Albaida ja és la capital valenciana del toc manual de campanes
El Consell impulsa la candidatura d'aquest municipi a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco
Albaida és ja, oficialment, la capital valenciana del toc manual de campanes. Així ho ha comunicat el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en el seu compte oficial de Twitter. Cal assenyalar que aquest reconeixement cultural estava en tramitació en Les Corts Valencianes que finalment han aprovat la capitalitat i ara el Consell impulsa la seua candidatura a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.
Els Campaners d'Albaida, el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes d'Albaida i l'associació nacional per a la protecció de patrimoni, Hispània Nostra, van impulsar la candidatura fa tres anys, arran de la celebració a l'abril de 2018 d'un concert a l'uníson de centenars de campaners de diversos països, amb motiu de l'any Europeu del Patrimoni Cultura.
Antonio Berenguer, coordinador dels Campaners d'Albaida, ha mostrat la seua satisfacció per aquest reconeixement "per al toc manual de campanes i per al poble d'Albaida". Cal recordar que Albaida porta tocant les campanes diàriament de manera ininterrompuda des del segle XIII i el toc de campanes va ser declarat Bé d'Interés Cultural l'any 2013.
Actualment, el toc manual de campanes ha sigut admés per la UNESCO per a tramitar la seua candidatura a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat la resolució de la qual s'espera per a desembre de 2022. Per a Berenguer aquest reconeixement "dona importància i visibilitat al toc manual de campanes que és un llenguatge universal, amb tècniques diferents per municipis i regions, a més dels seus significats propis". Des d'els Campaners d'Albaida asseguren que el toc manual de campanes "són clau en la vida dels pobles, anuncien el bo i el dolent".
La singularitat d'Albaida és que des de 1245 fins a l'actualitat les campanes sempre s'han tocat a mà per campaners i sagristans i mai han estat mecanitzades o electrificades, de manera que el toc manual s'ha erigit com un signe d'identitat del poble. De fet, el toc manual de campanes té un llenguatge propi que ha passat a formar part del paisatge sonor de la ciutat.
A més, el toc tradicional de campanes d'Albaida és una pràctica viva transmesa de generació en generació, tant des del punt de vista de la tècnica per a tocar campanes, i la diversitat de tocs, com per la conscienciació ciutadana per a cuidar i conservar el campanar i les campanes.
El toc manual de campanes constitueix un dels valors culturals més benvolguts del patrimoni cultural valencià. És Bé d'Interés Cultural immaterial i s'ha presentat candidatura per a aspirar a ser reconegut patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO.
Aquest patrimoni únic i singular, i de valor universal, compta també amb el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes (MitMac) d'Albaida, el primer museu del món dedicat a aquesta tradició. L'objectiu del MitMac és formar, investigar, divulgar i protegir el toc manual de campanes i constituir un eix de desenvolupament turístic vivencial i de diversificació econòmica per a la ciutat d'Albaida.
Albaida ha estat declarada hui Capital valenciana del Toc Manual de Campanes.
— Ximo Puig (@ximopuig) October 1, 2021
Un llenguatge popular que cada dia, des del segle XIII, recorda la vida en societat.
Amb este pas, el Consell impulsa la seua candidatura ja oficial a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. pic.twitter.com/axT2RbQKAB