elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
Entrevista

'Hem aconseguit que 100 milions d'euros arriben a la nostra província a través de projectes europeus'

'Hem aconseguit que 100 milions d'euros arriben a la nostra província a través de projectes europeus'
  • Entrevista amb el diputat de Projectes Europeus de la Diputació de València, Bartolomé Nofuentes

MÉS FOTOS
'Hem aconseguit que 100 milions d'euros arriben a la nostra província a través de projectes europeus'  - (foto 2)
'Hem aconseguit que 100 milions d'euros arriben a la nostra província a través de projectes europeus'  - (foto 3)

Elperiodic.com entrevista al diputat de Projectes Europeus, Bartolomé Nofuentes, per a conéixer de prop com treballa la Diputació per a acostar les oportunitats de finançament que oferix Europa a emprenedors i ajuntaments innovadors. I és que, tal com afirma el diputat d'este àrea, els ajuntaments tenen l'oportunitat "de transformar totalment el seu municipi", i açò ho poden aconseguir amb fons europeus.

Acaba de finalitzar la Startup Europe Week després de recórrer tota la província donant a conéixer els projectes europeus i les oportunitats de finançament. Com ha anat la iniciativa?

Han sigut unes setmanes molt intenses i batent rècord de participació. En la segona edició hem passat de huit municipis a quaranta la qual cosa ens fa veure que cada vegada més els municipis valencians miren a Europea com una oportunitat de finançament.

Es coneixen este tipus d'ajudes?

Sincerament no molt encara que amb la labor d'evangelització que portem fent més d'un any sí que es coneixen més. Esta és precisament una de les tasques que estic portant avant en este últim any: donar a conéixer les possibilitats que té Europa en el que a finançament es referix. A més de redactar projectes i col·laborar, és important la part pedagògica per a fer veure als municipis que tenen l'oportunitat de fa realitat els seus somnis, de transformar el seu municipi i convertir-lo en una ciutat intel·ligent, algo que poden aconseguir amb fons europeus.

Açò preocupa als ajuntaments però també a veïns de molts municipis, ¿no?

Clar perquè a més de ser una oportunitat per als ajuntaments ho és per als emprenedors, comerciants, xicotetes empreses... Estos dies les taules i tallers estaven plens del teixit emprenedor, veiem com li interessa conéixer cada una de les convocatòries i com presentar-se a elles.

Com ha comentat ha sigut una setmana intensa amb el Startup Europe Week però són moltes les accions que realitzen des de l'àrea de Projectes Europeus. Quines són les seues línies de treball?

El que fem principalment és assessorar en projectes europeus, és a dir, acostar cada una de les convocatòries a tots els possibles beneficiaris, des dels ajuntaments i emprenedors fins a les associacions, que també poden beneficiar-se de programes com Europa amb els Ciutadans. Diàriament anem redactant projectes, assessorant i ficant en incubadores els plans que puguen ser realitat.

Com es poden assabentar estos possibles beneficiaris davant de tal quantitat d'informació que existix hui en dia?

Hi ha una reflexió que vinc compartint les últimes setmanes després d'haver recorregut pràcticament tota la província de València explicant açò i és que ens falta una xarxa nacional que acoste tot açò als ajuntaments. Per exemple, un municipi podria tindre a través de l'Agència de Desenvolupament Local -que en termes generals no va més enllà d'assessorar la viabilitat d'un negoci o tramitar subvencions- una ferramenta d'assessorament a eixos mateixos usuaris. La quantitat de diners que podria aconseguir-los si ho alineara amb projectes europeus és milionèsimament més important. Ací es veu el grau de desconeixement que hi ha al no tindre eixa xarxa, també a nivell autonòmic.

Percep vosté que el valencià és emprenedor?

Molt. Estem veient-ho en infinitat de projectes emprenedors amb què col·laborem. Esta setmana hem compartit espai amb un valencià que ha construït una safata biodegradable amb palla d'arròs; en compte de cremar-la, la transforma en un producte per a centres comercials. Un altre exemple és que hem aconseguit que un jove que havia dissenyat un casc plegable, i reduir així la seua dimensió, puga construir-ho. Està començant a comercialitzar-se ja als Estats Units i açò ha eixit de la Diputació de València.

Com valora l'any i mig que porta al capdavant de l'àrea de Projectes Europeus?

Molt positiva. Hem encertat posant-la en marxa perquè enteníem, des del president fins a l'últim diputat, que era una oportunitat. De fet este 2016 han arribat 100 milions d'euros a través de projectes europeus gràcies a l'acció directa o indirecta de la Diputació de València col·laborant, impulsant o liderant estos plans.

I quin és el repte?

El repte és teixir eixa xarxa. Volem que els ajuntaments de la província de València puguen tindre un departament de projectes europeus i açò podria ser perfectament a través de l'Agència de Desenvolupament Local. A més estic content també perquè el president de la Generalitat ha anunciat que apostarà per projectes europeus en els pròxims mesos. Continuarem desenvolupant projectes europeus per a situar a València en el que ha sigut estes últimes setmanes gràcies a la Startup Europe Week.

Pujar