elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ademuz se suma a la Ruta dels Ibers

Ademuz se suma a la Ruta dels Ibers
  • La Diputació invertix 15.000 euros en el jaciment iber de la Celadilla per a treballs de conservació i difusió

MÉS FOTOS
Ademuz se suma a la Ruta dels Ibers - (foto 2)

Després de la finalització de la campanya d'excavació del poblat ibèric de la Celadilla, l'ajuntament, amb el suport de l'àrea de Cultura de la Diputació de València i el Museu de Prehistòria de València, ha programat l'activitat “Conoce a los íberos de la Celadilla de Ademuz”, a fi de difondre els resultats més destacats d'esta investigació.

La jornada, que se celebrarà dissabte que ve dia 25 de setembre, inclourà visites teatralitzades al jaciment, prèvia inscripció, i un menjar inspirat en la cuina d'època ibèrica. Està prevista la presència del diputat de Cultura, Xavier Rius,  qui ja ha visitat la comarca d’Ademuz amb motiu de diversos esdeveniments culturals.

El jaciment de la Celadilla és un poblat situat en una elevació que domina tota l'horta del Túria d'Ademuz, dels segles V-IV a. C. Els ibers van construir ací un recinte emmurallat i cases que van ser totalment destruïdes per un gran incendi a mitjan segle IV a. C.

Un jaciment excepcional

La Celadilla va estar afectada en el seu temps per un gran incendi. El foc va ser, amb tota probabilitat, conseqüència d'un assalt violent en el qual van faltar un bon número dels seus habitants, i on part dels esquelets han aparegut disseminats pels seus carrers i cases. Fins al moment s'ha localitzat un xiquet i cinc adults, quatre homes i una dona. La conservació de restes humanes en un jaciment d'època ibèrica és un fet totalment excepcional, ja que els ritus funeraris inclouen la incineració i la inhumació en llocs fora de l'àrea habitada; d'ací l'interés i la singularitat del poblat de la Celadilla en el conjunt d'assentaments ibèrics en terres valencianes.

Combatent el despoblament

El poblat, parcialment consolidat i musealitzat, forma part de la Ruta dels Ibers de l'àrea de Cultura de la Diputació de València. L'Ajuntament d'Ademuz ve rebent anualment una subvenció, mitjançant concurrència competitiva, per a la seua conservació i obertura al públic, amb la qual oferix un servei de visites guiades amb reserva prèvia durant tot l'any, en el marc del programa d'experiències d'Ademuz con los 5 Sentidos. La subvenció obtinguda enguany aconseguix els 14.900 euros.

L’àrea de Cultura de la Diputació de València pretén promoure la realització d'activitats culturals i de difusió del patrimoni arqueològic en els municipis valencians, a través del manteniment de serveis de visites turístiques i didàctiques. Per este motiu va crear en 2016 una línia de subvencions en concurrència competitiva perquè els pobles valencians pogueren accedir a recursos econòmics, destinats a finançar accions de difusió i conservació del patrimoni arqueològic que poden transformar-se en recursos turístics i culturals.

Esta iniciativa forma part de les polítiques actives de la corporació provincial per a municipis amb recursos limitats i amb el repte de combatre el despoblament interior. Sota el principi de solidaritat territorial i sobre l'actual repte demogràfic, l’àrea de Cultura ha volgut adoptar mesures de compensació, destinades a conservar el teixit cultural i social de les poblacions més xicotetes, i a contribuir a disminuir l'impacte de la reculada de població i la seua afectació económica.

En este sentit, i sota la fórmula de la concurrència competitiva, enguany han rebut subvenció els municipis d'Ademuz, Andilla, Ayora, Bicorp, Camporrobles, Caudete de las Fuentes, la Font de la Figuera, Gátova, Villar del Arzobispo i Yátova, a més de les ciutats de Tavernes de la Valldigna i Gandia. A part de tot això, l’àrea de Cultura manté al seu torn convenis singulars amb els municipis de Moixent i Olocau, per a la gestió del seu patrimoni arqueològic, gestionats a través del Museu de Prehistòria de València.

En el marc d'estes subvencions, tenen previst realitzar pròximament activitats singulars el jaciment paleolític de Cova del Bolomor de Tavernes de Valldigna, els dies 9 i 10 d'octubre, i el poblat iber de Kelin de Caudete de las Fuentes, els dies 16 i 17 d'octubre.

Pujar