La musa i quatre nous músics de la banda obrin les festes de Santa Cecília
El dissabte 12 de novembre, la Setmana de Santa Cecília va començar a les 7 de la vesprada en la sala d'actes de la Casa de Cultura amb un triple acte conduït per Sonia Montañana: la presentació de la nova musa de la música, Aroa Celda Martínez; l'entrega d'instruments als quatre nous components de la banda: María Moreno, Javier Piñeno, Paula Rojas i Ricardo Sáez; i, finalment, el concert en honor a Santa Cecília, patrona de la música, dirigit per Xesco Guillem.
Aroa Celda va ser presentada com a musa 2016 de la música de la mà de Dori Cubillo, presidenta del Centre Musical i Instructiu Santa Cecília de Puçol, que li va imposar la banda, li va col·locar el Pin i li va entregar el ram de flors com a símbols del seu regnat.
A continuació, els nous músics de la banda van pujar a l'escenari per a l'entrega simbòlica del seu instrument: María Moreno va rebre el seu oboé de mans d'Iván Díaz, a Javier Piñeno li va entregar el saxòfo Violeta Dopazo, Eric Rojas va ser l'encarregat d'entregar la trompeta a Paula Rojas i, finalment, Ricardo Sáez va obtindre la seua trompeta del mans del director de l'orquestra simfònica, Javier Teruel.
Tots ells van tindre molt prompte oportunitat de mostrar en públic el seu talent, perquè la primera part del Concert en honor de Santa Cecília constava de sis peces i cada una d'elles tenia al front un instrument solista: naturalment, els quatre nous músics van ser els primers solistes de la nit.
Paula Rojas i la seua trompeta van obrir el torn amb la peça Memory de Rob Ares, encara que en realitat és original d'André Waignein, qui va utilitzar un pseudònim per a este homenatge a Thierry Cuvelier, el seu professor del Music Conservatory of Tournai, a Bèlgica.
El Concertino for soloist and band és una peça que el belga André Waignein va compondre per a la seua filla. Dividit en tres parts, combina l'estil clàssic de la primera amb el sicilià en la segona i el rondó en la tercera, i pel seu format permet a un ampli grup d'instruments actuar com a solista en la seua interpretació. En esta ocasió, Ricardo Sáez i la seua trompeta van assumir eixe rol.
L'últim nouvingut a pujar a l'escenari com a solista va ser Javier Piñeno, acompanyat del seu saxo, per a interpretar Ballade, d'Alfred Reed, una peça que li va encarregar en 1955 la G. Leblanc Corporation, va ser interpretada per primera vegada pel virtuós Vicent Jimmy Abat en 1958 i encara hui continua sent considerada una excel·lent peça pedagògica.
La primera part del concert va donar per a dos solistes més, encara que estos ja veterans de la banda. D'una banda, Edgar Matíes es va assentar en primera línia amb la seua enorme tuba per a oferir el Tuba concert, un dels molts que Edward Gregson va compondre al llarg de la seua carrera per a diversos instruments solistes; una carrera en què també va treballar amb multitud de grans orquestres (Royal Liverpool Philarmonica o BBC Philharmonic Orchestra entre altres), junt amb obres per a teatre, cine i televisió.
Spotlights on the bass clarinet va posar punt final a la primera part del concert, amb David Romero amb el clarinet baix com a solista. Una peça composta per Jan Hadermann en 1992 i dedicada al seu professor, Jan Guns. David i la banda, sota la direcció de Xesco Guillem, van interpretar només el primer moviment, però va ser un passador d'or per a la sessió de presentació dels nous músics.
La segona part del concert va començar amb una projecció acompanyant l'obra Lacabel d'Enrique Capuz, i es va completar amb 8 de febrer, de Vicente Ortiz, i Diagram, d'André Waignein.
Les activitats de la setmana de Santa Cecília finalitzaran el dissabte 19, a les 19 hores, amb un concert de l'orquestra simfònica interpretant bandes sonores de pel·lícules.