elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Violència de gènere durant el confinament: Mesures de prevenció i ajuda

Violència de gènere durant el confinament: Mesures de prevenció i ajuda
    MÉS FOTOS
    Violència de gènere durant el confinament: Mesures de prevenció i ajuda - (foto 2)
    Violència de gènere durant el confinament: Mesures de prevenció i ajuda - (foto 3)
    Violència de gènere durant el confinament: Mesures de prevenció i ajuda - (foto 4)
    Violència de gènere durant el confinament: Mesures de prevenció i ajuda - (foto 5)
    Violència de gènere durant el confinament: Mesures de prevenció i ajuda - (foto 6)
    Violència de gènere durant el confinament: Mesures de prevenció i ajuda - (foto 7)

    Des de l'any 2019, Puçol participa en les activitats derivades del Pacte Contra la Violència de Gènere aprovat per tots els grups polítics en les Corts Generals: un conjunt de mesures per a sensibilitzar a la societat, així com previndre i ajudar a víctimes de la violència de gènere. Durant l'estat d'alarma, des de Benestar Social es manté el seguiment i ajuda, encara que via telefònica, per a pal·liar els efectes negatius del confinament forçat.

    Són moltes les mesures contra la violència de gènere que es desenvolupen a Puçol des de l'entrada en el pacte contra esta xacra social promogut pel Ministeri d'Igualtat: atenció psicològica a víctimes, detecció i prevenció davant possibles casos de maltractament, tallers educatius amb alumnes de Secundària, campanyes informatives...

    A més de totes aquelles activitats programades per als pròxims mesos que s'han suspés per motiu de l'estat d'alarma: una scape room per a joves en l'Espai Jove, un taller d'hip-hop protagonitzat per dones maltractades, un concurs de fotografia en xarxes socials, un taller de defensa personal...

    La pandèmia del Covid-19, no obstant això, està suposant un augment de les dificultats a causa de l'aïllament forçat en les llars i també al tancament de molts serveis, la qual cosa ha portat a l'àrea de Benestar Social a adaptar les seues mesures habituals de prevenció i resposta enfront de la violència de gènere. Com sempre, s'estan realitzant en col·laboració amb els diferents cossos de seguretat locals.

    «El confinament pot agreujar alguns casos perquè hi ha víctimes que de sobte han de conviure amb l'agressor durant tot el dia, i pot semblar que no hi ha eixida», explica Amparo Ferrer, tècnic de Benestar Social. No obstant això, els serveis de protecció i ajuda continuen disponibles, encara que via telefònica.

    «Tot funciona igual: l'atenció i les prestacions i ajudes econòmiques es mantenen, però el procediment canvia», comenta la responsable, perquè s'han obert diferents canals telefònics i online, com el correu electrònic o el WhatsApp, mantindre el servei. «Intentem donar les màximes facilitats en estos moments».

    Quan és necessari, se'ls faciliten recursos i contactes d'emergència, «encara que també estem a la disposició d'elles tot el temps necessari, com a la de qualsevol ciutadà». I és que des d'esta àrea s'adapten a la mena de necessitats socials per a «oferir un bon servei a la població», apunta Ferrer.

    L'ajuda psicològica també està sent fonamental durant esta etapa de confinament, de manera que Benestar Social deriva a les víctimes al servei d'atenció psicològica, gestionat per l'especialista Esperanza García, quan el cas així ho requereix. I també s'ofereix un servei jurídic, a càrrec de l'advocada Chelo Olmos, per a assessorar en la realització de denúncies o altres tràmits.

    La Policia Local, per part seua, es manté en contacte constant amb les víctimes i realitza amb elles entrevistes quinzenals amb l'objectiu de conéixer la seua situació i previndre diferents formes de maltractament. A més, es controla el compliment de les ordres d'allunyament i el possible contacte amb l'agressor.

    «Des de la Regidoria de la Dona, juntament amb la Policia Local i la Guàrdia Civil, es fa un seguiment constant dels casos actius de violència de gènere, al mateix temps que estem molt pendents dels possibles casos que es puguen produir, adoptant totes les mesures possibles per a evitar-los», assenyala Paz Carceller, regidora de la Dona. «És tot este treball de prevenció està sent molt important la col·laboració dels veïns».

    Part d'estes actuacions i de la resta d'activitats per a la Dona són finançades pel Ministeri d'Igualtat, que va destinar a Puçol, el juny passat de 2019, un pressupost per a un any de 20.000 euros, amb càrrec al Pacte d'Estat Contra la Violència de Gènere. En definitiva, una unió de forces locals i supralocals que intenta pal·liar els efectes d'esta xacra a curt termini i, per descomptat, acabar amb ella a llarg termini.

    Pujar