Més de 1.200 persones participen en la Ruta de la Salut 2018 en 84 municipis
La cinquena edició de la Ruta de la Salut va arrancar al juny i ha finalitzat aquest mes el seu recorregut per 84 municipis valencians. Aquesta iniciativa de la Diputació, que compta amb la col·laboració de l'Hospital General, vol acostar-se als ciutadans perquè tinguen l'oportunitat de fer-se una revisió mèdica i assistir a diferents xarrades en les quals aprenen a cuidar-se i aconseguir així prevenir malalties.
La diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer, ha assenyalat que aquesta iniciativa per a acostar a les comunitats i famílies un servei de salut programat i preventiu "ha sigut tot un èxit en les edicions anteriors i continua sent-ho, tal com es reflecteix en la quantitat d'instàncies que rebem cada any per part dels ajuntaments que volen oferir aquest servei gratuït de salut i prevenció als seus veïns".
D'aquesta manera, 48 professionals, entre metges, infermers i nutricionistes, han volgut participar enguany per a arribar a cadascun dels 84 municipis als quals ha arribat la Ruta de la Diputació, en horari de 17 a 20 hores, i atendre a tots els veïns que han volgut acudir a aquesta consulta itinerant.
"És una oportunitat perquè la gent compartisca experiències amb el personal sanitari fóra de l'hospital o dels centres de salut i que tinguen temps per a aclarir els seus dubtes d'una manera més distesa. La majoria dels municipis que ho sol·liciten són de menys de 5.000 habitants, que no tenen tan pròxims tots els recursos sanitaris que existeixen en la ciutat de València o en altres municipis més grans", afig Berenguer.
Cadascun dels ajuntaments que col·labora amb la Diputació en aquesta iniciativa cedeix les seues instal·lacions i els seus recursos perquè es puguen realitzar tant les xarrades com les proves mèdiques i s'encarrega de la difusió entre els seus veïns.
8.700 tècniques realitzades
En la ruta d'enguany s'han realitzat més de 2.260 determinacions de glucèmia, tensió arterial, pols i mesurament de perímetre abdominal i 90 electrocardiogrames. També s'han fet unes 1.000 determinacions de càlcul de risc de fractura òssia (índex FRAX), així com unes 1.100 espirometrías i més d'1.000 coximetrías i valoracions d'estat de salut respiratori.
A més, prop de 980 persones han participat en l'estació d'exercici físic i també s'han realitzat 2.000 registres de pes, greix visceral i índex de massa corporal. Paral·lelament, el personal sanitari de l'Hospital General ha impartit xarrades sobre risc cardiovascular, malalties respiratòries, reumatología i osteoporosis, diabetis, rehabilitació o nutrició i ha sigut essencial la interacció amb el públic per a resoldre els dubtes que els ciutadans han anat plantejant.
Enguany també s'ha oferit un taller del desfibril·lador dirigit a personal dels ajuntaments (policies, conserges, etcètera). El director gerent de l'Hospital General, Enrique Ortega, s'ha mostrat molt satisfet amb aquesta iniciativa que està arribant a punts ciutadans i que atrau a un perfil d'assistents molt divers, encara que predominen els majors de 50 anys.
"Entre els veïns que s'han fet les proves i han assistit a les xarrades són molts els que ens han transmès l'interès d'aquesta activitat i la proximitat dels professionals, que cada vegada que han detectat una anomalia els han remès als seus centres de salut", explica Ortega.
En definitiva, amb aquesta iniciativa saludable es realitza una educació sanitària individualitzada, es pretén que la població adquirisca hàbits de vida saludable, s'assessora a aquelles persones amb factors de risc reconeguts i es detecten possibles patologies.