¿Se puede aprender jugando con los videojuegos? Las consolas llegan a las aulas
Història, anglès, aprenentatge lògic… Tot el que es pot aprendre d'alguns videojocs
És habitual encaixonar els videojocs com una opció d'oci, molt allunyats de les necessitats de l'ensenyament o fins i tot com una cosa antagònica.
No obstant això, cada vegada més professors els utilitzen com un mètode complementari per a afermar coneixements i cridar l'atenció i l'interès dels seus alumnes en algunes matèries.
La gran oferta de títols que sale cada any al mercat permet triar els més adequats per a cada edat i cada assignatura, sumant així els videojocs com una eina més per a aprendre jugant.
D'una banda trobem els videojocs creats específicament per a l'educació, com Brain Training (de càlcul mental), Math vs. Zombis (de matemàtiques) o Fun English (per a aprendre idiomes).
Però no sols poden ser útils aquests, sinó que els jocs nascuts com una simple opció lúdica també poden ser interessants si s'usen correctament.
Per exemple, jocs com Civilization, Caesar, Assassins Creieu o Age of Mithology poden ajudar a la immersió en els successos històrics de les diferents etapes de la humanitat i al fet que els alumnes associen idees i assenteixen millor els coneixements.
En aquest sentit, diversos centres valencians ja proven a les seues aules una experiència pilot amb Archaeologist, on els alumnes poden aprendre en laboratoris virtuals d'Arqueofauna, d'Antropologia Física, de Ceràmica i de Numismàtica.
Una experiència que es pot repetir en molts altres àmbits, des de la química a la mecànica o la literatura. Per exemple, el joc Spore pot ajudar a comprendre millor com és l'evolució de les espècies.
Uns altres, en canvi, ajuden directament a potenciar la creativitat, com el famós sandbox Minecraft, don el que els alumnes poden recrear qualsevol edifici o món que desitgen (de manera individual i col·lectiu) i que, dirigit bé pel professor, pot ser una bona eina per a fer activitats.
Altres jocs simplement plantegen reptes i missions que poden ajudar a potenciar la seua motivació o a resoldre problemes de lògica, com és el cas de la famosa saga dels Monkey Island.
També existeixen jocs col·laboratius de tota mena que pot ajudar a treballar en equip en els alumnes per a resoldre els problemes, com a Portal 2.
Uns altres, simplement, t'ajuden a parar per a gaudir de la bellesa del món (com Journey) o a aprendre en valors, com és el cas de l'aventura gràfica Life is Strange.
Tot un món de matèries, maneres d'interactuar i mecàniques de joc que, si segueixen la batuta d'un bon professor es poden convertir en una bona partitura per a l'aprenentatge dels alumnes.