Alumnes del CEIP Tomàs Albert d’Albuixech reciten poemes a Marc Granell
Quin poeta t'agrada més? Quan vares començar a escriure? Per què t'has dedicat a la poesia? Són aquestes algunes de les nombroses qüestions que els alumnes del tercer curs d'Educació Primària del CEIP Tomàs Albert d'Albuixech han plantejat al poeta i membre de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València, Marc Granell, durant la trobada que els alumnes d'aquest centre educatiu de l'Horta Nord han mantingut amb l'autor. Una iniciativa lúdica i formativa, a la seua vegada, en la que Marc Granell ha estat acompanyat pel diputat de Cultura, Xavier Rius, i la responsable de la Unitat de Normalització Lingüística, Immaculada Cerdà. La iniciativa ha partit de l'escola d'Albuixech i l'Àrea de Cultura ha volgut sumar-se donant suport a la presència del poeta front els educands.
Xavier Rius ha incidit en que aquest tipus de tallers didàctics «contribueixen a fer gran la cultura i permeten visibilitzar la influència de les administracions públiques en el conjunt de la societat». El responsable de l'Àrea de Cultura ha manifestat «tota la satisfacció en poder comptar amb una figura com la de Marc Granell a la Diputació de València», alhora que ha destacat «la interrelació establerta entre el poeta, els lectors i joves que en el futur, tal vegada, esdevinguen també autors», ha remarcat.
Els estudiants han treballat l'obra poètica de Marc Granell i han preparat una presentació, una exposició i un recital de poesies basades en el llibre Oda als peus. Uns treballs que els mateixos alumnes han recitat al poeta, a més d'intercanviar experiències en una jornada lúdica i formativa amb la poesia com a gran protagonista. Finalment, ha tingut lloc un intercanvi de regals, on els alumnes han obsequiat a Marc Granell amb un poemari amb els versos elaborats per part dels educands per al poeta, en el que ha resultat un emotiu acte tant per als alumnes com per a l'autor.
Granell, el poeta que eludeix els tòpics
L'obra poètica de Marc Granell s'estén durant quatre dècades i representa una visió personal molt valuosa i coherent en el conjunt de la poesia valenciana contemporània. Això és un fet que, alhora, comporta un impuls i un prestigi significatiu per als poetes i, en general, per als escriptors valencians dels nostres dies.
Amb més d'una vintena d'obres de poesia, inclosa la poesia infantil, amb Granell es pot accedir a una veu que clarament fertilitza tant les realitats del país on viu com els somnis que persegueix. El poeta ha absorbit, sense exhibició, la tradició humanista que emana de la cultura europea compromesa en contra de totes les formes d'opressió. El seu llenguatge amb precisió d'imatges i d'afectes està marcat per una eficaç ironia que feliçment no deixarà de fer lectors.
Granell ha escrit sempre contra els paranys de les aparences, contra les disfresses, contra la consciència còmoda i, sobretot, reflecteix el dolor humà, l'amor, la injustícia, la mort i la guerra. Eludir els tòpics i qüestionar els llocs comuns són els grans atractius que proporciona la lectura dels seus versos.