòmic Valencià de la Tòfona d'Andilla que se celebra el 15 de gener en l'edifici Ves-los e Vents de València. A més d'un tast de vins amb tòfona d'Andilla.
A més, la V edició de FIVATRUF comptarà amb interessants ponències. El dissabte 27 de gener l'AEDL de MUFOR, Javier Martínez dirigirà la ponència “Tòfona i altres productes forestals per a l'impuls socieconómico de La Regió muntanyenca”, i presentarà el projecte “Del bosc a la teua casa”. Així com la impartida pel tècnic de l'empresa Truficultura Tècnica, Antonio Núñez Domingo amb el títol “Elaboració de nius per a la producció de tòfones”.
El diumenge 28 de gener es desenvoluparan les ponències “Les claus de l'èxit en una plantació tofonera, com aconseguir altes produccions en planta jove i mantindre-les en el temps”, de la mà de la directora tècnica de Micolab, Llum Cuina Romero i “Valors afegits a la tòfona negra i innovació en el sector comercial tofoner”, a càrrec d'Atanasi Boix i Rosa María Catalá de la companyia Fruits de la Terra.
Com a novetat d'esta edició, i al llarg dels dos dies, es realitzarà una exhibició de cotxes 4x4 en el recinte firal de La Pobleta .
Posar en valor la tòfona negra a València
Tal com explica l'alcalde d'Andilla, Miguel Sebastián Ara “FIVATRUF pretén posar en valor el cultiu de la tòfona negra a l'Espanya buidada i posicionar a Andilla com a focus d'este cultiu a la comarca de La Regió muntanyenca i a la província de València. La tòfona negra és un producte sostenible, de quilòmetre zero i biològic que es porta desenvolupant a Andilla des de fa més de 50 anys, per la qual cosa també reivindiquem, amb esta trobada, el nostre espai en el mapa de la truficultura”.