Dorothy Severin, especialista mundial en literatura medieval castellana, visita a l'alumnat de l'IES Puçol
Dorothy Severin, especialista a nivell mundial sobre literatura medieval castellana i reconeguda com a oficial de l'Orde de l'Imperi Britànic, va visitar el passat 17 de novembre als alumnes de Literatura Universal de l'IES Puçol per a parlar-los sobre l'obra La Celestina, un dels seus camps d'estudi. A més, va ajudar l'alumnat de 4t d'ESO que cursa Cultura Científica en la seua reconstrucció de la història del jardí botànic del Palau Arquebisbal al facilitar-li textos que contribuiran al seu treball.
«Amb els anys, la memòria de la cultura s'ha tornat molt important», va assenyalar Dorothy Severin, professora emèrita de literatura en la Universitat de Liverpool i distingida com a acadèmica corresponent estrangera per la RAE l'any 2009 al ser considerada sobreïxent en l'àmbit de la literatura espanyola. L'experta, nascuda a Califòrnia (EUA) i actualment establida a Londres (Regne Unit), ha participat en congressos i compta amb diverses publicacions entre les quals es troben dues edicions comentades de La Celestina, l'obra que Fernando de Rojas va escriure a finals del segle XV.
Actualment, es tracta d'una figura de referència per haver sigut «la primera a estudiar aquest assumpte en la literatura europea», va explicar. «Es considerava un llibre raríssim», va afegir. Cristina Puerta, professora de Literatura Universal, va introduir davant dels estudiants de primer de Batxiller a la professional de fama internacional, especialitzada en el període que ja van estudiar en Llengua i Literatura de 3r d'ESO, el segle XV, i l'obra que tractaran ara, La Celestina.
Dorothy va mostrar a l'alumnat el seu interés per estudiar els antecedents que van antecedir a Fernando de Rojas i com l'autor va reelaborar el material amb què comptava; perquè, amb els ingredients que s'empraven en la novel·la sentimental de l'època, va presentar una obra diferent d'allò habitual. La professora emèrita també va fer insistència en com «els papers del pare sever i la mare piadosa s'inverteixen en La Celestina», on la mateixa Celestina exerceix el primer rol i, el pare d'un dels personatges, el segon.
A més, Dorothy va aconseguir documentació present en un periòdic de la dècada de 1820 de la Biblioteca Britànica que resultarà de gran utilitat a l'alumnat que està recopilant informació sobre el jardí botànic del Palau Arquebisbal. «A causa de les condicions en què es trobava el material, era difícil traure fotos, així que vaig prendre apunts de les dades referents al jardí de Puçol», va relatar.
Com va detallar Vicent Ribes, professor de l'institut que va impulsar el projecte, es tractava d'articles que va publicar Mariano Lagasca, el qual va ser director del Reial Jardí Botànic de Madrid, després d'emigrar d'Espanya al restaurar-se l'absolutisme en 1823. «Un d'ells feia referència a la botànica il·lustrada, mentre que un altre parlava de jardins botànics; entre ells, el de Puçol», va indicar. «És probablement el més bonic que he visitat mai», va assenyalar Vicent que el botànic Lagasca va escriure respecte al jardí del Palau Arquebisbal.
«És un luxe comptar amb una visita com la de Dorothy Severin en l'institut de Puçol», va considerar Mery Cortell, regidora d'Educació. Així, «l'alumnat té accés a un coneixement que no és propi del seu curs», va apuntar el professor Vicent.