Benedicció d'animals de sant Antoni
La benedicció d'animals de sant Antoni enguany va arribar amb retard: la data prevista es va suspendre per la pluja, encara que finalment l'últim diumenge de febrer es va poder realitzar. L'Associació de sant Antoni va poder comptar a més amb dos col·laboradors que ja són imprescindibles: els campaners tradicionals i els colombaires, ambdós van ser els encarregats d'anunciar que començava la festa, uns amb campanes i altres amb la solta de coloms inicials.
Qui no va poder estar en la festa va ser el sacerdot Ismael Ortiz, que eixe diumenge havia d'atendre quatre batejos: el canvi de data va fer coincidir els dos esdeveniments i les celebracions religioses eren el primer, d'ací que el jove Cristian li substituïra en la tasca de beneir animals.
La presència dels campaners tradicionals i el volteig de campanes a mà s'estan convertint en una cita obligada en la major part dels actes festius. En esta ocasió "hem fet voltejos generals de campanes a càrrec d'alguns membres de la Colla de Campaners de l'Horta, per a anunciar la benedicció dels animals per sant Antoni", explica el campaner Pau Martínez. "El rerepic de Festa que es fa només en determinades festes, creat des d'una partitura i uns ritmes que cada campaner pot interpretar a la seua manera, i en el que s'utilitzen totes les campanes en sentit d'escala musical".
Junt amb Pau, en esta exhibició van estar Borja, Sergio, Carlos, Daniel i Javier, gent molt jove però amb ganes de recuperar el toc tradicional de campanes en tots els pobles de la comarca, d'ací que es desplacen cada cap de setmana a aquelles poblacions on fan falta els seus servicis.
L'Associació de Colombaires és una col·laboradora habitual de molts actes festius i la benedicció d'animals és un dels més veterans. La solta de coloms s'ha convertit en l'espectacular moment que marca l'inici de la benedicció d'animals o de la falla del Centre de Dia, i en altres casos assenyala el final d'un esdeveniment, com l'acte contra la violència de gènere. Una col·laboració desinteressada que està contribuint a dinamitzar esta tradició a Puçol.
Després dels coloms, els primers a desfilar van ser els veïns que acudien amb les seues mascotes: gossos, gats, canaris, tortugues, hàmsters, periquitos, lloros... inclús alguns més xicotets acudien amb el seu osset de peluix, amb la mateixa satisfacció que qualsevol altre participant. Una col·lecció d'imatges que il·lustra com les mascotes s'assemblen moltes vegades als seus amos.
I a continuació, l'acte més esperat per l'Associació de la Benedicció d'Animals de Sant Antoni de Puçol, que és el nom oficial amb què un grup d'aficionats continua treballant per a mantindre viva esta tradició en la població.
Enguany van preparar un total de 600 bosses amb els panets i la resta d'elements, inclosa la postal del sant, per a les mascotes; però on han hagut d'augmentar és en el bastó per als cavalls, que repetixen per tercer any consecutiu i té un gran èxit entre els participants: en esta edició van repartir 200 bastons.
Els huit hòmens que formen l'associació, sota la presidència de José Vicente Sanchis, seguixen fidels a la seua forma de treballar: es reunixen i l'organitzen tot amb discreció, compten amb un grup fidel de col·laboradors, es coordinen amb la resta de pobles a través de la Federació Valenciana de la Festa de Sant Antoni i quan arriba el dia ho tenen tot a punt. Això sí, no són molt donats a fer de declaracions, amb una foto en grup ja està bé... el seu és una altra cosa, l'amor als cavalls i a les tradicions.