elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Almàssera i Beniparrell reben la seua placa com a membres de la Xarxa de Municipis contra la Violència de Gènere de la Diputació

Almàssera i Beniparrell reben la seua placa com a membres de la Xarxa de Municipis contra la Violència de Gènere de la Diputació
  • El president, Toni Gaspar, i la diputada d'Igualtat, Eli García, entreguen als representants dels dos ajuntaments l'acreditació en el transcurs de la IV Trobada de la xarxa contra la violència masclista

  • Amb la incorporació de Almàssera i Beniparrell ja són 39 els municipis de l’Horta membres de la xarxa provincial, el 90% dels pobles de la comarca

MÉS FOTOS
Almàssera i Beniparrell reben la seua placa com a membres de la Xarxa de Municipis contra la Violència de Gènere de la Diputació - (foto 2)

La Diputació de València ha entregat a Almàssera i Beniparrell les plaques que els acrediten com a nous membres de la seua Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere, que compta ja amb 163 localitats de la província adherides, entre elles 39 de l’Horta. La regidora d'Almàssera, Asunción Pérez, i les regidores de Beniparrell, María Ángeles Puchades, Vicenta Martínez i Ana Giménez, van rebre l'acreditació en un acte celebrat este dilluns a l'Auditori d'Alboraia, amb la participació del president de la Diputació, Toni Gaspar, i la diputada d'Igualtat, Eli García.

L'acte de lliurament va tindre lloc en el marc de la IV Trobada de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació, en el qual es van entregar les plaques als 19 consistoris adherits recentment a la xarxa, que podran sol·licitar les subvencions per a projectes i campanyes de sensibilització i prevenció de la violència masclista que oferix l'àrea d'Igualtat de la Diputació, que en 2023 arriben els 700.000 euros.

La responsable provincial d'Igualtat, Eli García, va destacar que “gràcies a l'existència de la Xarxa els ajuntaments membres han millorat la qualitat de les actuacions en matèria d'igualtat, optimitzant els recursos existents i implementant actuacions i objectius compartits entre tots”.

En el cas l'Horta Nord, Rafelbunyol, Alboraia, Albuixec, Alfara del Patriarca, Museros, Burjassot, Foios, Meliana, Rocafort i Albalat dels Sorells són fundadors de la Xarxa; Paterna, Puçol, Massamagrell i Bonrepòs i Mirambell es van sumar al maig de 2019; Montcada, Vinalesa i Tavernes Blanques van passar a formar part de la Xarxa en 2021; mentre que La Pobla de Farnals i el Puig es van incorporar a l'abril de 2022.

Per part seua, L'Horta Sud té a Catarroja, Alcásser, Aldaia, Paiporta, Picanya, Mislata, Albal, Quart de Poblet, Xirivella, Benetússer, Alaquàs, Picassent, Alfafar i Manises com a municipis fundadors; Massanassa i Sedaví, que es van adherir al desembre de 2019, i Torrent i Silla, que es van incorporar durant 2020.

La responsable d'Igualtat va voler fer un esment especial als pobles més xicotets que s'han adherit a la Xarxa. “Recentment s'ha modificat el reglament per a facilitar la incorporació de municipis de menor grandària, i ja s'han notat els seus fruits perquè, dels 19 nous ajuntaments adherits, huit d'ells són de municipis de menys de 1.000 habitants”, i ha ressaltat el cas de Benissuera, que a penes compta amb 188 habitants.

Cal recordar que la finalitat de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere és vetlar per la prevenció, detecció i erradicació de la violència a través d'un espai de coordinació institucional liderat per la Diputació que permeta millorar la gestió de les polítiques públiques contra la violència de gènere de les entitats locals de la província de València.

En este sentit, el president Toni Gaspar va subratllar “el paper dels ajuntaments, que són la primera institució també en la lluita contra la violència masclista, amb la seua policia local, amb els seus serveis socials, el seu departament d'igualtat i amb els seus sistemes de protecció i sensibilització local. Són els que més a prop estan de les dones amenaçades, i per això és importantíssim el treball en xarxa”.

Convocatòria de 2023 i taula de bones pràctiques

La Xarxa compta amb una convocatòria anual de concessió de subvencions als ajuntaments de municipis i entitats locals menors adherits. Per a 2023, la convocatòria comptarà amb un total de 700.000 euros, la qual cosa suposa un increment de 100.000 euros respecte a la del passat any.

Així, des de 2018 es venen concedint ajudes econòmiques en règim de concurrència competitiva per als diferents projectes i campanyes relacionades amb la prevenció, detecció i lluita contra la violència de gènere, incloent-hi accions en matèria de coeducació, així com actuacions dirigides a l'erradicació de la prostitució. Enguany com a novetat s'inclouen les mesures del Pla Estratègic de la Dona en el Sistema Rural Valencià.

A més, durant la trobada es va desenvolupar una taula de bones pràctiques locals en la qual els ajuntaments de La Pobla de Vallbona, Montcada i Bocairent van presentar diverses campanyes de prevenció i sensibilització de la violència de gènere dirigides tant a la ciutadania com a la plantilla de personal de la corporació, en les quals intervenen diferents agents socials municipals com els col·legis, comerços i les falles, a més d'explicar algun dels projectes que estan realitzant en els seus municipis relacionats amb la intervenció integral de violència de gènere i masclista en dones i les seues filles i fills.

Pujar