Adéu Divalterra: la Diputació nomena a lliquidador de l'empresa
El ple de la corporació provincial aprova la històrica dissolució de la societat mercantil
El ple de la Diputació de València, constituït en Junta General de Divalterra, ha aprovat este dimarts la històrica dissolució de l'empresa, el cessament del Consell d'Administració i el nomenament de la firma madrilenya Afianza Asesores SL com a liquidador únic de la societat mercantil, a proposta de l'interventor i el secretari de la institució, que en el seu informe conjunt van valorar l'oferta d’Afianza com “la més adequada professionalment”.
En la Junta General celebrada després del ple ordinari de juny, la corporació provincial ha donat llum verda, amb els vots a favor de l'equip de govern i La Vall ens Uneix i en contra de la resta de l'oposició, a la dissolució de Divalterra de conformitat amb el que es preveu en l'article 368 del Text Refós de la Llei de Societats de Capital i l'article 35 dels Estatuts Socials, i seguint en tot moment les indicacions dels habilitats nacionals en la Diputació. Quant al nomenament del liquidador únic, que s'ha aprovat per separat, no ha registrat cap vot en contra.
Este pas quasi definitiu en el tancament ordenat de Divalterra, en espera de la data en la qual es produirà el traspàs de personal i competències des de la mercantil cap al Consorci Provincial de Bombers i la pròpia Diputació, ha suposat el cessament del Consell d'Administració que formaven Ramiro Rivera, com a president, i els consellers José Luis Aragón, Vicente Boquera, José Morgan, Ruth López, Luis Felipe Martínez, Pedro Domingo, Pau Martínez i Ignacio Sánchez, aprovant la seua gestió i extingint els seus poders de representació.
Nomenament del liquidador
L'altra gran novetat ha sigut el nomenament d’Afianza Asesores SL, domiciliada al carrer Alfons XII de Madrid, com a liquidador únic de Divalterra després d'un procés de selecció en el qual l'interventor i el secretari de la Diputació la situen com “l'oferta professionalment més adequada” en disposar d’una “acció coordinada d'equips especialistes en les àrees fiscal, laboral, comptable, financera, administrativa i mercantil, recolzada en professionals d'àmplia experiència en cada sector”.
L'informe dels habilitats nacionals en la corporació provincial valora Afianza com “una de les firmes de consultoria econòmica i jurídica més importants a nivell nacional, que presta serveis a més de 1.500 clients tant de l'àmbit públic com privat”. L'interventor i el secretari destaquen “l’equip de professionals format per més de 150 empleats i col·laboradors compost per economistes, auditors, advocats, fiscalistes i especialistes en estratègia i gestió empresarial”, així com “l'oferta ajustada a la realitat de Divalterra, amb una retribució ajustada als preus de mercat”.
La participació dels habilitats nacionals va més enllà de l'elecció de l'empresa que executarà el tancament de Divalterra, dins del full de ruta marcat pel president Gaspar, que va decidir apartar-se del procés de selecció i “deixar treballar als que saben, de la mà de la llei”. En este sentit, la societat mercantil Divalterra serà sotmesa, fins a la seua extinció, al control financer exercit per la Intervenció de la Diputació de València.
A més d'este control intern previst en el reglament d'entitats locals, s'establix un control addicional per part de l'interventor als actes d'administració dels liquidadors, que consistirà en la contractació, pròrroga, modificació i resolució de contractes menors i de personal; la venda d'actius i drets; la transmissió de funcions als ens destinataris i qualsevol pagament per import superior a 100.000 euros.
El debat
En una Junta històrica que ha durat a penes vint minuts, el president de la Diputació, Toni Gaspar, ha agraït el treball dels membres del consell cessat i de consells precedents de Divalterra i ha donat per iniciat el període de liquidació de l'empresa. A partir d'este moment serà Afianza Asesores la que prenga les decisions pertinents fins a la transferència definitiva del personal de Divalterra al Consorci i la Diputació.
Davant la nova situació de l'empresa, els portaveus de Ciutadans i el PP, Rocío Gil i Vicent Mompó, han coincidit a l'hora de rebutjar la dissolució al no existir causa econòmica. Més enllà ha anat el representant popular, qui considera que el tancament es produïx “per qüestions polítiques”, de la mateixa forma que “es va intentar revocar el nomenament de la cap de Personal”, que “ha faltat transparència el no assabentar-nos del cessament del consell i el nomenament de liquidadors” i que “no s'han justificat els 40.000 euros que va transferir Divalterra a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies per a constituir CICAL”.
En resposta a Mompó, el president Gaspar ha lamentat les afirmacions “incertes” del portaveu del PP i ha puntualitzat que el Consell “no va cessar el divendres sinó hui després de l'aprovació de la dissolució”. A més, va deixar clar que el nomenament dels liquidadors “el delegàrem en el secretari i l'interventor perquè no hi haguera cap interferència”; i va avançar que serà l'empresa Afianza la que diga “el que cal fer ara”.
Ple ordinari
Abans de constituir-se en Junta General de Divalterra, el ple de la Diputació ha aprovat per unanimitat en la sessió de juny dos propostes dels diputats incloses en l'ordre del dia. D'una banda, el conveni de col·laboració entre la corporació provincial i la Generalitat per al manteniment amb fons públics del col·legi IVAF Luis Fortich, de titularitat de la Diputació.
Per una altra, la proposta que insta el Govern estatal a millorar el finançament dels ens locals en la seua lluita contra la pandèmia i la crisi econòmica a causa de la Covid-19. El text de la moció presentada pel Grup Popular inclou l'aportació suficient en matèria de transport per a fer front a l'efecte de la crisi sanitària que puguen produir-se en el que queda d'any.
En l'apartat de precs i preguntes, la diputada de Teatres, Glòria Tello, ha aclarit a la portaveu de Ciutadans, Rocío Gil, que l'Escalante no és propietat de la Diputació i que en estos moments “s'està consensuant amb el sector de les arts escèniques quina és la millor proposta per a disposar d'una seu estable, que pot ser construir un nou edifici, habilitar un propietat de la Diputació o adquirir el que tradicionalment ha albergat el projecte teatral de la Diputació, que és un dels més importants d'España”.