Alerta sanitària per la DANA a València: augmenten els casos de leptospirosis
Aquests dos casos nous són diferents als altres dos probables que estan pendents de la confirmació microbiològica
La Subdirecció General d'Epidemiologia i Vigilància per a la Salut, de la Direcció General de Salut Pública, informa de dos casos confirmats de leptospira, que se sumen als dos probables detectats el passat dia 8 i la confirmació del qual està pendent del resultat de l'anàlisi microbiològica.
Les persones que han sigut diagnosticades hui estan ingressades en centres hospitalaris. D'altra banda, la persona que va ser ingressada amb sospita de leptospira el dia 8, ja ha sigut donada d'alta.
La Direcció General de Salut Pública ha enfortit la vigilància epidemiològica, amb la finalitat de detectar aquesta i altres malalties que pogueren produir-se després de les inundacions. Amb eixa finalitat, es va aprovar pel grup de coordinació de la resposta de Salut Pública, un protocol específic de vigilància per a la detecció precoç de casos d'infecció associats a les inundacions produïdes per la DANA, del qual es va donar trasllat a tots els professionals sanitaris.
Diàriament es revisa en la Direcció General de Salut Pública la informació procedent d'Atenció Primària, d'Atenció hospitalària i dels centres de vigilància de Salut Pública, i fins al moment no s'han detectat canvis significatius en l'evolució d'altres malalties, com poden ser gastrointestinals, dermatològiques o respiratòries.
Previndre la leptospirosis
La leptospirosis és un dels principals riscos després d'inundacions o pluges torrencials. La transmissió d'un ésser humà a un altre és extremadament rara.
Les persones es poden infectar a través del contacte directe amb l'orina o fluids d'animals infectats, fonamentalment rosegadors, o contacte amb aigua contaminada amb orina i terra mullada i també es pot produir per la ingestió d'aliments o aigua contaminats per orina d'animals infectats.
Aquests bacteris poden entrar en l'organisme a través de lesions cutànies o mucoses, afectant tant persones que resideixen en les zones afectades, com a aquelles involucrades en labors de neteja i rescat.
Per a combatre aquesta infecció existeix tractament antibiòtic. En termes clínics, la majoria de casos són autolimitats, manifestant símptomes lleus com a febre, malestar general i dolors musculars.
Des de, la Conselleria de Sanitat s'insisteix a la població de la necessitat de seguir les recomanacions de protecció enfront de la leptospirosis.
Així, quan es realitzen labors de neteja cal utilitzar màscara, botes de goma o calçat tancat impermeable, roba que cobrisca braços i cames i guants impermeables. A més, s'indica que s'ha de cobrir les ferides, corts o arraps amb apòsits o embenatges impermeables.
D'altra banda, s'adverteix que no cal consumir aliments que puguen haver estat exposats a rosegadors o aigua contaminada i que cal mantindre els aliments i les escombraries en recipients tancats i posar paranys per a rosegadors per a evitar la seua aparició.
Respecte als desaprofitaments i escombraries, es recomana mantindre-les el més allunyat possible dels habitatges i de l'aigua estancada i quant als cadàvers d'animals, s'assenyala que no cal manipular-los i que s'ha de notificar a les autoritats perquè efectuar una retirada segura.
Vigilància de símptomes
Quant als símptomes, la Conselleria de Sanitat reitera la importància d'observar la simptomatologia de les persones exposades a zones inundades o que hagen participat en tasques de neteja en els municipis afectats i acudir al punt sanitari en cas de ser necessari.
Entre els símptomes a tindre en compte es troba la febre elevada i persistent, la diarrea o vòmits intensos, el dolor abdominal intens o la coloració groguenca de la pell i/o els ulls.
A més, també s'ha d'observar l'orina fosca, la tos persistent o dificultat per a respirar, les erupcions roges o porpres en la pell que puguen indicar sagnat sota la pell, el mal de cap intens o rigidesa de coll, la confusió, desorientació o agitació.
Així mateix, s'ha de prestar especial atenció a les ferides obertes o lesions, especialment si presenten signes d'infecció (enrogiment, inflor, secreció o dolor).